ΑΟΖ: Όταν η ΝΔ κατήγγειλε την μερική οριοθέτηση – Σήμερα σιωπή;

161

Ελλάδα – Αίγυπτος ΑΟΖ: Όταν η ΝΔ κατήγγειλε την μερική οριοθέτηση – Σήμερα σιωπή; Τι έγραφε ο βουλευτής της ΝΔ καθηγητής Άγγελος Συρίγος το 2015


“Εκτιμάται ότι η Αίγυπτος θα προτιμούσε να υπογράψει με την Ελλάδα μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μέχρι και την Κρήτη και να άφηνε εκτός την υπόλοιπη περιοχή έως το τριεθνές (σ.σ.Καστελόριζο – Κύπρος). Η αποδοχή μιας τέτοιας προτάσεως θα ήταν λανθασμένη. Θα δημιουργούσε την εύλογη εντύπωση ότι η Ελλάδα έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στην υπόλοιπη περιοχή”.

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από κείμενο του πολυγραφότατου -στα ΜΜΕ- καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, κ. Αγγελου Συρίγου, για τον οποίο το τελευταίο διάστημα ακουγόταν έντονα ότι προαλοίφεται για σημαίνουσα θέση στο υπουργείο Εξωτερικών. Πλην όμως, με τον πρόσφατο μίνι ανασχηματισμό, οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν.

Η τοποθέτηση του κ.Συρίγου, ο οποίος εξελέγη στις τελευταίες εκλογές, στις 7 Ιουλίου 2019, βουλευτής ΝΔ στην Α΄Αθηνών, καταγγέλοντας, μεταξύ των άλλων, και τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν είναι σημερινή, αλλά ανάγεται στον Δεκέμβριο του 2015.

Σήμερα, άραγε, μετά την υπογραφή της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας, ποια είναι η άποψή του για την οριοθέτηση της ΑΟΖ;

ΑΟΖ: Όταν η ΝΔ κατήγγειλε την μερική οριοθέτηση – Σήμερα σιωπή;

Τότε, λοιπόν, σε άρθρο του στην εφημερίδα “Καθημερινή“:

-Ανέφερε πως “εάν (σ.σ. η Αίγυπτος) υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει την περιοχή από την Κρήτη έως το τριεθνές με την Κύπρο, θα αναγνωρίζει στο Καστελλόριζο και στα γύρω νησιά πλήρη επήρεια. Σε αυτή την περίπτωση, η Αίγυπτος δεν θα έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία“.

Ως γνωστόν, στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, όχι μόνον δεν υπάρχει το Καστελόριζο, αλλά είναι κομμένη στη μέση ακόμα και η Ρόδος.

-Σημείωνε πως, “εάν, αντιθέτως, (σ.σ. η Αίγυπτος) επιλέξει να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία, θα αποδέχεται ότι η θαλάσσια περιοχή ανατολικώς της Ρόδου και μέχρι το τριεθνές με την Κύπρο ανήκει στην Τουρκία. Σε αυτή την περίπτωση η ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν θα εφάπτεται με την κυπριακή ΑΟΖ”.

Οπως έγινε γνωστό, από τη συμφωνία Αθήνας – Καΐρου εξαιρείται η μισή Ρόδος και βέβαια όλη η ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου.

Κατά τις παλαιότερες ανησυχίες του κ.Συρίγου, λοιπόν, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι, με την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, ενισχύονται οι απαιτήσεις της Τουρκίας στην “επίμαχη” θαλάσσια περιοχή, ενώ διαγράφεται το ενδεχόμενο χάραξης κοινής ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου.

Ως εκ τούτου, τότε άφηνε σαφώς να εννοηθεί, ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα ενισχυθούν τα “επιχειρήματα” της Τουρκίας στην περίπτωση έναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

ΑΟΖ: Όταν η ΝΔ κατήγγειλε την μερική οριοθέτηση
ΑΟΖ: Όταν η ΝΔ κατήγγειλε την μερική οριοθέτηση – Σήμερα σιωπή;

-Εξηγούσε, το 2015, ότι κανονικά “τμήμα της οριοθετήσεως (σ.σ της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ) περιλαμβάνει το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελλόριζο). Η Αίγυπτος μέσω της συμφωνίας καλείται να πάρει θέση στην ελληνοτουρκική διαμάχη ως προς την επήρεια του Καστελλόριζου. Είναι προφανές ότι η Αίγυπτος δεν επιθυμεί να γίνει τμήμα της ελληνοτουρκικής διενέξεως. Ούτως ή άλλως, ουδείς αμφισβητεί τη δική της θαλάσσια περιοχή”.

Κάτι, στο οποίο, όπως φαίνεται από τη συμφωνία Δένδια – Σούκρυ, επιβεβαιώνεται ο κ.Συρίγος. Η Ελλάδα έκανε το χατήρι του Καΐρου, το οποίο, ως όλα δείχνουν, δεν ήθελε να δημιουργήσει νέα σημεία τριβής με την Τουρκία.

-Ανέφερε ότι “οι δύο χώρες, Ελλάδα και Αίγυπτος, έχουν ίδιες θέσεις στο θέμα της επήρειας των νησιών στις θαλάσσιες οριοθετήσεις και της εφαρμογής της αρχής της μέσης γραμμής”.

Παρά ταύτα, στην τελευταία συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Καΐρου δεν τηρήθηκε η αρχή της “μέσης γραμμής”. Σε αντίθεση με τη συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου, παλαιότερα, οπότε τηρήθηκε αυτή τη αρχή, η Ελλάδα

-Εγραφε ότι “βάσει της μέσης γραμμής, η αιγυπτιακή ΑΟΖ θα είναι τουλάχιστον η ίδια είτε υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία είτε με την Ελλάδα. Ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερη σε περίπτωση που Ελλάδα ή Τουρκία θελήσουν να «δελεάσουν» την Αίγυπτο προσφέροντας ευρύτερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ”.

Κάτι που, όπως φαίνεται από τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ έκανε η ελληνικη πλευρά, η οποία έδωσε στην αιγυπτιακή το 55% (έναντι 45% που πήρε η Ελλάδα), μειωμένη επήρεια στην Κρήτη, Ρόδο, Κάρπαθο και Κάσο, μη αναγνώριση επήρειας σε μικρά νησιά νοτιοανατολικά της Κρήτης, κ.ο.κ.

-Υπογράμμιζε ότι “στην πραγματικότητα, η οριοθέτηση με την Αίγυπτο είναι εξαιρετικά δύσκολη για πολιτικούς λόγους”, χαρακτήριζε τη μερική οριοθέτηση ως “λανθασμένη”, σε αντίθεση με τον υπουργό Εξωτερικών, κ.Νίκος Δένδια, ο οποίος πρόσφατα δήλωνε υπέρ της μερικής διευθέτησης, και τόνιζε ότι κάτι τέτοιο “θα δημιουργούσε την εύλογη εντύπωση ότι η Ελλάδα έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στην υπόλοιπη περιοχή”.

Με δεδομένο ότι παρόμοιες απόψεις, σαν κι αυτές του κ. Συρίγου, επανειλημμένως έχουν εκφραστεί στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, σήμερα άραγε, ποια θέση παίρνουν έναντι της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας η βάση και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος;

Αν κρίνει κανείς από τις έως τώρα μηδενικές αντιδράσεις, αναμένεται μια ακόμη κωλοτούμπα του κόμματος, ανάλογη με αυτή που έκανε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, οπότε άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση και άλλα κάνει ως κυβέρνηση.

πηγή:armyvoice.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like