Λάδι στη φωτιά των εκκλησιαστικών αντιπαραθέσεων έρχεται να ρίξει η αναγνώριση της ουκρανικής Εκκλησίας από την κυπριακή Αρχιεπισκοπή

Ενδο-εκκλησιαστικές φωτιές στην Κύπρο άναψε η αναγνώριση του αυτοκέφαλου της ουκρανικής Εκκλησίας.

Στο μεταξύ, νέα κόντρα με επίκεντρο την Κύπρο, ξέσπασε αυτή τη φορά ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, με αφορμή την τοποθέτηση των ΗΠΑ να μην ελλιμενίζονται ρωσικά πολεμικά πλοία σε λιμάνια της Μεγαλονήσου.

Η αυτοκεφαλία

Προ ετών, η απόδοση αυτοκεφαλίας στην ουκρανική Εκκλησία από τον Οικουμενικό πατριάρχη, Βαρθολομαίο, προκάλεσε -και συνεχίζει να προκαλεί- σοβαρούς τριγμούς μεταξύ του Πατριαρχείου της Μόσχας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.

Η Μόσχα θεωρεί την ουκρανική «εκκλησία σχισματική» και υποστηρίζει ότι η απόφαση Βαρθολομαίου στηρίζεται περισσότερο σε γεωπολιτικά και όχι εκκλησιαστικά κριτήρια, ελήφθη κατόπιν «υπερατλαντικών» συνεννοήσεων, και έχει ως στόχο την εκπόρθηση του Πατριαρχείου Μόσχας από την Ουκρανία.

Τώρα, λάδι στη φωτιά των εκκλησιαστικών αντιπαραθέσεων έρχεται να ρίξει η αναγνώριση της ουκρανικής Εκκλησίας και από την αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Ως γνωστόν, το αυτοκέφαλο της ουκρανικής Εκκλησίας έχει αναγνωριστεί και από την αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Οι αναγνωρίσεις αυτές, ως όλα δείχνουν, έγιναν μετά από μεγάλους δισταγμούς και «μαγειρέματα» παρασκηνίου, αφού δεν είναι τυχαίο ότι τόσο Αθήνα όσο και Λευκωσία το έπραξαν με καθυστέρηση … δύο ετών.

Κωλοτούμπα

Στην Κύπρο, επικριτές της αναγνώρισης υποστηρίζουν ότι η αρχιεπισκοπή αναγκάστηκε να κάνει κάτι τέτοιο, μετά από πιέσεις που της ασκήθηκαν.

Αναφέρουν, δε, ότι φέτος μόλις στο τέλος Οκτωβρίου είχε δοθεί στη δημοσιότητα κείμενο του αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσοστόμου, με το οποίο, εμμέσως πλην σαφέστατα, τοποθετείτο κατά της αναγνώρισης του αυτοκέφαλου της ουκρανικής Εκκλησίας.

Πρόσφατα, ωστόσο, ο Οικουμενικός πατριάρχης, Βαρθολομαίος, σε χαιρετισμό του, αναφερόμενος και στην πρόσφατη αναγνώριση από τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, χαρακτήρισε το ««ουκρανικό Αυτοκέφαλο», ως «τετελεσμένο Εκκλησιαστικό γεγονός».

Ενδιαφέρον είναι ότι φέτος τον Νοέμβριο ξέσπασε σκάνδαλο στους κόλπους της κυπριακής Εκκλησίας, εξαιτίας δωρεάς που έκανε στην αρχιεπισκοπή Κύπρου ο Jho Taek Low, ένας Μαλαισιανός που εμφανιζόταν ως επενδυτής και μάλιστα είχε καταφέρει να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο, με τις «ευλογίες» της Εκκλησίας, αλλά αποδείχτηκε ότι ήταν καταζητούμενος.

Κατόπιν τούτου, επισημαίνουν γνώστες των εκκλησιαστικών θεμάτων, αίφνης, όλως παραδόξως, άλλαξε και η στάση της κυπριακής Εκκλησίας ως προς το «Ουκρανικό ζήτημα».

Ελλιμενισμός ρωσικών πολεμικών

Στο μεταξύ, προ ημερών, οι ΗΠΑ, δια στόματος του βοηθού γραμματέα για πολιτικά και αμυντικά θέματα, του State Department, R. Clarke Cooper, εξέφρασε την «μη ικανοποίηση» της Ουάσιγκτον, επειδή η Κύπρος συνεχίζει να παρέχει διευκολύνσεις σε ρωσικά πολεμικά πλοία, στα λιμάνια της.

Αντίστοιχες θέσεις φέρεται να είχε εκφράσει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Κύπρο. Μετά από αυτήν, επισκέφθηκε και την Ελλάδα.

Η Μόσχα αντέδρασε στην αμερικανική τοποθέτηση, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε: «Δεν είναι πρώτη φορά που οι ΗΠΑ θέλουν να περιορίσουν τη συνεργασία κρατών με τη Ρωσία. Αυτή η προσέγγιση έρχεται σε αντίθεση με το αναφαίρετο δικαίωμα των κρατών για ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική».

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις