Απογοητευτικά τα στοιχεία για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις στο Νομό και Πανελλαδικά

Τουλάχιστον απογοητευτικά τα στοιχεία για τη δωρεά οργάνων στη Μαγνησία, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες που γίνονται για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Το 2020 στη Μαγνησία έχουν γίνει μέχρι τώρα μόνο μία μεταμόσχευση και μία δωρεά οργάνων, ενώ και τα προηγούμενα χρόνια δωρεές και μεταμοσχεύσεις κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Αντίστοιχα χαμηλά είναι τα ποσοστά και πανελλαδικά.

Την 1η Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Δωρεά Οργάνων.

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας, με την ευκαιρία της ημέρας, κάνει έκκληση σε όλους τους πολίτες μας γίνουν δωρητές οργάνων, γιατί τα πέντε τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι δωρεές οργάνων σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα και στον νομό Μαγνησίας πέρα από το 2012 που έγινε μία μεταμόσχευση, το 2013 και το 2014 δεν έγινε καμία μεταμόσχευση από πτωματικό δότη παρά μόνο μία από ζώντα δότη (πατέρα σε γιο).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου, η εξέλιξη δωρεών και μεταμοσχεύσεων τα επόμενα χρόνια είναι η εξής:

Το 2015 έγιναν τρεις μεταμοσχεύσεις, δύο από πτωματικούς δότες και μία από ζώντα δότη. Το 2016, αν και ξεκίνησε καλά η χρονιά και είχαν γίνει δύο μεταμοσχεύσεις τους δύο πρώτους μήνες από πτωματικούς δότες, έγινε μία ακόμη τον Αύγουστο, σύνολο τρεις. Και το 2017 έγιναν δύο μεταμοσχεύσεις, δύο από πτωματικούς δότες και μία από ζώντα δότη. Το 2018 δύο από πτωματικούς δότες, ενώ το 2019 στο Νομό μας έγιναν 3 μεταμοσχεύσεις, μία από πτωματικό δότη και δύο από ζώντες δότες, από μητέρες στους υιούς τους. Το 2020 μέχρι στιγμής έχει γίνει μία μεταμόσχευση από πτωματικό δότη και μία δωρεά οργάνων.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, η πανδημία του covid-19 έχει επηρεάσει τη δωρεά οργάνων, αλλά και οι λίγοι «τυχεροί» υπόκεινται, επίσης, σε ταλαιπωρία, καθώς λόγω των ελλείψεων σε γιατρούς ειδικοτήτων και σε διαθέσιμα χειρουργικά κρεβάτια ταλαιπωρούνται για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ στις λίστες αναμονής βρίσκονται άτομα που μπορεί να περιμένουν μέχρι και 10 χρόνια!

Οι νεφροπαθείς στη Μαγνησία τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 20-30%, σε σχετικά νεαρές ηλικίες.

«Να τονίσουμε ότι στον νομό μας, τη δεδομένη στιγμή, υπάρχουν 200 αιμοκαθαρόμενοι, 20 περιτοναϊκής κάθαρσης και 50 που έχουν πραγματοποιήσει μεταμόσχευση. Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής του νομού μας υπάρχουν 55-60 νεφροπαθείς που περιμένουν το πολυπόθητο δώρο της ζωής(από 9 μέχρι  10 χρόνια και άνω)» αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας και Α’ Αντ/δρος Π.Ο.Ν. Βασίλης Γιαννάκος.

Τα στοιχεία

O Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), από το 2007 έχει θεσπίσει την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων. Κάθε χρόνο, ο Οργανισμός, φροντίζει να υπενθυμίζει στο ευρύ κοινό τη σημασία της Δωρεάς Οργάνων. που μέσω της μεταμόσχευσης χαρίζουν το πολύτιμο δώρο της ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Στη χώρα μας, η κατάσταση είναι σχεδόν απογοητευτική. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2013), η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 4,1 δότες για το έτος 2018, και για το 2019 4,8%  τη στιγμή που στην Ισπανία είναι πάνω από 40% στην Κροατία 33.3%, στο Βέλγιο 30,5% και στη Μάλτα 30%.

Το μήνυμα του εορτασμού της 1η Νοεμβρίου είναι:

–  να προβληθεί η δωρεά ως μια γνήσια πράξη αγάπης, αλληλεγγύης και απόλυτης ανιδιοτέλειας.

–  να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν δωρητές ιστών και οργάνων.

–  να εξαλείψει προκαταλήψεις, φόβους και την άγνοια γύρω από τη δωρεά οργάνων και μεταμόσχευσης.

Πάνω από 1.300 νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού.

Οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου έχουν πανελληνίως φθάσει περίπου τους 12.000 και άνω.

Περίπου πάνω από 150 ηπατοπαθείς τελικού σταδίου περιμένουν το πολυπόθητο μόσχευμα.

Περίπου 40-50 καρδιοπαθείς στο τελικό στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας περιμένουν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση καρδιάς, ένα μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει στη ζωή χάρη στην εμφύτευση συσκευής μηχανικής υποστήριξης κυκλοφορίας (ΜΥΚ) γνωστή ως «τεχνητή καρδιά».

Περίπου 15-20 πνευμονοπαθείς στο τελικό στάδιο ανέμεναν μεταμόσχευση πνεύμονα.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ευεργετηθεί από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση και εκατομμύρια ακόμη περιμένουν τη σωτηρία. Το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, περιμένοντας το μόσχευμα που θα τους χαρίσει τη ζωή.

Στη χώρα μας έχουμε αυτή τη στιγμή μόλις 4,8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο  ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18 δότες ανά εκατομμύριο.

Ευρωπαϊκές χώρες που έθεσαν ως προτεραιότητα και θεμελίωσαν προγράμματα μεταμοσχεύσεων ,με τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την  χώρα μας, όπως  η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Ουγγαρία και με σαφή διαφορά στην ιστορική, κοινωνική, και οικονομική τους εξέλιξη έχουν καταφέρει να έχουν πλέον μεγάλο αριθμό δοτών, άνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου και βεβαίως να παρουσιάζουν θεαματικά αποτελέσματα σε αριθμό μεταμοσχεύσεων σε όλα τα όργανα .

Αυτές οι επιτυχίες ήταν το άμεσο αποτέλεσμα της υιοθέτησης των μέτρων και σχετικών οδηγιών της Ε.Ε. όπως πηγάζουν από την διεθνή εμπειρία και πρωταρχικά από το πιο πετυχημένο σύστημα μεταμοσχεύσεων παγκοσμίως, αυτό της Ισπανίας.

Η επιδιωκόμενη αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας  θα δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό όφελος για τη χώρα μας.

Αξίζει να αναφερθούμε ότι στα τελευταία πέντε χρόνια η περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη  βάσει των στοιχείων του ΕΟΜ. Το 2013 από πτωματικούς δότες 107 μεταμοσχεύσεις νεφρού  και από ζώντες δότες 44. Το 2014 από πτωματικούς δότες 90 και 42 από ζώντες δότες. Το 2015  το αντίστοιχο 63 και από ζώντες δότες 45.Το 2016 από πτωματικούς δότες  75 και από ζώντες 49. Το 2017 από πτωματικούς δότες 108 και από ζώντες δότες 68,(εδώ φαίνεται ότι είχαμε μια μικρή αύξηση),  το 2018 και έχουμε από πτωματικούς δότες 72 και από ζώντες δότες επίσης 69. Για το 2019 οι μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες είναι 100 και από ζώντες δότες 50. Επίσης να αναφερθούμε στις μεταμοσχεύσεις ήπατος για το 2019 από το πτωματικούς δότες ανέρχονται στα 30 και καρδιάς 15 περίπου . Μέχρι στιγμής το 2020 αναφέρεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί 190 μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων έναντι 188 τις αντιστοιχείς περιόδου του 2019. Για το 2020 μέχρι στιγμής να αναφέρουμε ότι για τις μεταμόσχευσης νεφρού είχαμε από πτωματικούς δότες 78 και από ζώντες 68. Αυτό δείχνει ότι είχαμε πτώση στις δωρεές οργάνων και αύξηση στις δωρεές από ζώντες δότες.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν. Οι αιτίες της απροθυμίας αυτής είναι, σίγουρα, πολλές, αλλά οι σημαντικότερες πρέπει να αναζητηθούν:

Στην ελλιπή και πολλές φορές εσφαλμένη ενημέρωση ή παραπληροφόρηση του πληθυσμού, που συχνά πέφτει θύμα διογκωμένης φημολογίας.

Στην έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και γιατρούς και στο φόβο για εμπόριο οργάνων.

Στις διάφορες προλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής.

akroama.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις