Κατά του ολοκληρωτικού εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάϊκο Μάας, αφήνοντας έτσι σαφώς να φανεί ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίζει να δίδει την άδεια για εξαγωγές γερμανικού εξοπλισμού για την κατασκευή των έξι υποβρυχίων, τύπου 214, για την Τουρκία.
Ως γνωστόν, η Αθήνα ζητούσε από το Βερολίνο να «παγώσει» την διαδικασία κατασκευής των γερμανικών υποβρυχίων που προμηθεύεται η Τουρκία, και ένα κατασκευαστικό κομμάτι τους υλοποιείται στα Ναυπηγεία της.
Ειδικότερα, σε τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου Ειδήσεων (DPA), αναφέρεται ότι, αφού ο Χ. Μάας δήλωσε πως η Γερμανία δεν έχει σταματήσει να ελπίζει στη διευθέτησης της διαμάχης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δια της διπλωματικής οδού και σημείωσε ότι ο ίδιος απορρίπτει, στην παρούσα φάση, την πρόταση για απαγόρευση όλων των εξαγωγών εξοπλισμών προς την Τουρκία.
«Στρατηγικά, δεν το θεωρώ αυτό ως τον ορθό δρόμο», δήλωσε ο πολιτικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) σε συνέντευξή του με το DPA.
«Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν και τόσο εύκολο έναντι ενός ΝΑΤΟϊκού εταίρου. Κι’ αυτό, γιατί έχουμε ήδη βιώσει μια φορά ότι η Τουρκία, επειδή δεν απέκτησε άλλους πυραύλους από τις ΗΠΑ (σ.σ. αντιαεροπορικό σύστημα, Patriot), τους αγόρασε απλώς έπειτα στη Ρωσία (σ.σ. αντιαεροπορικό σύστημα, S-400)».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, επίσης, είπε πως «φυσικά, θα συνεχίσουμε να ποντάρουμε στο να υπάρξει λύση για τη διένεξη», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι «θα πρέπει μονίμως να εξαιρούμε από την συνεργασία μας στον τομέα των εξοπλισμών έναν ΝΑΤΟϊκό εταίρο».
Βέβαια, ο Χ. Μάας παρέλειψε να πει ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία η οποία δεν θέλει να «παγώσει» τη «συνεργασία» της με την Τουρκία στον τομέα των εξοπλιστικών μπίζνες, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην γείτονα ακριβώς επειδή ως «ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος» απέκτησε ένα οπλικό σύστημα από τη Ρωσία, που κατά τους αμερικανικούς ισχυρισμούς, αποτελεί απειλή για το ΝΑΤΟ.
Πολύ περισσότερο, σε αντίθεση με το Βερολίνο, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να «εξαιρέσει» την Τουρκία από την συμπαραγωγή του αεροσκάφους 5ης γενιάς, F-35.
Οι δηλώσεις Μάας ενισχύουν έντονα την εκτίμηση ότι η Γερμανία και ειδικότερα οι γερμανικές πολεμικές βιομηχανίες, αφενός δεν θέλουν να χάσουν τα χρυσοφόρα εξοπλιστικά συμβόλαιά τους με την Τουρκία, αφετέρου ότι το Βερολίνο διακατέχεται από κατευναστική πολιτική έναντι της Αγκυρας.
Κατά τα λοιπά, το πρακτορείο DPA παρατηρεί ότι η Ελλάδα, εταίρος της Γερμανίας στην ΕΕ, είχε ζητήσει από τη γερμανική κυβέρνηση, τον Οκτώβριο, να επιβληθεί εμπάργκο όπλων κατά της Άγκυρας.
Αυτό αφορά προπάντων έξι υποβρύχια, που συναρμολογούνται στην Τουρκία με την καθοριστική συμμετοχή του ομίλου ThyssenKrupp Marine Systems. Το 2009, το Βερολίνο είχε ήδη εγκρίνει την προμήθεια εξαρτημάτων και εξοπλισμού προς την Τουρκία. Τότε οι σχέσεις Βερολίνου – Αγκυρας ήταν πολύ χαλαρότερες.
Ωστόσο, μετά την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Βόρεια Συρία, τον Οκτώβριο του 2019, η γερμανική κυβέρνηση περιόρισε τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.
Έκτοτε δεν εγκρίνει πλέον προμήθειες όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στη Συρία.
Τα εξαρτήματα υποβρυχίων, όμως, επιτρέπεται ακόμα να εξάγονται.
Το DPA σημειώνει ακόμα ότι η Γερμανία προσπάθησε να μεσολαβήσει στη διένεξη Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά σημειώνει πως ο Χ.Μάας παραδέχτηκε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες δεν έφεραν μέχρι τώρα την επιθυμητή πρόοδο.
Γι’ αυτό, προσθέτει το γερμανικό πρακτορείο, η ΕΕ πριν από δύο εβδομάδες αποφάσισε κυρώσεις κατά μεμονωμένων προσώπων και τουρκικών επιχειρήσεων, που εμπλέκονται στις θεωρούμενες παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις στην Α.Μεσόγειο.
Ομως, προτάσεις για κυρώσεις κατά ολόκληρων οικονομικών κλάδων ή ένα εμπάργκο όπλων δεν συγκέντρωσαν την απαραίτητη ομόφωνη πλειοψηφία στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις