Αναστάτωση και έντονος προβληματισμός επικρατεί στους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων στον Βόλο, από τη στιγμή που εξακολουθούν να παραμένουν κλειστοί εδώ και τρεις μήνες, με την προοπτική επαναλειτουργίας να βρίσκεται στα τέλη του επόμενου μήνα, ενώ με «λουκέτο» κινδυνεύουν γυμναστήρια που είναι αρκετά τετραγωνικά και ως εκ τούτου έχουν αυξημένα έξοδα.
Ο ιδιοκτήτης του Great στο κέντρο της πόλης Γρηγόρης Αμβράζης υπογραμμίζει ότι μέσω του Πανελλήνιου Συλλόγου κινούνται στο να πιέσουν την πολιτεία να πάρει απόφαση να ανοίξουν τα γυμναστήρια πριν τις 29 Ιουνίου, εκτιμώντας πως θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί στην πρώτη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων, αφού όπως αναφέρει ένας που γυμνάζεται, όπως έχουν δείξει διεθνείς έρευνες, έχει και καλύτερο ανοσοποιητικό. Ήδη η καλή περίοδος, που είναι ο Μάρτιος, ο Απρίλιος και ο Μάιος, έχει χαθεί. «Θέλουμε να ανοίξουμε για να μπούμε σε έναν ρυθμό, ενώ θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο των υγειονομικών πρωτόκολλων που θα εφαρμοστούν. Ακόμα απορούμε γιατί μας κλείσανε από τους πρώτους και κινητοποιούμαστε μέσω των συλλογικών μας οργάνων, για να μη μας αφήσουν στο περιθώριο». Ο κ. Αμβράζης εκτιμά ότι είναι πιθανό επιχειρήσεις που λειτουργούν σε χώρους με πολλά τετραγωνικά και αυξημένα λειτουργικά έξοδα να βρεθούν μπροστά στο ενδεχόμενο «λουκέτου».
«Είμαστε παραπονεμένοι για τον τρόπο που μας άφησαν στην άκρη, όταν σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, που είχαν περισσότερα κρούσματα και θανάτους σε σχέση με την Ελλάδα, τα γυμναστήρια έχουν ήδη ανοίξει».
Για εξουθένωση του κλάδου, κάνει λόγο το μέλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Μαγνησίας Απόστολος Κοσμάς, που σημειώνει με νόημα ότι στη γειτονική Ιταλία με τους χιλιάδες θανάτους και κρούσματα τα γυμναστήρια έχουν αρχίσει να δουλεύουν.
Ο ιδιοκτήτης αλυσίδας χώρων άθλησης στον Βόλο, τονίζει πως με την καθυστέρηση επαναλειτουργίας ο κλάδος ουσιαστικά τελειώνει, αφού η καλή περίοδος ήταν ο Μάρτιος, ο Απρίλιος και ο Μάιος. Αντίθετα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ο κόσμος αραιώνει αρκετά, προτιμώντας τα μπάνια στη θάλασσα.
«Στηρίξαμε τα μέτρα που πάρθηκαν, παρά το γεγονός ότι τα γυμναστήρια είναι στην πλειοψηφία τους τεράστιοι και σχετικά ακίνδυνοι χώροι, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ένα ποσοστό να μην ανοίξει καθόλου το προσεχές διάστημα. Δεν έχουμε κανένα έσοδο, ενώ πληρώνουμε κανονικά λειτουργικά έξοδα, που κατά μέσο όρο ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ τον μήνα. Πώς θα πληρώσουν τις τράπεζες αυτοί που έχουν πάρει δάνεια για να επενδύσουν; Με ενοχλεί το γεγονός ότι τα γυμναστήρια έχουν ανοίξει στην Ιταλία και εμείς έχουμε προτείνει να εφαρμοστούν αυστηρά υγειονομικά πρωτοκόλλα, όπως η θερμομέτρηση του κάθε πελάτη που θα εισέρχεται στον χώρο, αλλά και η ελεγχόμενη προσέλευση που θα γίνεται με ραντεβού, όπως στα κουρεία».
Καταλήγοντας υποστηρίζει πως η κατάσταση αυτή στερείται λογικής, από τη στιγμή που σύντομα θα αρχίσουν τα αεροπορικά ταξίδια και έρχονται στην Ελλάδα χιλιάδες τουρίστες, τα γυμναστήρια να παραμένουν κλειστά υπό τον φόβο μιας πιθανής διασποράς του κορωνοϊού.
«Ας μας πούνε τι πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κοσμάς.
Οδηγίες του ΕΟΔΥ
Στο μεταξύ, ο ΟΕΔΥ ανακοίνωσε όλες τις απαραίτητες οδηγίες για τον «νέο» τρόπο λειτουργίας των γυμναστηρίων, καθώς και για όλα αυτά που θα αλλάξουν όταν ανοίξουν και πάλι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο αριθμός των παρευρισκομένων θα καθορίζεται από τα τετραγωνικά του εκάστοτε γυμναστηρίου. Ακόμη, ο κάθε αθλούμενος θα πρέπει να ενημερώνει προηγουμένως τους υπεύθυνους του γυμναστηρίου ότι θα πάει για προπόνηση.
Σημαντική διευκρίνιση ότι η απόσταση ανάμεσα στα όργανα, όπως είναι οι διάδρομοι, θα είναι τα δύο μέτρα.
Στις οδηγίες για το προσωπικό περιλαμβάνονται:
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
– Εκπαίδευση, εξοικείωση και συχνή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.
– Εκπαίδευση, εξοικείωση και σωστή εφαρμογή της αναπνευστικής υγιεινής.
– Αποχή από την εργασία σε περίπτωση ασθένειας.
– Άμεση απομάκρυνση από τον χώρο στην περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια) συμβατά με COVID-19 λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εργασίας του.
– Εάν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου πρόβλεψη για ανάθεση καθηκόντων με χαμηλό κίνδυνο έκθεσης.
Οι οδηγίες για τους αθλουμένους είναι:
– Χρήση του κοντινότερου στον τόπο κατοικίας γυμναστηρίου.
– Μετακίνηση κατά προτίμηση με τα πόδια ή προσωπικό μεταφορικό μέσο.
– Χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ή/και πλύσιμο των χεριών πριν την έναρξη και στο τέλος της άσκησης, καθώς και πριν από κάθε μετακίνηση σε άλλο όργανο γυμναστικής.
– Εφαρμογή κανόνων φυσικής απόστασης.
– Χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής (π.χ. πετσέτα).
– Χρήση ατομικών οργάνων γυμναστικής εάν είναι εφικτό από το μέγεθός τους (π.χ. μπάλες, λάστιχα, στρώματα).
– Πλύσιμο των ρούχων, πετσετών που χρησιμοποιήθηκαν στο γυμναστήριο στο πλυντήριο με κοινό απορρυπαντικό, σε υψηλή θερμοκρασία (60 βαθμοί).
– Αποφυγή της γυμναστικής σε κλειστό χώρο, την τρέχουσα φάση της επιδημίας, εάν το άτομο ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
et-thessalia
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις