Μυστικές συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων του Ισραήλ και της Τουρκίας, προς αποκατάσταση των ευρισκομένων στο ναδίρ σχέσεων των δύο χωρών, «βλέπουν» Μέσα Ενημέρωσης, ακόμα και ισραηλινά.
Παρόμοιες «πληροφορίες» βλέπουν το φως της δημοσιότητας εδώ και χρόνια. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, η συχνότητα και η προβολή τους είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Ειδικότερα, η εκδιδόμενη στα τουρκικά, ισραηλινή εφημερίδα, Salom, σε δημοσίευμά της με τίτλο «Τουρκία – Ισραήλ, κινητικότητα στις μεταξύ τους σχέσεις», σημειώνει πως πραγματοποιήθηκαν μυστικές συναντήσεις μεταξύ των δύο χωρών για την επίλυση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων.
Αντίστοιχα δημοσιεύματα έγιναν και από άλλα ισραηλινά και τουρκικά ΜΜΕ, στηριζόμενα μάλιστα σε πληροφορίες και εκτιμήσεις ισραηλινών think tank.
Αντίθετα, ωστόσο, η ισραηλινή εφημερίδα, Jerusalem Post, με ένα άκρως επικριτικό δημοσίευμά της, καταγγέλλει ως υποκριτική και ψευδεπίγραφη την «επιθυμία» της Τουρκίας για αποκατάσταση των σχέσεών της με το Ισραήλ, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις για «μυστικές» συναντήσεις Ισραηλινών και Τούρκων αξιωματούχων, και θεωρεί ότι όλος αυτός ο θόρυβος έχει στόχο να βλάψει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
«Η τουρκική προσπάθεια να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι θέλει την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ, δεν αποτελεί παρά προπαγάνδα που στόχο έχει να βλάψει τους δεσμούς μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου και ΗΑΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Ισραήλ διεξάγει μυστικές διαβουλεύσεις πίσω από τις πλάτες των φίλων του», γράφει η εφημερίδα.
«Μυστικές» συναντήσεις;
Ωστόσο, από τη μεριά της, η εφημερίδα, Salom, αναφέρει ότι, και παλαιότερα υπήρχαν σχετικές αναφορές στα ΜΜΕ για συναντήσεις Τουρκίας – Ισραήλ.
Tότε, ωστόσο, είχε εκφραστεί η άποψη πως αυτές αφορούσαν σε κοινές ανησυχίες για θέματα ασφάλειας σε Συρία και Λιβύη.
Τώρα, όμως, προσθέτει, όπως αναφέρει και ο ιστότοπος, Al-Monitor, φαίνεται ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις, προκειμένου να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών και να επανέλθουν οι πρέσβεις.
Στο μεταξύ, συμπληρώνει, σε πρόσφατη διαδικτυακή συνάντηση συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας Τουρκίας – Ισραήλ σε θέματα υψηλής τεχνολογίας. Σε αυτήν συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, το Ίδρυμα Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Τουρκίας (TTGV), καθώς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Roey Gilad.
Ο τελευταίος ανέφερε πως οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, που ανέρχονται στα 7 δισ. δολάρια, μπορούν να φτάσουν στα 10 δισ. με τη συνεισφορά της υψηλής τεχνολογίας (high tech).
Επίσης, σε διαδικτυακή συνάντηση που διοργάνωσε γνωστό think tank (Institute of Foreign Policy in Global Talks) με τίτλο «σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ: Ευκαιρίες και προκλήσεις», όπου συμμετείχαν Roey Gilad, ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στην Τουρκία, Namik Tan, και ο καθηγητής, İlker Aytürk, αξιολογήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι δυνατότητες βελτίωσης τους.
Να σημειωθεί πως η τουρκική εφημερίδα, «Millî Gazete», σε πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Επ’αυτοφώρω», υποστηρίζει πως «ήλθαν στην επιφάνεια μυστικές συναντήσεις Τουρκίας – Ισραήλ, προκειμένου να επανέλθουν στην «κανονικότητα» οι σχέσεις των δύο χωρών».
Ερωτηματικά
Να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ισραηλινοί πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, καθώς και Δυτικά και ισραηλινά think tank κάνουν λόγο για πιθανή αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ.
Μάλιστα, κάποιοι εξ’ αυτών, ανοικτά έχουν ταχθεί κατά του σχεδίου του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, EastMed, ενώ αντίθετα προκρίνουν τη λύση του αγωγού μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη.
Κατά τους ίδιους κύκλους, παρά την σφοδρή πολιτική – διπλωματική σύγκρουση Ισραήλ – Τουρκίας, ήρθε η ώρα να αποκατασταθούν, σε πρώτη φάση, οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.
Ως γνωστόν, οι σχέσεις των δύο χωρών «πάγωσαν» το 2010, όταν, με πρωτοβουλία της Τουρκίας, επιχειρήθηκε να σπάσει ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, ενώ το ισραηλινό «ρσεάλτο» στο τουρκικό πλοίο, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα ακτιβιστών, Τούρκων ως επί το πλείστον.
Η Τουρκία, επίσης, υποστηρίζει την οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα, «Χαμάς», την οποία, όμως, το Ισραήλ χαρακτηρίζει «τρομοκρατική».
Παρά το γεγονός, πάντως, ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί άκρως επιθετική ρητορική έναντι του Ισραήλ, όλα δείχνουν ότι υπάρχουν κύκλοι στο Ισραήλ που επιθυμούν την επαναπροσέγγιση βήμα το βήμα.
Μάλιστα, ο πολιτικός αντίπαλος του ισραηλινού πρωθυπουργού, Β.Νετανιάχου, με τον οποίο ωστόσο συγκυβερνούν τώρα, ο Μπένι Γκαντς, φέρεται να είναι ένας εξ’ αυτών. Σε αντίθεση με τον Νετανιάχου, ο οποίος πάντα σήκωνε το γάντι των λεκτικών επιθέσεων του Τ.Ερντογάν.
«Κίβδηλη συμφιλίωση»
Η εφημερίδα, Jerusalem Post, λοιπόν, αποδίδει τον θόρυβο σε οργανωμένες προσπάθειες που κάνει η Αγκυρα, εδώ και χρόνια, σε συνεργασία με κύκλους ισχυρών συμφερόντων και think tank στη Δύση προκειμένου να προωθήσει το αφήγημα ότι θέλει να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της με το Ισραήλ.
Η ισραηλινή εφημερίδα, επίσης, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τις υποτιθέμενες «μυστικές» επαφές Ισραήλ – Τουρκίας, εκτός από τις σκόπιμες διαρροές της Άγκυρας.
Ειδικότερα, γράφει ότι η Τουρκία:
1.Απλά, θέλει να θολώσει τα νερά και στόχος της είναι να σαμποτάρει την ανάπτυξη των σχέσεων Ισραήλ – Ελλάδας – ΗΑΕ.
2.Φοβάται τον Μπάϊντεν, δεδομένου ότι είχε στηρίξει τον Τραμπ. Και τώρα θέλει να αλλάξει αυτή την εικόνα που υπάρχει στην Ουάσιγκτον.
Η Άγκυρα υποδύεται τον «καλό μπάτσο» στη νέα διοίκηση Μπάϊντεν. Όμως, η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη. Το καθεστώς γίνεται ολοένα πιο ακροδεξιό, ανοιχτά ρατσιστικό εναντίον Αρμενίων και Κούρδων, ενώ και οι Εβραίοι γίνονται συχνά στόχοι μίσους των εξτρεμιστών, που η ίδια η Τουρκία έχει στείλει στη Συρία και σε άλλες χώρες.
Ελλάδα – Ισραήλ – Κύπρος – Εμιράτα
3.Δεν αποσκοπεί σε τίποτα άλλο, παρά να πάρει η ίδια ό,τι θέλει, και παράλληλα να καταστρέψει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ειδικά τη συμφωνία αγωγού φυσικού αερίου, η οποία υπεγράφη φέτος.
Μάλιστα, προσθέτει η εφημερίδα, τα πρόθυμα λόμπι που εργάζονται για λογαριασμό της Άγκυρας προωθούν αυτό το αφήγημα, με χάρτες που κατασκευάστηκαν στην Τουρκία και εκτυπώθηκαν σε ισραηλινά ΜΜΕ και δεξαμενές σκέψης (think tank).
Οι χάρτες έδειχναν ότι η Τουρκία έχει υπό τον έλεγχό της τα θαλάσσια ύδατα έξω από την Κύπρο και ότι ίσως μάλιστα, διευθετήσει μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) του Ισραήλ.
Η Αγκυρα προώθησε και μια ανάλυση στην ισραηλινή δεξαμενή σκέψης, Moshe Dayan, καλώντας το Ισραήλ να αγνοήσει τις συμφωνίες με την Κύπρο και να οριοθετήσει την ΑΟΖ του με την Τουρκία.
Η Τουρκία, συμπεραίνει η εφημερίδα, προσπαθεί να επιβραδύνει τους ρυθμούς της ενεργειακής συνεργασίας του Ισραήλ με την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία.
Ουσιαστικά, προσθέτει, θέλουν να εγκαταλείψει το Ισραήλ σχέδια δεκαετιών για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θάλασσα του Ισραήλ με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Η συνεργασία του Ισραήλ με την Ελλάδα συνδέεται επίσης με τα ΗΑΕ. Πόσο μάλλον που τα Εμιράτα εντείνουν τη διμερή συνεργασία τους με την Ελλάδα.
Η Τουρκία, επίσης, απείλησε να διακόψει τις σχέσεις της με τα ΗΑΕ, λόγω της εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ.
Βαριές κατηγορίες
Κατά την Jerusalem Post, εάν πράγματι η Τουρκία ήθελε «συμφιλίωση», δεν θα τη χρησιμοποιούσε για να σαμποτάρει τις συμμαχίες του Ισραήλ.
Πολύ περισσότερο, όταν η Άγκυρα ζητήσει συγγνώμη που ταύτισε το Ισραήλ με τους ναζί, τότε αυτό μπορεί να πείσει ότι πράγματι θέλει να αλλάξουν οι σχέσεις. Ωστόσο, η εφημερίδα θεωρεί ότι «το σημερινό καθεστώς της Άγκυρας δεν θα το κάνει ποτέ».
Η εφημερίδα, αφού αναφέρει ότι η ισραηλινή μυστική υπηρεσία, «Μοσάντ», θεωρεί την Τουρκία ως «αυξανόμενη απειλή», και οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) στην ετήσια έκθεσή τους, την χαρακτηρίζουν ως «πρόκληση για το Ισραήλ», παραθέτει λίστα με τις κινήσεις της Τουρκίας σε βάρος του Ισραήλ.
Ειδικότερα, σημειώνει ότι η Αγκυρα:
- Με επικεφαλής τον Ερντογάν, έχει ρίζες στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και είναι ο κύριος αντίπαλος της σημερινής ηγεσίας της Αιγύπτου.
- Εχει εργαστεί για να απομονώσει το Ισραήλ, απειλώντας χώρες που συνεργάζονται με το Ισραήλ.
- Σκέφτεται, σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον «εξομαλυνθούν» οι σχέσεις, να διορίσει ως νέο πρέσβη της, τον Ufuk Ulutas, ο οποίος είναι γνωστός για τις αντι-ισραηλινές απόψεις του.
- Ανακάλεσε τον πρέσβη της από το Ισραήλ αρκετές φορές την τελευταία δεκαετία.
- Συνέκρινε το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία. Κάτι που έκανε ο Ερντογάν σε ομιλία του στον ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο του 2019.
- Εστρωσε κόκκινο χαλί στους ηγέτες της «Χαμάς».
- Παρενόχλησε πέρσι ισραηλινό πλοίο έξω από την Κύπρο.
- Δηλώνει ανοιχτά ότι έχει σκοπό να «απελευθερώσει» την Ιερουσαλήμ από τους «σιωνιστές», προωθώντας την ιδεολογία του θρησκευτικού εξτρεμισμού.
Και καταλήγει η Jerusalem Post: «Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ εμποδίζουν το «γεωστρατηγικό πεπρωμένο» της. Το πεπρωμένο αυτό φαίνεται να περιλαμβάνει την κατοχή της Συρίας, την εθνοκάθαρση των Κούρδων, τις επιθέσεις εναντίον των Αρμενίων, τη φιλοξενία της Χαμάς και την τροφοδοσία του εξτρεμισμού από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις