Μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου το «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο – Κομβικό το επόμενο δεκαπενθήμερο – Τι εκτιμούν διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η ένταση και οι προκλήσεις από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά την έκδοση και νέας παράνομης Navtex, αυτή τη φορά πιο κοντά στο Καστελόριζο, ενισχύεται το κλίμα ενός πρόθεσης από την Άγκυρα, ενός θερμού επεισοδίου στην περιοχή.

Σύμφωνα με διπλωματικές, αλλά και στρατιωτικές πηγές, το επόμενο δεκαπενθήμερο θεωρείται κομβικό διάστημα για τις εξελίξεις στην περιοχή. Για την ακρίβεια, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν όχι μόνο επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα, αλλά και βιάζεται, έχοντας αποδεχθεί το ενδεχόμενο μίας θερμής σύγκρουσης.

Η νέα παράνομη τουρκική Navtex εντός δυνάμει ελληνικής υφαλοκρηπίδας ενισχύει αυτή την εκτίμηση. Το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνές του έως τις 12 Σεπτεμβρίου και βλέπουμε. Αυτή τη φορά, μάλιστα, βορειότερα και πιο κοντά στο Καστελόριζο προς τα ανατολικά.

Ανακοίνωση για τη νέα τουρκική NAVTEX και τις έρευνες του Oruc Reis στη θάλασσα του Αιγαίου εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αργά το βράδυ της Δευτέρας. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει αρχικά: «Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή. Να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα». Και προσθέτει: «Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής. Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Σε αυτό το κλίμα η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» υποστηρίζει προκλητικά πως η μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού από την Ελλάδα στο Καστελόριζο -κατά παράβάση των διεθνών συνθηκών όπως υποστηρίζει- δίνει το δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα απέστειλε τις προηγούμενες μέρες στρατιωτικό προσωπικό στο Καστελόριζο, με πλοίο που μετέφερε τουρίστες στο νησί, όπως μαρτυρούν και φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ.

stratow

Η «Γενί Σαφάκ» επικαλείται δηλώσεις «ειδικών», σύμφωνα με τις οποίες, το Καστελόριζο πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο, κάτι σήμερα που δεν ισχύει, δίνοντας το δικαίωμα στην τουρκική πλευρά να παρέμβει για να επαναφέρει τη «νομιμότητα».

Μιλώντας μάλιστα στην εφημερίδα, ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά Καθηγητής Δρ. Σελαμί Κουράν, υποστήριξε πως η Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960 έχει προχωρήσει στην παράνομη στρατικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου Πελάγους, κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών, επισημαίνοντας πως: «Εάν παραβιαστεί αυτή η προϋπόθεση, ανοίγει το ερώτημα για την εγκυρότητα αυτής της συνθήκης» και πως η Τουρκία θα πρέπει να θέσει το θέμα στα διεθνή φόρα.

Ο Κουράν, δήλωσε πως εάν η Τουρκία θεωρήσει πως υπάρχει απειλή για την εθνική της ασφάλεια ή την ανεξαρτησία των στρατιωτικών της κινήσεων στη θάλασσα, μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και να λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία στρατιωτικά μέτρα κατά της χώρας μας. «Εάν αποτύχουν οι πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, μπορεί η Τουρκία να λάβει τ’ απαραίτητα στρατιωτικά μέτρα βάσει του νόμιμου αμυντικού δικαιώματος του άρθρου 51 του ΟΗΕ και να εξουδετερώσει κάθε στρατιωτική παρουσία στα νησιά, ένα προς ένα», δήλωσε προκλητικά.

πηγή:protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις