Κατά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη σκοπεύει να επαναλάβει τη δυσφορία της Ουάσιγκτον σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ιδιαίτερες προσπάθειες κατέβαλε η Αγκυρα, προκειμένου να συναντηθεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, και τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το BBC Τουρκίας.

Κατά το δημοσίευμα, παρότι έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα Πομπέο, «συνεχίζονται οι επαφές των δύο πλευρών, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τ.Ερντογάν και τον Μ. Τσαβούσογλου».

Ωστόσο, παράγοντες του State Department σπεύδουν να επαναλάβουν ότι το πρόγραμμα της επίσκεψης Πομπέο στην Κωνσταντινούπολη δεν θα περιλαμβάνει συναντήσεις με Τούρκους κυβερνητικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Μ. Τσαβούσογλου φέρεται να είχε ζητήσει από την αμερικανική πλευρά να προστεθεί στην επίσκεψη Πομπέο, εκτός της Κωνσταντινούπολης και της συνάντησης με τον Πατριάρχη, και η Αγκυρα. Εκεί, θα συναντούσε τους Τ. Ερντογάν και Μ. Τσαβούσογλου.

Ωστόσο, ο Μ. Πομπέο φέρεται να αρνήθηκε, επικαλούμενος το «βεβαρημένο πρόγραμμά» του. Ετσι, η αμερικανική πλευρά εξέδωσε την ανακοίνωσή της, περιοριζόμενη μόνον στο πρόγραμμα της επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά το τουρκικό τμήμα του BBC, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, στη συνάντηση που θα έχει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, σκοπεύει να επαναλάβει τη δυσφορία της Ουάσιγκτον σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και τη θέση ότι το ιστορικό μνημείο έπρεπε να παραμείνει μουσείο.

Η στάση Πομπέο, η οποία είναι ενδεικτική της όχι και τόσο θετικής ατμόσφαιρας ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, και πρώην επικεφαλής της CIA, με την τουρκική ηγεσία, φαίνεται πως έχει ενοχλήσει σφόδρα την Αγκυρα. Ακόμα κι’ αν πρόκειται για έναν Αμερικανό παράγοντα, ο οποίος, το πιθανότερο, θα πάψει να είναι υπουργός Εξωτερικών στην προεδρία Μπάϊντεν.

Αλλωστε, αυτό καταμαρτυρά και το σχετικό δημοσίευμα του τουρκικού κρατικού πρακτορείου, «Αναντολού», το οποίο σημειώνει ότι «ειδικοί» λέγουν πως «η μη πραγματοποίηση επίσημων επαφών του Πομπέο στην Τουρκία αντίκειται στη διπλωματική πρακτική».

Στο «Αναντολού» παρατίθεται η άποψη του καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αττάλειας, Ταρίκ Ογκουζλού (Tarık Oguzlu), ο οποίος λέει πως, «εάν υποθέσουμε ότι ο Πομπέο είναι από αυτούς που εκφράζουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τότε η στάση του δεν αποτελεί ιδιαίτερα ικανοποιητική εξέλιξη» για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

«Αυτό κατά βάση μπορεί να είναι και σημάδι δυσαρέσκειας προς την Τουρκία», λέει, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι ενοχλημένη από τη στάση των ΗΠΑ αναφορικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις