Μοιράσου το άρθρο

Από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε αλματωδώς από το 3% στην κυβέρνηση, η σχέση του με τα ΜΜΕ έχει περάσει από «χίλια μύρια κύματα».

Στην Κουμουνδούρου από την επόμενη κιόλας της ήττας των εκλογών άρχισε μια συζήτηση αναφορικά με την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορούσε το μιντιακό πεδίο. Οι επιλογές σε ΕΡΤ και ΕΣΡ και η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών βρέθηκαν στο επίκεντρο του εσωκομματικού διαλόγου, ο οποίος αρκετές φορές υπήρξε έντονος και εκτός συντροφικών πλαισίων.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι δημιουργείται κλίμα περιθωριοπόιησής τους από συγκεκριμένα Μέσα και εντείνουν το τελευταίο διάστημα τις καταγγελίες τους κατά της κυβέρνησης και του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε τα χρήματα για την καμπάνια ενημέρωσης «Μένουμε Σπίτι».

Παράλληλα, σήκωσαν το ζήτημα και σε κεντρικό επίπεδο ειδικά μετά την πρόσφατη τοποθέτηση του Προέδρου του ΕΣΡ στη Βουλή ο οποίος παραδέχτηκε τη δυσκολία του Συμβουλίου στον έλεγχο της πολιτικής πολυφωνίας ενώ δυο φορές τον τελευταίο μήνα έγιναν σχετικές παρεμβάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα σε ομιλίες του στην Ολομέλεια
Τι κρύβεται πίσω από τη σύγκρουση Βαξεβάνη-Σκουρλέτη

Οι «φωτιές» που άναψε η σύγκρουση Βαξεβάνη – Σκουρλέτη έφεραν εκ νέου στην επιφάνεια το ζήτημα των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΜΜΕ. Είναι γνωστό ότι ο εκδότης του Documento διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με συγκεκριμένα στελέχη του κόμματος, οι οποίοι θεωρούνται ηγετικές μορφές της τάσης των «Προεδρικών». Ακόμα και για όσους δεν γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία της Κουμουνδούρου, η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη για τον εορτασμό των γενεθλίων του ήταν διαφωτιστική. Αν και ουδέποτε λέχθηκε δημοσίως, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, φαίνεται να θεωρεί ότι οι επιθέσεις που δέχεται ανά διαστήματα από τον κ. Βαξεβάνη εκπορεύονται από πρόσωπα της συγκεκριμένης τάσης.

Την εκτίμηση αυτή συμμερίζονται και άλλα στελέχη των «κομματικών» και για αυτό στη χθεσινή Γραμματεία τόσο ο Ε. Τσακαλώτος όσο και οι Ν. Φίλης και Ν. Βούτσης έκαναν αναφορά στο θέμα. Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, ζητώντας από όλους να επικεντρωθούν στην αντιπολιτευτική ατζέντα, ενώ κανένα από τα μέλη της των «Προεδρικών» δεν απάντησε στις σχετικές αναφορές.

Η αναζωπύρωση της σύγκρουσης έγινε όταν ο Κ. Βαξεβάνης εμφανίστηκε ενοχλημένος για το γεγονός ότι Σκουρλέτης, Βούτσης, Φίλης, Τσακαλώτος και Ξανθός αρνήθηκαν να υπογράψουν ερώτηση αναφορικά με τον αποκλεισμό του Documento από την κρατική χρηματοδότηση για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» ζητώντας να γίνει πιο συνολική και να περιλαμβάνει και άλλα Μέσα. Οι δημοσιεύσεις της εφημερίδας και οι αναρτήσεις του εκδότη της κατά Σκουρλέτη και Βούτση έφτασαν τον Γραμματέα του κόμματος στο σημείο να κάνει λόγο για φαινόμενα «αυριανισμού και νεο-αυριανισμού».

Η κατάσταση κινδυνεύει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις καθώς, όπως λέει στο iefimerida.gr, υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος η κατάσταση θυμίζει «δύο διαφορετικούς κόσμους, που τώρα συγκατοικούν αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να συγκρουστούν». Το ερώτημα είναι ποια είναι η θέση του Αλέξη Τσίπρα σε όλα αυτά. Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι. Παράλληλα, όμως, δεν φαίνεται για την ώρα να παίρνει οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι χθεσινές αναρτήσεις του Κώστα Βαξεβάνη, άλλωστε, δείχνουν ότι το θέμα δεν έχει τελειώσει εδώ. Ο δημοσιογράφος κατηγορεί τους «κομματικούς» ότι «παίζουν το παιχνίδι του Μητσοτάκη», ενώ άλλα δημοσιεύματα, φιλικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ Μέσων, κάνουν λόγο για «αποτυχημένο Γραμματέα» και για ανάγκη άμεσης αντικατάστασής του. Ο Κώστας Βαξεβάνης κατηγόρησε χθες τον Πάνο Σκουρλέτη ότι συμμετέχει σε συγκεκριμένο σχέδιο εναντίον του: «Όταν σε καλεί ο Μαρινάκης για να βρίσεις Βαξεβάνη,σε κάνει προπαγανδιστικό video η Ομάδα Αληθειας της ΝΔ και σε προωθεί ο Αδωνης, δεν πρόκειται για προσωπικό θέμα,αλλά για σχέδιο. Και το σχέδιο και οι αρχιτέκτονες θα λάβουν απάντηση όταν πρέπει» αναφέρει σε χθεσινή του ανάρτηση. Ωστόσο, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο όμιλος έχουν αφήσει πίσω τους την παλιά έχθρα. Ενδεικτική είναι και η συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο Βήμα τον περασμένο Ιανουάριο.
Κριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Εκτός, βέβαια, από το πολεμικό πεδίο «Βαξεβάνη-Σκουρλέτη» υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα στο μιντιακό παζλ της Κουμουνδούρου. Ιστοσελίδες, μικρής μεν επισκεψιμότητας αλλά σημαντικής παρεμβατικότητας στα εσωκομματικά, κάνουν το τελευταίο διάστημα την εμφάνισή τους ενώ άλλα Μέσα επιχειρούν να διαδραματίσουν ρόλο στην απόπειρα προσέγγισης Κουμουνδούρου – Χαριλάου Τρικούπη. O ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να αποκτήσει σημαντική πρόσβαση στο τηλεοπτικό κανάλι «Κόντρα», στου οποίου το κεντρικό δελτίο έδωσε πρόσφατα συνέντευξη ο Αλ. Τσίπρας.

Ενδεικτικό της σχετικής συζήτησης είναι και το χθεσινό κεντρικό άρθρο της ιστοσελίδας του Σ. Κούλογλου, tvxs.gr με τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ: Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα». Το άρθρο ασκεί κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ και το ΕΣΡ και καταλήγει: «Η σταλινική λογική «όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» (αντί του σωστού «όσοι δεν είναι εναντίον μας είναι μαζί μας») δεν δημιούργησε παρά εχθρούς, με αποτέλεσμα την έλλειψη των παραμικρών, έστω και ασταθών συμμαχιών, και το σημερινό απόλυτα εχθρικό περιβάλλον για την αξιωματική αντιπολίτευση».
Αναδιάρθρωση των κομματικών Μέσων

Βλέποντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν μείνει χωρίς σημαντικά ερείσματα στα ΜΜΕ έχουν πάρει την απόφαση για σημαντική ενίσχυση των κομματικών Μέσων. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά η αναδιάρθρωσή τους μέσω της ενοποίησης σε έναν Όμιλο ο οποίος θα διαχειρίζεται τόσο την Αυγή (έντυπη και διαδικτυακή) όσο και τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». Η αναδιάταξη έχει ήδη ξεκινήσει με τον Λευτέρη Αρβανίτη (πρώην διευθύνων σύμβουλος ΕΡΤ) να αναλαμβάνει Γενικός Διευθυντής και να έχει ήδη εγκαταστήσει τα πρώτα πρόσωπα εμπιστοσύνης. Πρόκειται για τον Μάρκο Βογιατζόγλου, ο οποίος αναλαμβάνει υπεύθυνος για την digital μετάβαση του ομίλου αλλά και τον Αλέκο Βαλούρδο (πρώην διευθυντής παραγωγής «Έθνους») ο οποίος έχει αναλάβει τον ανασχεδιασμό της εφημερίδας. Στόχος είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου η νέα διευθυντική ομάδα του ενιαίου ομίλου να έχει συμπληρωθεί προκειμένου να προχωρήσουν οι αλλαγές.

Παράλληλα, οι πληροφορίες του iefimerida.gr επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για «ΣΥΡΙΖΑ ΤV», όπως έχει γραφτεί. Αντίθετα, μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι έτοιμο το webtv της Αυγής. «Στόχος είναι το webtv να είναι πλήρες και δυνατό αλλά και παρεμβατικό» σημειώνει στέλεχος που έχει άριστη γνώση των όσων συμβαίνουν στο συγκεκριμένο πεδίο. Τέλος, σημειώνεται ότι στα στελέχη του κόμματος επικρατεί ικανοποίηση για τις τελευταίες αλλαγές στο «Κόκκινο» και την ενίσχυση του ενημερωτικού του χαρακτήρα αλλά και τις παρεμβάσεις που έγιναν τελευταίως όπως το αφιέρωμα στους εργαζόμενους στον Πολιτισμό. Δεν διέφυγε, μάλιστα, της προσοχής ότι στο συγκεκριμένο αφιέρωμα συμμετείχε και ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του παρέμβαση στο κομματικό ραδιόφωνο από το 2015.
Αδάμος Ζαχαριάδης
Πηγή: iefimerida.gr

Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις