Ολοκληρωτική η καταστροφή στο ΚΥΤ – Σε τραγική κατάσταση πρόσφυγες και μετανάστες στους δρόμους του νησιού – Σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους – Τι λέει η κυβέρνηση

Τρείς φορές κάηκε η Μόρια. Το βράδυ της Τρίτης, την Τετάρτη και την Πέμπτη. Οι αρχές δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για εμπρησμό, αν και αναμένεται η σχετική έρευνα από την Πυροσβεστική και την ΕΛ.Α.Σ. Υπό εξέταση βρίσκεται ο ρόλος κάποιων συγκεκριμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και τα μηνύματα που αυτές έστειλαν λίγα λεπτά πριν το ξέπασμα της πυρκαγιάς για εκκένωση της δομής. Η τελευταία πυρκαγιά, πάντως, είχε τρείς εστίες και αποτέλειωσε τις ελάχιστες σκηνές που δεν είχαν καταστραφεί ολοσχερώς στον καταυλισμό.

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες (σχεδόν 13.000) βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Παραμένουν στιβαγμένοι στον υπαίθριο καταυλισμό στο δρόμο που οδηγεί από το ΚΥΤ μέχρι την είσοδο της πόλης. Οι εικόνες είναι σκληρές. Οικογένειες, παιδιά αναγκάζονται να κοιμηθούν για τρίτη νύχτα στους δρόμους, σε χωράφια, μέχρι και σε νεκροταφεία. Οι περισσότεροι κρατούν σακούλες με τα ελάχιστα υπάρχοντά τους. Μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχει κατευθυνθεί στον Καρά Τεπε. Την ίδια στιγμή, κάτοικοι της περιοχής επιχειρούν να μπλοκάρουν την επαναδημιουργία χώρων φιλοξενίας. «Η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε. Είμαστε μια οικογένεια 27 κρατών, είμαστε η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, έχουμε το 25% του παγκόσμιου πλούτου, είναι αδιανόητο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική», διεμήνυσε σε δραματικό τόνο από τη Μυτιλήνη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

moria_ap
NEKROTAFEIO

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επέρριψε ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση κάνοντας λόγο για αδυναμία συνεργασίας, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι εκτός ελέγχου το υγειονομικό ζήτημα, αφού αγνοούνται όλοι όσοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. «Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Τη φωτιά της πρώτης μέρας την αντιμετωπίσαμε, χθες είχαμε εναλλακτικές λύσεις για να κοιμηθούν με ασφάλεια οι αιτούντες άσυλο. Είχαμε τις δεύτερες φωτιές για τις οποίες ο κ. Χρυσοχοϊδης και η ελληνική αστυνομία ψάχνουν τα αίτια» ανέφερε. Η σίτιση επανεργοποιήθηκε, ενώ γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν σκηνές και να βρεθεί χώρος προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά οι άστεγοι πρόσφυγες. Στο λιμάνι του Σιγρίου έχει φτάσει από το πρωί της Πέμπτης το πλοίο «Blue Star Chios» το οποίο φιλοξενεί χίλιους πρόσφυγες, ενώ αναμένονται δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να φτιαχτούν ξανά οι κλειστές δομές. Η περιφέρεια και ο δήμος, όμως, ζητά να απομακρυνθούν οι μετανάστες με καράβι και να μεταφερθούν στον Πειραια. Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, άφησε αιχμές για τη στάση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, η συνάντηση με τους οποίους απέβη άκαρπη. «Μετά τη χθεσινή άκαρπη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Μυτιλήνη με τους Δημάρχους και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, τους απευθύνω κάλεσμα ευθύνης, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσης αμέσως. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ανέφερε πως ασπαζόμενος την αγανάκτηση των δημοτών για την παρούσα κατάσταση και τηρώντας απαρέγκλιτα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεχίσει να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας, εμμένοντας στην απόφαση «καμία δομή στη Λέσβο».

Τηλεφωνική εποκοινωνία είχε η Γερμανίδα Καγκελάριος με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αφού η Άνγκελα Μέρκελ ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, ρώτησε πώς θα μπορούσε να συμβάλει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται ότι της ζήτησε να φιλοξενήσουν ανήλικα παιδιά προσφύγων που δεν έχουν πού να εγκατασταθούν. Το Βερολίνο και το Παρίσι ανακοίνωσαν ένα σχέδιο μετεγκατάστασης 400 ανηλίκων από το κέντρο μεταναστών που καταστράφηκε από πυρκαγιά στη Μόρια. Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι θα αναλάβουν 400 ασυνόδευτα ανήλικα από τη Μόρια. Η Ολλανδία επίσης πρότεινε να παραλάβει 100 μετανάστες, εκ των οποίων οι μισοί ανήλικοι. «Η ολλανδική κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο αίτημα της Ελλάδας να παραλάβει μια ομάδα ανηλίκων και οικογενειών μετά τα τραγικά γεγονότα στον καταυλισμό της Μόριας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Άνκι Μπρέκερς-Κνολ.

Εντωμεταξύ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την εκτίμηση των ΗΠΑ για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση να συντονιστεί με τη διεθνή κοινότητα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου να ανακουφίσει τα δεινά των ευάλωτων ομάδων που φιλοξενούνται στη Μόρια.

πηγή:protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις