Ο ΥΕΘΑ στην υπηρεσιακή απάντησή του υπενθύμισε ότι «το έμβλημα του 2ου ΚΕΠ έχει εγκριθεί από το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο το έτος 2005 στο οποίο απεικονίζεται και η νήσος Κρήτη»

Περίπου με τη φράση «συγνώμη λάθος» θα μπορούσε να συμπυκνωθεί η απάντηση που δόθηκε δια της υπηρεσιακής οδού στη Βουλή από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Παναγιωτόπουλο σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Αφαιρέθηκε η Κρήτη από έμβλημα Μονάδας της Πολεμικής Αεροπορίας», αναφερόμενος στο γνωστό θέμα που παρουσιάστηκε προ μηνός περίπου από την ιστοσελίδα kranos.gr, αναφορικώς με το έμβλημα του 2ου Αεροπορικού Κέντρου Ελέγχου (2ο ΑΚΕ), πρώην 2ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής (2ο ΚΕΠ).

Κατ’ αρχάς η Κρήτη δεν είχε φύγει από το έμβλημα της μονάδος αλλά από το κεντητό “patch” που απεικονίζει το έμβλημα της Μονάδος και φέρεται στις στολές του προσωπικού. Για τους γνωρίζοντες από τα patch, πολλά patch – μαϊμού που κυκλοφορούν είναι κακοκεντημένα καθώς η μηχανή που τα κεντά δεν είναι καλή με αποτέλεσμα να παραλείπονται ολόκληρες περιοχές που δεν μπορούν εύκολα να αποτυπωθούν. Έτσι λοιπόν στο επίμαχο patch απεικονίζεται κανονικώς η περιοχή του κεντρικού Αιγαίου, που αποτελούσε τη ζώνη ευθύνης του 2ου ΚΕΠ και αφαιρέθηκε η Κρήτη για να τοποθετηθεί η ονομασία της μονάδος.

Μηδέν πρόβλημα επί της ουσίας, αλλά κάποιοι το θεώρησαν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για άσκηση ουσιαστικής… «εθνικής» αντιπολιτεύσεως και κατατέθηκε ολόκληρη ερώτηση στη Βουλή και με τον προαναφερθέντα τίτλο.

Ο ΥΕΘΑ στην υπηρεσιακή απάντησή του μεταξύ άλλων υπενθύμισε ότι «το έμβλημα του 2ου ΚΕΠ έχει εγκριθεί από το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο το έτος 2005 στο οποίο απεικονίζεται και η νήσος Κρήτη», ενώ παράλληλα διευκρίνισε  ότι «σε κάποια μεμονωμένη από τις ανατυπώσεις που έγιναν μεταγενέστερα, προφανώς από σχεδιαστικό λάθος, το λογότυπο της Μονάδος τοποθετήθηκε επάνω στη νήσο Κρήτη, αλλά στη συνέχεια η ΠΑ προέβη στην αποκατάστασή του».

Και καταλήγει η απάντηση του υπουργού: «Σε κάθε περίπτωση, τα εμβλήματα αποτελούν ένδειξη σεβασμού στις παραδόσεις της Πατρίδας αφού αποτελούν αρχαιότατο ελληνικό έθιμο, είναι απαραίτητα για τη διαιώνιση των στρατιωτικών εθίμων, η δε περιεχόμενη παράσταση δεν είναι κατά ανάγκη η ελληνική επικράτεια, αφού οι παραστάσεις των περισσοτέρων εμβλημάτων της ΠΑ αναφέρονται σε ήρωες, πολεμικά όπλα, ζώα ή άλλα αντικείμενα που συνδέονται με την ιστορία, την αποστολή του όπλου ή την ιστορία της περιοχής που εδρεύει η Μονάδα».

Για εμάς όλα αυτά είναι αστεία για επίπεδο Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Το πιο ουσιαστικό και σοβαρό – για εμάς – είναι ότι ο συνεργάτης του ΥΕΘΑ ο οποίος «απαντά» στην ερώτηση φαίνεται να αγνοεί ότι «2ο ΚΕΠ» δεν υφίσταται πλέον ως Μονάδα από το 2018 και εντεύθεν, όπως προκύπτει και από την επίσημη ιστοσελίδα του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), στο οποίο ανήκει ιεραρχικώς και την οποία σας μεταφέρουμε επακριβώς τι λέει και αποδεικνύει τα λεγόμενά μας.

«Βρίσκεται στην κορυφή “Καραβόλα” του όρους Πάρνηθα.

Έτος Συγκρότησης: 1955

Υπαγωγή: Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας

Αποστολή: To 2ο ΑΚΕ έχει ως αποστολή την άρτια οργάνωση και η αποτελεσματική αξιοποίηση του προσωπικού και των μέσων που του έχουν διατεθεί προκείμενου να εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη διαβίβαση Διευκρινισμένης Αεροπορικής Εικόνας στον Υπεύθυνο Αεράμυνας της χώρας, η επιτυχής εκτέλεση των λειτουργιών Αεράμυνας και η ως εκ τούτων επιτυχής έκβαση Εθνικών και Συμμαχικών Διακλαδικών Επιχειρήσεων σύμφωνα με τα υφιστάμενα Σχέδια και το Αεροπορικό Δόγμα.

Ιστορία: Η Μονάδα ιδρύθηκε το 1955 με έδρα το Καβούρι και λειτούργησε ως εκπαιδευτική Μονάδα μέχρι τον Αύγουστο του 1956 με τα περιορισμένης δυνατότητας RADAR έρευνας και ύψους, τύπου TPS–1E και TPS–10D αντίστοιχα.

Τον Αύγουστο του 1957, τα ανωτέρω RADAR αντικαταστάθηκαν με τα μεγαλυτέρων δυνατοτήτων FPS – 8 έρευνας και FPS – 6 ύψους.

Τον Μάιο του 1958, η Μονάδα μεταφέρθηκε στη θέση “Καραβόλα” του όρους Πάρνηθα, όπου λειτουργεί έως σήμερα.

Τον Οκτώβριο του 1976, εντάχθηκε στο σύστημα NATO Air Defense Ground Environment (NADGE). Τον ίδιο χρόνο έγινε και η εγκατάσταση του RADAR ύψους S–269.

Τον Μάρτιο του 1984, εντάχθηκε στο ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του ΝΑΤΟ μέσω του εξελιγμένου συστήματος NAEGIS. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους εκχωρήθηκε στη Μονάδα η Manual διαδικασία ελέγχου των Κατευθυνομένων Βλημάτων “ΝΙΚΗ” & “ΧΩΚ”.

Το 1990 ξεκίνησαν τα έργα εκσυγχρονισμού της Μονάδας, τα οποία ολοκληρώθηκαν το 1994 και μεταξύ άλλων περιλάμβαναν την τοποθέτηση εξελιγμένου και υψηλών δυνατοτήτων RADAR, τύπου S–743D, το οποίο λειτούργησε επιχειρησιακά από τον Μάιο του 1996 και την εγκατάσταση νέου ολοκληρωμένου συστήματος επικοινωνιών.

Το Σεπτέμβριο του 1997, τοποθετήθηκε στη Μονάδα το σύστημα Radar Integration System (RIS), το οποίο δίνει τη δυνατότητα λήψης ιχνών αεροσκαφών από άλλες Μονάδες.

Τον Ιανουάριο του 2001, εγκαταστάθηκε το σύστημα ATLAS/PALLAS, στo πλαίσιο της διαλειτουργικότητας με τις Υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας καθώς και την υποβοήθηση του έργου της διευκρίνησης, λαμβάνοντας πληροφορίες από τα Radar της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Τον ίδιο χρόνο εγκαταστάθηκε το σύστημα CRC System Interface (CSI) για τη διασύνδεση με τις Μονάδες GBAD.

Το 2002 εγκαταστάθηκε το σύστημα SSSB για την ανταλλαγή εικόνας με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Από 31 Μαΐου 2002, η Μονάδα τροποποίησε την αποστολή και το ρόλο της και μετονομάστηκε σε 2ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ), στο πλαίσιο της Νέας Δομής του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ).

Το 2003 εγκαταστάθηκε το νέο σύστημα απεικόνισης πληροφοριών «MASE», αυξάνοντας τις δυνατότητες στον τομέα της επιτήρησης και του ελέγχου των αεροσκαφών.

Το 2004 εγκαταστάθηκε το σύστημα Universal Link System (ULS), το οποίο δύναται να διασυνδεθεί με πλατφόρμες που διαθέτουν LINK-1, LINK-11, LINK-16 και IJMS.

Από την 10η Ιανουαρίου 2018, το 2ο ΚΕΠ μετονομάστηκε σε 2ο ΑΚΕ.»

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
πηγή:Lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις