Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου κάλεσε την Τρίτη τον Γερμανό πρέσβη ζητώντας εξηγήσεις για την απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει όλες τις δραστηριότητες του σιιτικού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ στη γερμανική επικράτεια.

Την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι θέτει εκτός νόμου τη Χεζμπολάχ, που φέρνει τη στήριξη του Ιράν, και την χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Νασίφ Χίτι τόνισε πως η «Χεζμπολάχ αποτελεί μια βασική πολιτική συνιστώσα στο Λίβανο, που αντιπροσωπεύει ένα ευρύ τμήμα του λαού και συμμετέχει στη Βουλή», ανέφερε το λιβανέζικο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Χίτι κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη μια μέρα μετά αφότου ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ, μείζων υποστηρικτής της λιβανέζικης κυβέρνησης, κατηγόρησε την Γερμανία ότι υποκύπτει στην αμερικανική πίεση.

Ο Νασράλα αρνήθηκε οποιαδήποτε δραστηριότητα του κινήματός του στην Γερμανία και αποδοκίμασε τις επιδρομές της αστυνομίας σε τεμένη στην Γερμανία, τα οποία οι γερμανικές αρχές πίστευαν ότι πρόσκεινται στη Χεζμπολάχ. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι υπεύθυνη να προστατεύει τους πολίτες της στη Γερμανία.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του ανέφερε πως «ο Γερμανός πρέσβης στη Βηρυτό συναντήθηκε το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών (Νασίφ) Χίτι…ο πρέσβης Γκεόργκε Μπίργκελεν εξήγησε το υπόβαθρο και την εφαρμογή της εθνικής απαγόρευσης των δραστηριοτήτων στην Γερμανία».

Πρόσθεσε πως η πολιτική της Γερμανίας προς τον Λίβανο παραμένει «αμετάβλητη».

Η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας (BfV) εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 1.050 μέλη και υποστηρικτές της Χεζμπολάχ αυτήν τη στιγμή στη χώρα. Δεν συγκροτούν έναν επίσημο οργανισμό στη Γερμανία, αλλά εργάζονται ανεπίσημα, διεξάγοντας εράνους, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας.

Το Ιράν καταδίκασε την γερμανική απόφαση, ενώ το Ισραήλ κάλεσε άλλα ευρωπαϊκά κράτη να λάβουν παρόμοιες αποφάσεις.

Η Ε.Ε. έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση τον στρατιωτικό βραχίονα της Χεζμπολάχ, αλλά όχι τον πολιτικό βραχίονα του κινήματος. Η Βρετανία θέσπισε νόμο τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, πριν αποχωρήσει από την Ε.Ε., με τον οποίο το σιιτικό κίνημα χαρακτηριζόταν τρομοκρατική οργάνωση.

πηγή:zougla.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις