“Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε στην Ελλάδα είναι ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε από τον ξένο τουρίστα να διασωθεί το προϊόν και η παραγωγή των υπηρεσιών στον τουριστικό κλάδο. Κατά τη διάρκεια του lockdown είχαμε περίπου 350.000 εργαζόμενους στον τουρισμό και 350.000 στην εστίαση σε αναστολή, πράγμα που σημαίνει ότι ένα τεράστιο κομμάτι της απασχόλησης στην Ελλάδα ακουμπάει σε αυτόν τον κλάδο και θα έπρεπε να συνειδητοποιηθεί πάρα πολύ γρήγορα ότι τα λεφτά για την ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων σε αυτόν τον κλάδο δεν είναι λεφτά χαμένα, είναι λεφτά που θα σώσουν θέσεις εργασίας και είναι λεφτά τα οποία θα μετριάσουν την επερχόμενη ύφεση”, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος, Νίκος Παππάς μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ερωτηθείς εάν μπορεί η χώρα να επιτύχει να μην έχει διψήφιο ποσοστό ύφεσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: “Δύο – τρεις κινήσεις είναι απαραίτητες. Πρώτον απευθείας ενίσχυση των επιχειρήσεων, κάναμε μία πρόταση για 3 δισ., είναι λάθος η κριτική που μας λένε ότι είναι σπατάλη, δεν είναι σπατάλη… Δεύτερον, να γίνει μία μεγάλη ρύθμιση. Πρέπει πάρα πολύ γρήγορα να πάμε σε ένα πακέτο ενίσχυσης του τουρισμού, διότι μιλάμε για τις λύσεις που πρέπει να εφαρμοστούν αυτή τη στιγμή. Το τρίτο και εξίσου σημαντικό, ίσως και σημαντικότερο είναι να επανεκκινήσουν πάρα πολύ γρήγορα τα μεγάλα έργα υποδομής” και σημείωσε:

“Εμείς έχουμε ότι πλεονέκτημα έχει η κάθε ευρωπαϊκή χώρα που αποφασίζει πακέτο μεγάλων παρεμβάσεων και αυτά τα αποφασίζουν επειδή χαλάρωσαν οι ευρωπαϊκοί κανόνες, δηλαδή δεν ισχύει το σύμφωνο σταθερότητας, δεν έχουμε τον στόχο του 3,5%, ότι δαπάνη κάνουμε για την υγεία δεν γράφεται στο έλλειμα, μπορούν να γίνουν αναπροσανατολισμοί στα κονδύλια του ΕΣΠΑ, έχουν χαλαρώσει οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, υπάρχουν αυτά τα πλεονεκτήματα τα οποία χρειάζονται διαχειριστική επάρκεια για να αξιοποιηθούν. Και υπάρχει και το ελληνικό πλεονέκτημα το οποίο είναι το δημοσιονομικό μαξιλάρι. Αλλά το δημοσιονομικό μαξιλάρι έχει και μία χρονική χρησιμότητα, διότι εάν αφήσουμε την οικονομική δραστηριότητα να πάθει την απόλυτη καθίζηση αυτό θα επηρεάσει και τα φορολογικά έσοδα, άρα μετά θα χρειαστεί να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα για να ξαναβάλουμε τη μηχανή της οικονομίας μπροστά”.

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις ο κ. Παππάς ανέφερε: “Πρώτον, το να γίνονται δημοσκοπήσεις και μετρήσεις κοινής γνώμης ενώ η κοινωνία ολόκληρη είναι σε ένα lockdown και ο κόσμος κλεισμένος στα σπίτια του είναι κάτι το οποίο ελέγχεται και επιστημονικά. Υπάρχει ένα ζήτημα. Ο κόσμος είναι κλεισμένος στα σπίτια του, δεν έχει βγει έξω να αναζητήσει την καινούργια ‘κανονικότητα’ των οικονομικών πραγμάτων, δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με τα προβλήματα τα οποία ξεκινούν όταν βάζεις το κλειδί στην πόρτα του μαγαζιού ή όταν πας ξανά στη δουλειά, όλο αυτό είναι νομίζω ένα πλέγμα το οποίο δεν είναι πλέγμα το οποίο μας επιτρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα ασφαλή. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι πάρα πολλές φορές εκκινείται από έναν τεράστιο τυχοδιωκτισμό. Δεν ξέρω αν θα αποφασίσει να μας κάνει το δώρο να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές παραδεχόμενος την αδυναμία διαχείρισης της κρίσης και την αποτυχία την οικονομική στην πρώτη φάση των εξελίξεων. Αλλά, εμείς εδώ θα είμαστε για να δώσουμε προοδευτικές λύσεις”.

πηγή:enikos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις