Με την οικονομική βοήθεια του Κατάρ η Τουρκία χρηματοδοτεί το πολεμικό της πρόγραμμα
Το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Τουρκίας για ένα εγχώριο μαχητικό πέμπτης γενιάς, το πρότζεκτ TF-X συνεχίζει να εξελίσσεται και μάλιστα και με ευρωπαική βοήθεια! Έτσι όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, υπογράφηκε ακόμα μια συμφωνία μεταξύ της ΤΑΙ που αναπτύσσει ως κύριος υπεργολάβος το μαχητικό και της ισπανικής Artificial Intelligence Structures SA ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την σχεδίαση και παράδοση 8 συστημάτων ελέγχου επιφανειών που θα χρησιμοποιηθούν στο μαχητικό με την ολοκλήρωση του οποίου θα ακολουθήσει η υπογραφή συμβολαίου για ακόμα 200 μονάδες.
Και μετά ελπίζουν στην κυβέρνηση αλλά και στην Κύπρο κυρώσεις έναντι της Τουρκίας ή απορούν γιατί η Ισπανία ήταν στο μπλοκ των χωρών που δεν ήθελαν να τεθούν κυρώσεις. Όσο για τα χρήματα φαίνεται ότι το Κατάρ είναι ο χρηματοδότης της Άγκυρας για πολλά προγράμματα και στρατιωτικές επιχειρήσεις ή τουλάχιστον η Τουρκία ελπίζει στο Εμιράτο για να χρηματοδοτεί το πολεμικό της πρόγραμμα τόσο παραγωγής όσο και για τις εν το εξωτερικό πολεμικές επιχειρήσεις.
«Άρα εδώ θα βρει απέναντί του, όχι την Κύπρο, όχι την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που ακόμα μιλάει για τα 18 σημεία της ΕΕ που θα επιβλέπουν την Τουρκία!
Ο Τούρκος πρόεδρος το καλοκαίρι είχε αναφέρει: «Το μαχητικό αεροσκάφος μας, το οποίο θα παράγεται, σε κάθε στάδιο, στην Τουρκία θα πετάξει το 2023», αν και σε πρώτη φάση θα φέρει κινητήρες General Electric F110.
Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε για πρώτη φορά το πρόγραμμα TF-X, γνωστό και ως National Combat Aircraft, το οποίο συντόμευσε το MMU στα τουρκικά, το 2010. Η TAI κέρδισε το συμβόλαιο για την ανάπτυξη του αεροσκάφους το 2015.
Η τουρκική αεροπορία σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν τελικά το μεγαλύτερο μέρος των αεριωθούμενων αεριωθούμενων αεροσκαφών Lockheed Martin F-16C / D της Αμερικής με αυτόν τον αυτόχθονα σχεδιασμό και ελπίζοντας να έχουν τα πρώτα παραδείγματα να λειτουργήσουν ήδη από το 2028.
Στο Κατάρ για χρηματοδότηση ο Ερντογάν
Το να πολεμάς σε μια μάχη χωρίς υποστηρικτές είναι από μόνο του περίπλοκο, αν όμως έχεις και πολλά ανοιχτά μέτωπα και η χώρα σου είναι σε μια συνεχή ύφεση την ώρα μάλιστα που υπάρχει και η δαμόκλειος σπάθη των πιθανών κυρώσεων από την ΕΕ, η ανάγκη για συμμαχίες αποτελεί μονόδρομο αν θέλεις να επιβιώσεις.
Κάπως έτσι περιγράφει η ισπανική εφημερίδα Atalayar, τη θέση στην οποία βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το γιατί έσπευσε να επισκεφθεί τη Ντόχα του Κατάρ για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες.
Εγινε δεκτός από μια αντιπροσωπεία υψηλών προσώπων με επικεφαλής τον Καταριανό υπουργό Αμυνας Χαλίντ μπιν Μοχάμεντ αλ Αττιγιάχ, ενώ τον «Σουλτάνο» συνόδευαν ο γαμπρός του και υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Στα στρατιωτικά θέματα και οι δύο χώρες ενίσχυσαν τις σχέσεις τους με την Τουρκία να διατηρεί στρατιωτική βάση στο Καρτάρ από το 2015 ενώ οι στρατοί των δυο χωρών έχουν κάνει πολλές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τα τελευταία χρόνια.
Μεταξύ τους εξάλλου, έχουν υπογραφεί πάνω από περισσότερες από 50 συμφωνίες, με το Κατάρ, όπως και το Αζερμπαιτζάν, να αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.
Η Άγκυρα αναμείχθηκε πλήρως στη σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στέλνοντας μισθοφόρους από τη βόρεια Συρία στη χώρα των Αζέρων. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή της στο Μπακού στο πλαίσιο της διαμάχης για την περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ (για το οποίο έχει συμφωνηθεί να ισχύσει από σήμερα το μεσημέρι κατάπαυση πυρός) , καταδικάζοντας την «επίθεση των Αρμενίων».
Η Ντόχα υποστηρίζει επίσης την παρέμβαση της Άγκυρας στη Λιβύη, όπου βοήθησε την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (NAG) στις συγκρούσεις της με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και υποστηριζόμενη, μεταξύ άλλων, από την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ.
Αυτά τα ανοιχτά μέτωπα, μαζί με τη Συρία, έχουν οδηγήσει στη ραγδαία πτώση της τουρκικής λίρας τις τελευταίες ημέρες, που υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg. Η έλλειψη αποθεματικών σε δολάρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, που προστίθεται στην πολιτική αστάθεια και η επιθετική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, μειώνουν την αξία του τουρκικού νομίσματος καθημερινά.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει η Atalayar, ο Ερντογάν έχει την αδήριτη ανάγκη να ζητήσει χρηματοδότηση από την πλούσια χώρα του Κόλπου, αλλά, λόγω της επιθυμίας της Ντόχα να μην φαίνεται ανοιχτά ως χρηματοδότης πολεμικών συγκρούσεων, η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω συμφωνιών και επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών ως κάλυψη για τα κεφάλαια που χρειάζεται ο Ερντογάν.
Το 2014 η Ανώτατη Στρατηγική Επιτροπή ιδρύθηκε ως διμερής μηχανισμός για να αποτελέσει τη βάση για υψηλού επιπέδου συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ, με συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.
Έκτοτε, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συναντήσεις μεταξύ Ντόχα, Τραπεζούντας και Κωνσταντινούπολης, όπου η συνεργασία σε διάφορους τομείς αντικατοπτρίστηκε στον όγκο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος αυξήθηκε κατά 57%. Σήμερα, περισσότερες από 180 τουρκικές εταιρείες λειτουργούν στο Κατάρ και η χώρα του Κόλπου κατατάσσεται πρώτη ως προς τον αριθμό των έργων που ανέλαβαν οι Τούρκοι εργολάβοι στην περιοχή.
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις