Προσωρινή δικαίωση από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς πέτυχε επιχείρηση εστίασης (ουζερί-σνακ μπαρ-μεζεδοπωλείο) στη Θήβα, στην οποία οι αρμόδιες αρχές επέβαλλαν πρόστιμο 3.000 ευρώ και αναστολή της λειτουργίας της για 15 ημέρες, επειδή δεν τηρούσε τα μέτρα προστασίας από τον κορoνοϊό.
Το δικαστήριο με απόφαση που εξέδωσε ανέστειλε την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της επιχείρησης μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κύριας προσφυγής που αυτή είχε καταθέσει.
Σύμφωνα με το Πρωτοδικείο, αν οι κυρώσεις υλοποιηθούν τότε υπάρχει ο κίνδυνος το συγκεκριμένο κατάστημα να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, ίσως και να μην λειτουργήσει ξανά.
Όπως προκύπτει από τη δικαστική απόφαση οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στη συγκεκριμένη επιχείρηση στο πλαίσιο ελέγχου που διενεργήθηκε, επειδή διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούσε τις αποστάσεις που είχαν οριστεί ως αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των τραπεζιών στο υπαίθριο χώρο. Μετά την επιβολή των κυρώσεων ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης υπέβαλλε έγγραφες αντιρρήσεις οι οποίες, όμως, εξετάσθηκαν και απορρίφθηκαν με πρακτικό της τριμελούς επιτροπής εξέτασης.
Στην συνέχεια ο επιχειρηματίας, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας αρχικά την αναστολή εκτέλεσης των επίμαχων πράξεων μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της σχετικής εκκρεμούς προσφυγής του. Μεταξύ άλλων, ο επιχειρηματίας, υποστήριζε στην αίτησή του πως από την πράξη επιβολής προστίμου και εφόσον το κατάστημα του σφραγισθεί, θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Και αυτό διότι, θα επέρχονταν στην επιχείρησή του οικονομικός κλονισμός, λόγω της αποστέρησης σχετικών εσόδων και της αδυναμίας εκπλήρωσης των ανειλημμένων οικονομικών του υποχρεώσεων, (ενοίκιο, μισθοδοσία, φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, κ.ά).
Το δικαστήριο σταθμίζοντας τα οικονομικά στοιχεία που ο επιχειρηματίας του προσκόμισε έκρινε πως από αυτά προκύπτει ότι η επιχείρησή του εμφάνισε σημαντική ζημία κατά τα δύο τελευταία έτη λειτουργίας της και ότι έχει τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις, ιδίως, δαπάνες μισθοδοσίας, καταβολής μισθώματος και διατροφής των δύο ανήλικων τέκνων του.
Υπό τα δεδομένα αυτά το δικαστήριο έκρινε πως ο επιχειρηματίας από την άμεση εκτέλεση των κυρώσεων που του επιβλήθηκαν, δηλαδή πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ (το οποίο κρίθηκε πολύ υψηλό για την οικονομική του κατάσταση) και σφράγιση καταστήματός του για 15 ημέρες, θα υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη.
Έτσι, το δικαστήριο έκρινε ότι συντρέχει, εν προκειμένω, «νόμιμη περίπτωση χορήγησης της αιτούμενης αναστολής, κατά τον βασίμως προβαλλόμενο λόγο του αιτούντος, μέχρι τη δημοσίευση οριστικής απόφασης επί της προαναφερθείσας προσφυγής του, η οποία, άλλωστε, δεν παρίσταται προδήλως απαράδεκτη ή αβάσιμη».
Τέλος, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση «η αναστολή χορηγείται υπό τον όρο ότι το κατάστημα του αιτούντος θα λειτουργεί σύμφωνα με τις νόμιμες υποχρεώσεις του, όπως αυτές απορρέουν από τη γνωστοποίηση της ίδρυσης του καταστήματος του και την κατεχόμενη άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου και τηρώντας τα εκάστοτε θεσπιζόμενα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού (covid-19)».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις