Μετά την ανάρτηση της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας έπεται η ελληνο-ιταλική

Σε αντίθεση με τη συμφωνία Άγκυρας-«κυβέρνησης» της Τρίπολης στη Λιβύη, για την εξωπραγματική -με βάση το διεθνές Δίκαιο, αλλά και γεωγραφικά- οριοθέτηση της ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης, που καθυστέρησε να αναρτηθεί στον ΟΗΕ επί δέκα μήνες, η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία αναρτήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ, όπως υποστηρίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, προσθέτουν, η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο κρατών που είχε υπογραφεί στο Κάιρο στις 6 Αυγούστου, αναρτήθηκε τώρα, ενώ η δήθεν συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ με εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση, στην αρχή του Οκτωβρίου 2020, ενώ είχε υπογραφεί στην αρχή του έτους.

Κάτι που, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες διπλωματικοί πηγές έγινε, παρ’ ότι πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι ο Τούρκος, Βολκάν Μποζκίρ (Volkan Bozkir).

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, η ανάρτηση της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου στην ιστοσελίδα της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΟΗΕ, έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επικύρωσή της από τις δύο χώρες, χάρις στην καθοριστική συμβολή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σήμερα, ως γνωστόν, πριν από μερικές ώρες, το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ που είχε υπογραφεί στο Κάιρο, στη αρχή του Αυγούστου του 2020.

Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν το χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο έγινε η ανάρτηση ως χρόνο-ρεκόρ. Με την πράξη αυτή, προσθέτουν, πρωτοκολλήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη και στη συνέχεια αναρτήθηκε η Συμφωνία που συνήψε η χώρα μας με την Αίγυπτο.

Η σημασία της εν λόγω ανάρτησης, πιστεύουν οι ελληνικές διπλωματικές πηγές, δεν έγκειται μόνο στο γεγονός της δημοσίευσης της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου αυτής καθ’ αυτής, αλλά ότι έγινε σε πολύ μικρό διάστημα και παρά το γεγονός ότι Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι Τούρκος.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι καθυστέρησε ιδιαίτερα η ανάρτηση του τουρκο-λυβικού μνημονίου. Κάτι που αποδίδεται στην κινητικότητα της ελληνικής πλευράς. Να σημειωθεί ότι, προ μηνών, είχε γίνει λόγος και για επικοινωνία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Πορτογάλο, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, πάντως, η ταχύτητα της πρωτοκόλλησης και ανάρτησης της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της ανάρτησης του τουρκο-λυβικού μνημονίου, αποτελεί αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον γ.γ. του ΟΗΕ.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι συναντήθηκε τρεις φορές με τον Πορτογάλο ανώτατο αξιωματούχο τους τελευταίους μήνες. Δύο φορές στη Γενεύη και πιο πρόσφατα στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τέλος, προσθέτουν, ότι η εν λόγω ανάρτηση αποτελεί την πρώτη που πραγματοποιείται, όσον αφορά συμφωνίες για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και γειτονικής χώρας, στη βάση πάντα του Δικαίου της Θάλασσας, εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Έπεται η ανάρτηση της συμφωνίας με την Ιταλία, ευθύς μόλις τεθεί σε ισχύ.

Θανάσης Αργυράκης

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις