Δήλωση αποχής υπέβαλε ο επίκουρος Εισαγγελέας Διαφθοράς Χ. Ντζούρας, ενώ ο υπ. Δικαιοσύνης διαβιβάζει ερώτημα για προσωρινή αργία η Τουλουπάκη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο δικαστικό σκέλος της σκευωρίας της Novartis, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έχει διαδραματίσει, αλλά και συνεχίζει να διαδραματίζει η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές μέσα στους κόλπους της Δικαιοσύνης για πολύπλευρη κάθαρση και αυτοκάθαρση στην Θέμιδα, όπως είναι αυτή του προέδρου Εφετών και μέλους του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Νίκου Σαλάτα.

Και είναι ραγδαίες οι εξελίξεις καθώς υπέβαλε ήδη δήλωση αποχής ο ένας εκ των επικούρων Εισαγγελέων Διαφθοράς, ο Χρήστος Ντζούρας, ενώ σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους αναμένεται να πράξει το ίδιο και ο δεύτερος επίκουρος Εισαγγελέας ο Στέλιος Μανώλη. Όπως έλεγαν στο ΘΕΜΑ εισαγγελείς, ο κ. Μανώλης με την ενέργεια του αυτή, δηλαδή, την υποβολή αποχής από τη θέση που κατέχει, επιδιώκει να διαχωρίσει την θέση του σε σχέση με όσα αποδίδονται στην κυρία Τουλουπάκη και ειδικά μετά τις απόψεις που διατύπωσαν οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης, να τεθεί ως προς τους δύο εν λόγω επίκουρους εισαγγελείς, η δικογραφία στο αρχείο.

Πάντως, οι ίδιοι εισαγγελικοί κύκλοι, εκτιμούν ότι δεν είναι μακριά η ώρα κατά την οποία ο κ. Μανώλης θα υποβάλει με την σειρά του την δική του δήλωση απόχης, ενώ παράλληλα εξέφραζαν την απορία γιατί δεν έχει πράξει το ίδιο η κυρία Τουλουπάκη, αλλά αντίθετα επέλεξε τον δύστροπό και αδιέξοδο δρόμο των δικονομικών ενστάσεων, που οδηγούν κατά κανόνα σε αδιέξοδα.

,

Ο υπουργός Δικαιοσύνης

Στο μεταξύ, μέσα στις επόμενες ώρες, αναμένεται ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, να διαβιβάσει, βάση του Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων, ερώτημα στο 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για να τεθεί ή όχι σε προσωρινή αργία η κατηγορούμενη εισαγγελέας κυρία Τουλουπάκη. Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας, μετά την δήλωση αποχής του κ. Ντζούρας θα στείλει και δεύτερο ερώτημα στο ΑΔΣ τιυ Αρείου Πάγου για την αντικατάσταση του εν λόγω επίκουρου εισαγγελέα Διαφθοράς.

Υπενθυμίζεται, ότι η κυρία Τουλουπάκη βαρύνεται με τα ποινικά αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας (κακούργημα) και τα πλημμελήματα της κατάχρησης εξουσίας (σε πλημμεληματικό επίπεδο), παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, της παραβίαση δικαστικού απορρήτου και της παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Ωστόσο, η κυρία Τουλουπάκη προσέφυγε στο δικαστικό συμβούλιο και ζητάει να ακυρωθεί η σε βάρος της ποινική δίωξη, καθώς είναι άκυρη.

Υποστηρίζει η κυρία Τουλουπάκη, ότι πριν την σε βάρος της παραγγελία του κ. Ζαχαρή είχε προηγηθεί αυτή του κ. Σοφουλάκη που έλεγε η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο. Έτσι, κατά τους ισχυρισμούς της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς «η παραγγελία του κ. Ζαχαρή παραβιάζει τις διατάξεις που καθορίζουν την κίνηση της ποινικής δίωξης και συγκεκριμένα του άρθρο 43 παρ. 6 ΚΠΔ, αφού ισοδυναμεί με ανάσυρση από το αρχείο χωρίς της επίκληση κανενός νέου στοιχείου. Η ακυρότητα της παραγγελίας του Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου κου Ζαχαρή καθιστά άκυρη και την απολύτως εξαρτημένη εκτέλεση της ως άνω παραγγελίας από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μου (άρθρο 176 παρ. 2)».

«Να κάνουμε κάθαρση και αυτοκάθαρση»

Καταπέλτης ήταν ο πρόεδρος εφετών Νικόλαος Σαλάτας μιλώντας στο ΘΕΜΑ FM 104,6 και στον Μάκη Πολλάτο. Ο κ. Σαλάτας επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του Αρείου Πάγου για την σκευωρία της Novartis επισημαίνοντας ότι για να υπάρξει ουσιαστική αυτοκάθαρση της Δικαιοσύνης θα πρέπει να ερευνηθούν οι ενέργειες τόσο της πρώην πρόεδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου όσο και της πρώην εισαγγελέως του Ανώτατου Ποινικού δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου.

Μιλώντας στον Μάκη Πολλάτο ο πρόεδρος Εφετών ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου δεν περιορίστηκαν μόνο στην κυρία Τουλουπάκη αλλά διευρύνθηκαν στην τότε ηγεσία της Δικαιοσύνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αν θέλουμε αυτοκάθαρση πρέπει να ελεγχθούν και οι πρωταγωνιστές. Η κυρία Τουλουπάκη δεν είναι πρωταγωνιστής» είπε ο κ. Σαλάτας για να εξηγήσει σε άλλο σημείο «υπάρχουν αυτές οι υποψίες για επικοινωνία Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη.

Θέλω να σας πω ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν είχε την δυνατότητα να ορίσει την κυρία Τουλουπάκη εισαγγελέα Διαφθοράς. Την όρισαν άλλοι. Επομένως διευρύνεται η επέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην δικαστική. Αυτό μας πληγώνει εμάς. Μας πληγώνει όταν η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη. Το Σύνταγμα η πολιτεία και ο λαός μας θέλει ανεξάρτητους. Νομίζω ότι στην υπόθεση αυτή η ανεξαρτησία μας δεν προφυλάχθηκε. Έτσι φαίνεται. Υπήρξε επικοινωνία της εκτελεστικής εξουσίας και της ηγεσίας της δικαστικής εξουσίας».

Παράλληλα, τόνισε ότι οι κυρίες Θάνου – Δημητρίου επέλεξαν ως εισαγγελέα Διαφθοράς την κυρία Τουλουπάκη αν και ήταν «άπειρη εισαγγελέας» ενώ προχώρησαν στην ανανέωση της θητείας της, πιθανότατα αποκρύπτοντας απο τα υπόλοιπα μέλη του αρμόδιου συμβουλίου τις αναφορές – προειδοποιήσεις του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επόπτη της εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή ο οποίος καταλόγιζε «πλημμέλειες και αστοχίες» στο έργο της.

Αναλυτικά, ο κ. Σαλάτας ανέφερε: «Θα περιοριστώ στα θέματα της Δικαιοσύνης. Για τους πολιτικούς ας τα πούνε οι πολιτικοί. Είναι προς τιμήν της δικαιοσύνης που κάνει αυτή την έρευνα. Βέβαια άργησε πάρα πολύ να γίνει αυτή η έρευνα και για να πούμε ότι έχουμε κάθαρση στο χώρο Δικαιοσύνης θα πρέπει να φτάσει η έρευνα σε μεγάλο βάθος μέχρι το κόκκαλο. Έλεγχος γίνεται αλλά να μην ξεχνάμε ότι έχουμε το τεκμήριο της αθωότητας. Θα πρέπει να ελεγχθούν οι πρωταγωνιστές. Δεν ξέρω αν ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι πρωταγωνιστής ως προς τους πολιτικούς αλλά η κυρία Τουλουπάκη δεν είναι πρωταγωνίστρια για το Δικαστικό Σώμα» για να εξηγήσει: «η κυρία Τουλουπάκη δεν την πήρε μόνη της την θέση ούτε την έβαλε εκεί ο κ. Παπαγγελόπουλος. Η κυρία Τουλουπάκη μόλις προήχθη από εισαγγελέας πρωτοδικών σε αντιεισαγγελέας εφετών, την περίμενε την θέση αυτή και την όρισε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του οποίου πρόεδρος ήταν η κυρία Βασιλική Θάνου και εισαγγελέας ΑΠ ήταν η κυρία Δημητρίου. Ελέγχθηκε τότε αν είχε τα εχέγγυα η κυρία Τουλουπάκη για να πάρει αυτή την μεγάλη θέση; Είναι πολύ μεγάλη θέση αυτή για μια άπειρη εισαγγελέα εφετών. Ας πούμε ότι έγινε αυτός ο ορισμός, όμως μετά απο 2 χρόνια ανανεώθηκε η θητεία της. Πριν την ανανέωση αυτή, ο κ. Ιωάννης Αγγελής που ήταν επόπτης της κυρίας Τουλουπάκη έκανε δύο επιστολές προς στην κυρία Δημητρίου και ανέφερε σε αυτές πλημμέλειες και αστοχίες της κυρίας Τουλουπάκη.

Γιατί ανανεώθηκε η θητεία της; Οι ευθύνες της κυρίας Δημητρίου είναι πολύ μεγάλες στην υπόθεση αυτή. Δεν ξέρω αν τα άλλα μέλη του Συμβουλίου – γιατί με 8 – 3 ανανεώθηκε η θητεία της κυρίας Τουλουπάκη – γνώριζαν τις επιστολές και το περιεχόμενό τους. Γι αυτό αν θέλουμε να κάνουμε κάθαρση και αυτοκάθαρση θα πρέπει να ψάξουμε όλα τα θέματα».

Ο κ. Σαλάτας ανέφερε ότι η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα διαπιστώσει εάν οι ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων από την κυρία Τουλουπάκη είναι αποχρώσες και «αν είναι θα πάει στο Ειδικό Δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί περι τις ενοχής ή της αθωότητας των ποινικά διωκόμενων».

Πάντως, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «εμείς δεν μπαίνουμε στην ουσία. Εγώ δεν ξέρω ούτε μια σελίδα της υπόθεσης. Εφόσον όμως υπάρχουν αυτές οι υποψίες για επικοινωνία Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη, θέλω να σας πω ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν είχε την δυνατότητα να ορίσει την κα Τουλουπάκη εισαγγελέα Διαφθοράς και την όρισαν άλλοι. Επομένως διευρύνεται η επέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην δικαστική. Αυτό μας πληγώνει εμάς. Μας πληγώνει όταν η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη. Το Σύνταγμα η πολιτεία και ο λαός μας θέλει ανεξάρτητους. Νομίζω εδώ, η ανεξαρτησία μας δεν προφυλάχθηκε. Έτσι φαίνεται. Υπήρξε επικοινωνία της εκτελεστικής εξουσίας και της ηγεσίας της δικαστικής εξουσίας».

Πέραν αυτών ο κ. Σαλάτας εξήγησε πως η κυρία Τουλουπάκη όφειλε να υποβάλλει από την πρώτη στιγμή αίτηση αποχής από τα καθήκοντά της για την υπόθεση Novartis. «Εμείς οι δικαστές και οι εισαγγελείς αν κάποιος από τους διάδικους ή τους δικηγόρους εκφράσει μια αντίρρηση, πει κάτι, υποβάλλουμε αμέσως αίτηση αποχής και έρχεται το Συμβούλιο με βούλευμα να την δεχθεί ή να την απορρίψει. Έπρεπε να την κάνει αυτή την δήλωση αποχής η κυρία Τουλουπάκη και αν την στήριζε το συμβούλιο να συνέχιζε. Έδειξε η κυρία Τουλουπάκη υπερβάλλοντα ζήλο για την υπόθεση αυτή. Ξέρετε κάτι αυτό θίγει όλους τους εισαγγελείς και δικαστές. Δηλαδή μόνο η κυρία Τουλουπάκη και κανείς άλλος εισαγγελέας δεν θα μπορούσε να ερευνήσει αυτή την υπόθεση; Αν είχε κάνει μια δήλωση αποχής θα είχε λήξει αυτό το θέμα. Γιατί δεν έκανε;».

Τέλος, υπογράμμισε: «Πρέπει να φτάσει σε βάθος η έρευνα για να έχουμε αυτοκάθαρση. Πρέπει οι πρωταγωνιστές να μας εξηγήσουν γιατί έγιναν όλα αυτά. Η κυρία Δημητρίου ανανέωσε την θητεία της κυρίας Τουλουπάκη ενώ υπήρχαν οι δύο επιστολές του εποπτεύοντος εισαγγελέως που έλεγε αυτά που έλεγε. Πρέπει ο κόσμος να αποκτήσει εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη.

Η υπόθεση Novartis μπορεί να μην περιποιεί τιμή για τη Δικαιοσύνη όμως υπάρχουν άλλες υποθέσεις που η Δικαιοσύνη κάνει εξαιρετικό έργο. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όλοι μας και πιο προσεκτική η ηγεσία μας. Εδώ δε προσέξαμε όσο έπρεπε».

Παναγιώτης Τσιμπούκης
πηγή:protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις