Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις ολιγοήμερες διακοπές στην Κέρκυρα θέτει τον ΣΥΡΙΖΑ σε συναγερμό καθώς στην αξιωματική αντιπολίτευση καλούνται να λάβουν μία σειρά από κρίσιμες αποφάσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε την Τετάρτη σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες όπου τέθηκαν επί τάπητος μία σειρά από ζητήματα με πρώτο τη στάση του κόμματος στην ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ. Παράλληλα, εκκρεμεί η διεξαγωγή του Συνεδρίου, ο εσωτερικός «ανασχηματισμός», η παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος που έχει αναλάβει ο Γ. Σταθάκης αλλά και το τι θα γίνει με την «Επιτροπή Κατσέλη».
Σκέψεις για «παρών» στη Συμφωνία με Αίγυπτο
Σε ό, τι αφορά τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται, για άλλη μια φορά, να ισορροπήσει ανάμεσα σε αποκλίνουσες απόψεις χωρίς να δημιουργηθεί εσωκομματικό πρόβλημα στη ψηφοφορία. Από τη μία είναι όσοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται με τη «γραμμή Κοτζιά» διαφωνώντας έντονα με τις πρόνοιες της συμφωνίας και από την άλλη οι 53+ και η ομάδα «Γέφυρα» οι οποίοι έχουν αρθρογραφήσει για τα θετικά της συμφωνίας. Αν και οι δημόσιες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρας αλλά και οι ανακοινώσεις του κόμματος το προηγούμενο διάστημα έκλιναν περισσότερο προς την αρνητική θέση, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιλαμβάνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαρραγεί σε αυτή τη φάση η κοινοβουλευτική ομάδα με μία επιλογή που μπορεί να προκαλέσει διαφοροποιήσεις εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζουν ότι χωρίς να παραγνωρίζουν τη σημασία του γεγονότος ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο δημιουργεί έμπρακτη αμφισβήτηση στο Τουρκολιβυκό Σύμφωνο, κάτι που ήταν στόχος της ελληνικής διπλωματίας, η μεθοδολογία στην οποία βασίστηκε η συμφωνία Καϊρου – Αθήνας δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Στέκονται κυρίως στα ζητήματα του συνδυασμού μέσης γραμμής και αναλογικότητας αλλά και του γεγονότος ότι η συμφωνία έγινε στη βάση του υπολογισμού της επιφάνειας των νησιών. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται να ταχθεί υπέρ της συμφωνίας με πιθανότερη την επιλογή του «παρών». Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Τα τρία σενάρια για το Συνέδριο
Αναφορικά με το Συνέδριο στον ΣΥΡΙΖΑ νιώθουν εγκλωβισμένοι, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού. «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» έλεγε στο iefimerida.gr χθες έμπειρο στέλεχος της Κουμουνδούρου καθώς από τη μία η διεξαγωγή του Συνεδρίου πιθανώς να λειτουργούσε καταπραϋντικά στα φαινόμενα εσωστρέφειας και εσωκομματικής αντιπαράθεσης αφετέρου με το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή, πιθανή διεξαγωγή του μπορεί να πυροδοτούσε περισσότερο την κατάσταση. Σύμφωνα με όσα είχαν συζητηθεί στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία, τις επόμενες μέρες θα καθοριστεί η Επιτροπή Συνεδρίου η οποία άμεσα θα προχωρήσει σε πρόταση σχετικά με το πώς και αν μπορεί να γίνει το Συνέδριο. Με δεδομένο ότι η έξαρση του κορωνοϊού ματαιώνει οριστικά τους σχεδιασμούς για ένα κανονικό Συνέδριο με παρουσία 4-5 χιλιάδων συνέδρων, ήδη εξετάζονται ορισμένα σενάρια. Ένα από αυτά θέλει το Συνέδριο να γίνεται κανονικά με αρκετά λιγότερους συνέδρους. Μία άλλη περίπτωση είναι να γίνει ένας συνδυασμός ψηφιακού Συνεδρίου και φυσικής παρουσίας. Το σχέδιο αυτό προβλέπει εναλλάξ παρουσία σε αίθουσα περίπου 300 ατόμων και παρακολούθηση μέσω ψηφιακής πλατφόρμας με τις ψηφοφορίες να γίνονται ψηφιακά. Τέλος, υπάρχει η πρόταση για αποκεντρωμένες συσκέψεις είτε θεματικά είτε γεωγραφικά οι οποίες θα μπορούν να λαμβάνουν και αποφάσεις αλλά και να εκλέγουν τοπικά όργανα και σύνεδρους, με την διαδικασία να καταλήγει σε ένα Συνέδριο με φυσική παρουσία λιγότερων ατόμων.
Η εξεύρεση λύσης δεν θα είναι απλή διαδικασία καθώς εντός της Κουμουνδούρου κυριεύει η καχυποψία. Από την μία οι Προεδρικοί καταλογίζουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση ότι αρνείται το ψηφιακό Συνέδριο προκειμένου να κωλυσιεργήσει τις διαδικασίες και να μην αλλάξουν τα όργανα με στόχο να μην διαταραχθούν οι συσχετισμοί. Από την άλλη, η εσωκομματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η διεξαγωγή Συνεδρίου χωρίς φυσική παρουσία θα δώσει την ευκαιρία στον Αλ. Τσίπρα να περάσει μια σειρά από πολιτικές και οργανωτικές αλλαγές χωρίς την απαραίτητη συζήτηση ενώ μεγάλη σημασία δίνουν στον τρόπο διεξαγωγής του προσυνεδριακού διαλόγου και της εκλογής των συνέδρων από τις τοπικές και κλαδικές οργανώσεις.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι το κλίμα -κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης-ανάμεσα στους Προεδρικούς και την εσωκομματική αντιπολίτευση είναι εκρηκτικό με τα στελέχη των τάσεων να καλούνται να βρουν ένα modus vivendi συνύπαρξης το επόμενο διάστημα.
Αδάμος Ζαχαριάδης
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/syriza-ta-tria-senaria-gia-synedrio-kai-paron-gia-tin-aoz-elladas-aigyptoy
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗEUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις