Φρένο στις ευνοϊκές συνθήκες κράτησης σε αγροτικές φυλακές, αλλά και στη χορήγηση αδειών βάζει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας. Η αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου έρχεται να επηρεάσει όχι μόνον τις μεταγωγές κρατουμένων σε αγροτικές φυλακές, αλλά και όσους έχουν μεταφερθεί σε αυτές, όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις ο πολυϊσοβίτης αρχιεκτελεστής της 17Ν, θα πρέπει να αποχωρήσει από την αγροτική ζωή στις φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου, να χάσει τα προνόμια που παρέχονται σε αυτές και να μεταχθεί σε άλλη φυλακή, πιθανότατα και να σταλεί πίσω στον Κορυδαλλό.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νομοσχέδιο αν κάποιος βαρύνεται με δίωξη για πλημμέλημα ή κακούργημα τότε θα πρέπει να επαναμεταχθεί στη φυλακή από την οποία έφυγε. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όπου βρίσκεται στις αγροτικές φυλακές του Βόλου αλλά του έχει ασκηθεί στο παρελθόν για υποκίνηση στάσης στις φυλακές.

Το νομοσχέδιο έρχεται να τροποποιήσει διάταξη του 2015 που επέτρεπε τη μεταγωγή βαρυποινιτών ακόμη και τρομοκρατών σε αγροτικές φυλακές, όπου επικρατούν συνθήκες πιο «ανοιχτής» διαβίωσης με σαφώς καλύτερους όρους.

Υπό το ειδικό αυτό καθεστώς κατάδικοι διαμένουν σε μη φυλασσόμενα οικήματα στην περιοχή των αγροτικών φυλακών, οι οποίοι δίνουν το «παρών» σε προσκλητήριο κρατουμένων κάθε απόγευμα και τον λόγο της τιμής τους πως δεν θα αποδράσουν.

Η διάταξη

Το άρθρο 3 για «Μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές» αναφέρει:

Η παρ. 1 του άρθρου 41 του ν. 4356/2015 (Α΄181), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Στα αγροτικά καταστήματα κράτησης και την Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (Κ.Α.Υ.Φ.) δύνανται να μετάγονται κατάδικοι κρατούμενοι, ικανοί για εργασία, ανεξαρτήτως αδικήματος, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, μετά από πρόταση του Συμβουλίου Φυλακής, εφόσον τους έχει χορηγηθεί τακτική άδεια τουλάχιστον μια (1) φορά, έχουν τηρήσει τους όρους της άδειας και α) έχουν ποινή ή συνολικές ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε (5) έτη και έχουν εκτίσει πραγματικά το 1/10 της ποινής τους ή β) έχουν ποινή κάθειρξης ή συνολικές ποινές φυλάκισης μέχρι (10) έτη και έχουν εκτίσει πραγματικά το 1/5 της ποινής τους ή γ) έχουν ποινές άνω των δέκα (10) ετών συνολικά και έχουν εκτίσει πραγματικά τα 2/5 της ποινής τους ή δ) έχουν ποινή ισόβιας κάθειρξης και έχουν εκτίσει πραγματικά δώδεκα (12) έτη. Απαγορεύεται η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. σε κρατούμενους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή έχει εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή εάν εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα. Κρατούμενος ο οποίος από τον χρόνο μετάβασής του σε αγροτικές φυλακές ή στην Κ.Α.Υ.Φ. απωλέσει τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα, επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη».

Το «απόστημα» των αδειών- Έμφαση στην επανένταξη

Με τις νέες διατάξεις, όπως είχε αναφέρει το dikastiko.gr εισάγονται αυστηρότερες προϋποθέσεις και για τη χορήγηση αδειών κρατουμένων, καθώς έχουν παρατηρηθεί αυξανόμενα περιστατικά παραβίασης των όρων της άδειας. Ενδεικτικό είναι πως από το 2015 έως το 2019 μόνο από τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας 63 κρατούμενοι δεν επέστρεψαν από την τακτική άδεια, ενώ το ίδιο διάστημα από τις αγροτικές φυλακές Αγιάς Χανίων 13 παραβίασαν τους όρους κράτησής τους.

Ωστόσο, οι συχνές αποδράσεις κρατουμένων και οι παραβιάσεις αδειών είχαν οδηγήσει από το περασμένο καλοκαίρι την κυβέρνηση να εξετάσει ένα νέο, αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο. «Βάζουμε φρένο στην κατάχρηση του συστήματος αδειών και πατάμε γκάζι στην κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισθέντων» είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την πρώτη παρουσίαση του νομοσχεδίου.

πηγή:dikastiko.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις