Το διακύβευμα της εκλογικής μάχης στις ΗΠΑ δεν είναι μόνο η ανάδειξη του ανθρώπου που θα κρατά στα χέρια του τις τύχες του πλανήτη. Αλλά και τα… κλειδιά μιας απόρθητης λιμουζίνας.
Η μάχη για τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ όσο περνάει η ώρα κορυφώνεται, εξελισσόμενη σε “θρίλερ”, με τους Donald Trump και Joe Biden να περιμένουν την ετυμηγορία του αμερικανικού λαού.
Διακύβευμα της κάλπης είναι η πολιτική που θα ακολουθηθεί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, έχοντας φυσικό άμεσο αντίκτυπο στο διεθνές στερέωμα. Εν ολίγοις, θα καθοριστεί το ποιος θα κρατάει στα χέρια του τις τύχες του πλανήτη.
Βέβαια, πρέπει να κάνει… χώρο στις παλάμες τους, μιας και θα χρειαστεί να κρατήσει τα… κλειδιά μιας ιδιαίτερα πολυτελούς και ύψιστης ασφαλείας λιμουζίνας.
Το 2019 αποτελεί ορόσημο για τα εντυπωσιακά προεδρικά οχήματα, μιας και συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την πρώτη προεδρική λιμουζίνα που κόσμησε τον προαύλιο χώρο του Λευκού Οίκου. Έκτοτε, έκαναν αισθητή την παρουσία τους δεκάδες «κομψοτεχνήματα» που φρόντιζαν να θωρακίζουν τον εκάστοτε Πλανητάρχη κατά τις μετακινήσεις του.
Ας δούμε τα σημαντικότερα εξ αυτών με τη βοήθεια του βρετανικού Autocar.
Lincoln Sunshine Special – 1939 (Franklin Roosevelt)
Πρόκειται για το πρώτο όχημα που χρίστηκε… με κάθε επισημότητα «προεδρική λιμουζίνα» και τέθηκε στις υπηρεσίες του Προέδρου Franklin Roosevelt. Η Lincoln Sunshine Special βασίστηκε στο πολυτελές μοντέλο παραγωγής Lincoln K-Series, αλλά προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του Προέδρου υποβλήθηκε σε μετατροπές (σ.σ. από την εταιρεία “Brunn & Company”), στο πλαίσιο των οποίων, οι τεχνικοί ακολούθησαν ευλαβικά τις εισηγήσεις των μυστικών υπηρεσιών.
Πηγή τροφοδότησης του κάμπριο μοντέλου συνιστούσε ένας κινητήρας V12 των 6,8 λίτρων, απόδοσης 150 ίππων. Εν πρώτοις, δεν ενσωμάτωνε θωρακισμένες πόρτες και παράθυρα, ούτε αλεξίσφαιρα ελαστικά. Τα εν λόγω χαρακτηριστικά -συνοδεία αποθηκευτικών χώρων για πυροβόλα όπλα- τοποθετήθηκαν μετά την επίθεση στο Pearl Harbour (7 Δεκεμβρίου 1941). Το όχημα χρησιμοποιήθηκε και από τον Harry Truman, αλλά το 1948 σταμάτησε να βρίσκεται στις προεδρικές υπηρεσίες.
Lincoln Custom – 1942 (Roosevelt & Truman)
Το εν λόγω προεδρικό όχημα ήταν ένα touring sedan με μακρύ μεταξόνιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τις μετακινήσεις τόσο του Roosevelt όσο και του Truman. Έπαιρνε… καλό βαθμό στον τομέα της προστασίας των επιβατών, αλλά αξιολογήθηκε ως… δυσλειτουργικό λόγω της σκληρής οροφής η οποία δεν επέτρεπε στα πλήθη να «θαυμάζουν» τον εκάστοτε Πρόεδρο στις παρελάσεις. Πηγή τροφοδότησης του Lincoln Custom ήταν ένας V12 των 4,8 λίτρων ο οποίος παρήγαγε 120 άλογα.
Lincoln Cosmopolitan – 1950 (Truman – Eisenhower)
Τη σκυτάλη από τη Sunshine Special πήρε η επίσης κάμπριο Lincoln Cosmopolitan. Για τις ανάγκες μεταφοράς του Προέδρου χρησιμοποιήθηκε μια εκδοχή του μοντέλου με μακρύτερο μεταξόνιο, ενώ κάτω από το καπό δέσποζε ένα V8 μοτέρ χωρητικότητας 5,5 λίτρων και απόδοσης 152 ps. Η κίνηση έφτανε στους τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου Hydra–Matic, το οποίο εισήχθη το 1939 από τη General Motors και πουλήθηκε σε ανταγωνιστές, όπως είναι η Lincoln. Μάλιστα, θεωρείται το πρώτο αυτόματο κιβώτιο που τέθηκε σε ευρεία παραγωγή.
Το 1954, ήταν η σειρά του Eisenhower να απολαύσει τις ανέσεις της λιμουζίνας. Μάλιστα, φρόντισε να βάλει και τη δική του πινελιά, όταν αντικατέστησε την αναδιπλούμενη οροφή με μια διάφανη, κατασκευασμένη από Plexiglas, η οποία επέτρεπε την απρόσκοπτη θέασή του από τους οπαδούς του.
Lincoln Continental SS -100-X – 1961 (John. F. Kennedy)
Πρόκειται για τη λιμουζίνα που έγραψε το όνομά της στην ιστορία, αλλά με… σκοτεινά γράμματα. Αυτό διότι στο σαλόνι της δολοφονήθηκε ο John F. Kennedy. Ο χρόνος για τον 35ο Πρόεδρο των ΗΠΑ σταμάτησε στις 22 Νοεμβρίου του 1963 και ώρα 12.30 όταν έπεσε νεκρός στο πίσω κάθισμα της Lincoln από σφαίρες ελεύθερου σκοπευτή, στο Ντάλας του Τέξας.
Το «στοιχειωμένο» για πολλούς μοντέλου έφερε βάρος 3,5 τόνων, ενώ αντλούσε κίνηση από έναν χειροποίητο V8 χωρητικότητας 7,0 λίτρων και απόδοσης 350 ίππων. Το μοντέλο έφερε πυροσβεστήρες, standing points που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και υδραυλικό ανυψωτήρα που «σήκωνε» το κάθισμα του Kennedy ώστε να είναι πιο ορατός στο κοινό. Μετά τη δολοφονία του τελευταίου η θωράκιση του αυτοκινήτου ενισχύθηκε.
Lincoln Continental – 1972 (Gerald Ford, Jimmy Carter & Ronald Reagan)
Με βάρος που άγγιζε τους 6 τόνους (5.900 κιλά), είναι ευλογοφανές πως χαρακτηριστικά ασφαλείας αφθονούσαν. Τα τζάμια ήταν αλεξίσφαιρα, ενώ υπήρχαν και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για την τοποθέτηση αυτόματων όπλων που ανά πάσα στιγμή θα επιστρατεύονταν από τους μυστικούς πράκτορες. Το εν λόγω όχημα (V8 των 7,5 λ., απόδοσης 214 ps) πρωταγωνίστησε κατά τις απόπειρες δολοφονίας των Gerald Ford και Ronald Reagan το 1975 και 1981 αντίστοιχα.
Cadillac Fleetwood Brougham (Ronald Reagan) – 1983
Μετά από αρκετές δεκαετίες, η Lincoln παρέδωσε τη σκυτάλη στη General Motors, με παρθενικό όχημα την Cadillac Fleetwood Brougham η οποία ανέλαβε τις μετακινήσεις το Ronald Reagan. Συνοδευόμενο με το προσωνύμιο “Cadillac De Ville” το αυτοκίνητο έφερε μεγαλύτερο μεταξόνιο και διακρινόταν για την ανυψούμενη οροφή η οποία οδηγούσε σε ένα γυάλινο τμήμα για τη θέαση του Προέδρου από τους οπαδούς του. Ικανοποιούσε σε μεγάλο βαθμό όλα τα «θέλω» περί ασφάλειας και τροφοδοτείτο από έναν V8 των 8,2 λ.
Lincoln Town Car – 1989 (Gergoe H.W. Bush)
To 1989, η Lincoln ανέλαβε ξανά την ευθύνη της κατασκευής ενός «αδιαπέραστου τέρατος» για τη θωράκιση του προέδρου. Ως εκ τούτου, έλαβε σάρκα και οστά μια ειδική εκδοχή του Lincoln Town Car το οποίο διευκόλυνε τις μετακινήσεις του George H.W. Bush όσο ασκούσε τα προεδρικά του καθήκοντα. Φυλάσσεται στην προεδρική βιβλιοθήκη του George H.W. Bush στο Τέξας.
Cadillac Fleetwood Brougham – 1993 (Bill Clinton)
Το… μπαλάκι μεταξύ Lincoln και GM έμελλε να ξαναφτάσει στα χέρια της τελευταίας για τα… μάτια του Bill Clinton. Ο τελευταίος απολάμβανε τις ανέσεις μιας Cadillac Fleetwood Brougham, η οποία συνιστούσε το πρώτο κρατικό όχημα που αναπτύχθηκε από το “0”. Συμμορφωνόταν με τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας, παρέχοντας στον Πρόεδρο ύψιστη προστασία.
Το μοντέλο φυλάσσεται στην προεδρική βιβλιοθήκη Bill Clinton, στην πόλη Λιτλ Ροκ του Ακάνσας. Προκειμένου, μάλιστα, να προστατευτούν τα μυστικά με φόντο τον εξοπλισμό ασφαλείας της λιμουζίνας, η πρόσβαση του προσωπικού στον χώρο που δεσπόζει το μοντέλο, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την εποπτεία των μυστικών υπηρεσιών.
Cadillac DTS – 2005 (George W. Bush – Barack Obama)
Οι τελευταίες έβαλαν… το χεράκι τους και στην εξασφάλιση όλων των συνθηκών για την προστασία του George W.Bush. Ειδικότερα επιστρατεύτηκε όλη η τεχνογνωσία του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της GM, ενώ ταυτόχρονα ακολουθήθηκαν και οι υποδείξεις της ανωτέρω ομοσπονδιακής υπηρεσίας επιβολής του νόμου.
Η Cadillac DTS βασίστηκε στο πλαίσιο ενός Chevrolet Suburban, έφερε τετρακίνηση, ενώ, σύμφωνα με κάποιες φήμες, η θωράκιση του αμαξώματος εξασφαλιζόταν από τη χρήση υλικού υψηλής αντοχής (σ.σ. πάχους 5 ιντσών) που είθισται να χρησιμοποιείται στα στρατιωτικά οχήματα. Πέρα από τα χαρακτηριστικά ασφαλείας, το όχημα εξυπηρετούσε και τις ανάγκες ψυχαγωγίας του Bush μέσω σύγχρονων λειτουργιών, όπως είναι τα καθίσματα με λειτουργία μασάζ. Για την κίνησή του «Θηρίου» (όπως ήταν το παρατσούκλι του) των 6,4 τόνων φρόντιζε ένας V8 κινητήρας των 7,4 λίτρων.
Cadillac “Cadillac One” – 2009 (Obama – Trump)
Με μια πρώτη ματιά το απεικονιζόμενο όχημα προβάλλει σαν μια εξελιγμένη εκδοχή της Cadillac DTS. Η GM, ωστόσο, δεν έδωσε στη συγκεκριμένη προεδρική λιμουζίνα ένα συγκεκριμένο όχημα. Ενδεχομένως διότι αντλεί στοιχεία από πολλά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών προβολέων της Escalade και των πίσω φωτιστικών σωμάτων της STS σεντάν.
Όσο καλή εικόνα έχουμε για τα σχεδιαστικά στοιχεία, άλλο τόσο σκοτάδι επικρατεί σχετικά με το μοτέρ του μοντέλου. Θωρακίζεται από μια… εξωτερική ασπίδα πάχους 20 cm, από αλεξίσφαιρες γυάλινες επιφάνειες των 12,7 cm, δεξαμενή καυσίμων που παρέχει προστασία από τις εκρήξεις, run–flat ελαστικά που συναντάμε που συναντώνται σε μεγάλα φορτηγά και δεν «σκάνε», καθώς και ένα πλήρως θωρακισμένο εσωτερικό.
Επιπροσθέτως, παρέχεται δυνατότητα νυχτερινής όρασης, ενσωματώνονται πυροβόλα όπλα, “κανόνια” δακρυγόνων και μηχανισμοί εκτόξευσης χειροβομβίδων. Δικαιολογούσε, λοιπόν, επαρκώς τον χαρακτηρισμό “Beast” και το βάρος του κυμαινόταν μεταξύ 6,8 και 9,1 τόνων.
Cadillac “Cadillac One” – 2018
Το προαναφερθέν «Θηρίο» δικαίως χρησιμοποιούταν και από τον Donald Trump, μιας και εξοπλιζόταν με όσα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Το «φράγμα» της ανθρώπινης φαντασίας «έσπασε» μια νέα εκδοχή της “Cadillac One”, η οποία πραγματοποίησε το ντεμπούτο του κατά το προεδρικό ταξίδι στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2018. Οι ομοιότητες με τον πρόγονό του είναι εμφανείς, αλλά φέρει σχεδιαστικές αναβαθμίσεις, ώστε ευθυγραμμίζεται με τη μοντέρνα φιλοσοφία των Cadillac μοντέλων.
Μπορεί τα συστήματα ασφαλείας να κρύβονται κάτω από ένα πέπλο μυστικότητας από τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά υποθέτουμε πως διατηρεί όλα τα όπλα «αντεπίθεσης» της προηγούμενης “One”, ενισχυμένη παράλληλα με εξοπλισμό που αφορά την προστασία από νάρκες ξηράς και χειροβομβίδες. Μάλιστα, υπάρχουν δύο αντίτυπα του μοντέλου, ώστε να μπερδεύουν τους επίδοξους δολοφόνους του Προέδρου.
Αναστάσης Γαλάνης
newsauto.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις