Turkish seismic research vessel Oruc Reis is escorted by Turkish Navy ships as it sets sail in the Mediterranean Sea, off Antalya, Turkey, August 10, 2020. Picture taken August 10, 2020. Turkish Defence Ministry/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE.

Τουρκία : Αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου και απειλές πολέμου – Με Μάας συναντάται ο Δένδιας

57

«Πρέπει όλα να επανεξεταστούν, συμπεριλαμβανομένου του αφοπλισμού των νησιών, τα 6 και 10 μίλια του εναέριου χώρου των νησιών και των χωρικών υδάτων» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη χωρίς διαμοιρασμό. Στο Βερολίνο ο Δένδιας για συνάντηση με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας

Μπορεί η επικαιρότητα λόγω κοροναϊού να έχει επισκιάσει την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και ο πρόσφατος σεισμός σε Σμύρνη και Σάμο ως ένα βαθμό να επέφερε μια ύφεση στις εξελίξεις εντούτοις οι διεργασίες φαίνεται πως παραμένουν πυρετώδεις σε παρασκηνιακό επίπεδο.

Όλα στο τραπέζι

Η Τουρκία παραμένει αταλάντευτη στη στρατηγική της «γαλάζιας πατρίδας» και οι απειλές πολέμου της Άγκυρας προς την Αθήνα δεν λείπουν όπως έδειξαν οι δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος έθεσε και πάλι στο τραπέζι μια εφ’ όλης της ύλης ατζέντα διαλόγου με την Ελλάδα με βάση τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των εξελίξεων αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στη Γερμανία προκειμένου να έχει μεταξύ των άλλων συνάντηση με τον ομόλογό του Χάικο Μάας. Η συνάντηση αυτή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα δείξει και σε ποιο σημείο είναι διατεθειμένο το Βερολίνο να ακολουθήσει μια πιο σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας μετά και τα όσα έχουν μεσολαβήσει με την κόντρα Ερντογάν – Μακρόν.

Προς ώρας πάντως οι Τούρκοι εξακολουθούν να αξιοποιούν το χρόνο που ουσιαστικά τους έχει δώσει η ΕΕ και προπαντός η Γερμανία μέχρι το Δεκέμβριο και προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα κατοχυρώνοντας στην πράξη τις διεκδικήσεις τους.

Το μήνυμα του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας ήταν σαφές: Όλα στο τραπέζι.

«Έχουμε κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον. Εν προκειμένω έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε μέχρι τώρα με μεγάλες θυσίες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Περιμένουμε από την γείτονά μας την Ελλάδα να εγκαταλείψει μία ώρα αρχύτερα την κακομαθημένη συμπεριφορά και τους εγωισμούς και να συμμορφωθεί με ό,τι επιτάσσει το διεθνές δίκαιο, οι συμφωνίες, το δίκαιο της θάλασσας, η διεθνής πρακτική, οι διεθνείς αποφάσεις, το δίκαιο της θάλασσας, η δικαιοσύνη, η ανθρωπιά και η ηθική.

Πρέπει όλα να επανεξεταστούν, συμπεριλαμβανομένου του αφοπλισμού των νησιών, τα 6 και 10 μίλια του εναέριου χώρου των νησιών και των χωρικών υδάτων».

Ειρήνη μόνο με διαμοιρασμό

Μάλιστα ο Χουλουσί Ακάρ δεν περιορίστηκε σε αυτές τις συστάσεις αλλά απείλησε και με πόλεμο, λέγοντας πως ειρήνη χωρίς διαμοιρασμό δεν μπορεί να υπάρξει.

«Στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας, δεν θα γίνει αυτό που θέλετε εσείς, ούτε αυτό που λέει ένα πανεπιστήμιο ή ορισμένοι θα γίνει… Δεν θα σας επιτρέψουμε να καταπατήσετε από εγωισμό ορισμένα δικαιώματα και νόμους. Μιλάμε μόνο για έναν κοινό διαμοιρασμό με βάση το διεθνές δίκαιο, την ισονομία, την δικαιοσύνη και την ηθική. Υπό αυτήν την έννοια, είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο και διαπραγματεύσεις, είμαστε υπέρ της πολιτικής λύσης και σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Αλλά όπως είπαμε… Με αίσθημα δικαίου και δικαιοσύνης, με αυτή την προϋπόθεση. Εάν όχι, οι γείτονές μας πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν θα καταφέρουν να φτάσουν πουθενά με την εγωιστική προσέγγιση που έχουν λέγοντας ‘όλα δικά μου’. Αν το αντιληφθείτε, τότε η λύση είναι πολύ εύκολη.

Μετά την λύση, οι γείτονές μας θα μπορούν να ζουν ήσυχα και ειρηνικά στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Διαφορετικά, όλοι πρέπει να μάθουν ότι δεν πρόκειται να χαρίσουμε τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας. Ό,τι έπρεπε να κάνουμε, το έχουμε κάνει μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με το ίδιο πείσμα και την ίδια αποφασιστικότητα. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα δεχτούμε καμία λύση πέρα από αυτή», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Επιθετικές βλέψεις

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κάνοντας το άσπρο μαύρο υπονόησε ότι η Ελλάδα έχει «επιθετικές» βλέψεις κατά των τουρκικών πλοίων και αυτός είναι ο λόγος που προστατεύει τόσο πολύ τα ερευνητικά της σκάφη στη Μεσόγειο.

«Όπως όλοι όσοι διαθέτουν μία κοινή λογική γνωρίζουν και έχουν αντιληφθεί, πρόκειται για εντελώς τεχνικές και επιστημονικές εργασίες, έρευνα γίνεται. Επειδή γίνονται σκέψεις για παρενοχλήσεις και παραβιάσεις, γι’ αυτό σπαταλούμε δυνάμεις, για να τα προστατεύσουμε και να τα συνοδεύσουμε. Γίνεται μία επιστημονική έρευνα. Κανονικά, αυτό το έργο πρέπει να πραγματοποιείται ήρεμα και να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρέμβαση, αλλά δυστυχώς υπάρχει».

in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like