Ανοίγει για προσευχή και η «Μονή της Χώρας»
Διαστάσεις «επιδημίας» λαμβάνει πλέον στην Τουρκία η μετατροπή σε τζαμιά παλιών βυζαντινών εκκλησιών, οι οποίες επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας είχαν γίνει τζαμιά, και στη συνέχεια, επί Κεμάλ Ατατούρκ, σε μουσεία.

Δεν είναι μόνον η Αγιά Σοφιά, αλλά και πολλές άλλες εκκλησίες που, από μουσεία, τώρα γίνονται τζαμιά.

Στις 30 Οκτωβρίου, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, ανοίγει για προσευχή ένα ακόμη μουσείο – παλιά βυζαντινή εκκλησία.

Πρόκειται για την ονομαζόμενη “Μονή της Χώρας” στην Κωνσταντινούπολη, ή “Kariye τζαμί” επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας, που αργότερα έγινε μουσείο, λόγω της ιστορίας της, αλλά και των σημαντικών έργων τέχνης που έχει.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του Diyanet, της Διεύθυνσης Θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, κάλεσε τους πιστούς να μην χάσουν τους ήχους της προσευχής από τους μιναρέδες του τζαμιού του Kariye (Μονή της Χώρας), την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου.

Ήδη, όπως σημειώνει μερίδα του τουρκικού Τύπου, ο οποίος παρουσιάζει μάλιστα και φωτογραφικό υλικό, καλύφθηκαν οι αγιογραφίες, καθώς και ο αγιογραφημένος θόλος της.

Η εφημερίδα, BirGun, αναφέρει πως ήδη «καλύφθηκαν οι ιστορικές νωπογραφίες και τα μωσαϊκά στο Kariye, το οποίο μετατράπηκε σε τζαμί». Επίσης, ότι οι αγιογραφίες, περιλαμβανομένων του Ιησού, καθώς και χριστιανικά σύμβολα καλύφθηκαν με ειδική λευκή επένδυση. «η, όπως διευκρινίζει η εφημερίδα, Yenicag, “με γυψοσανίδες».

Από τη μεριά του, πάντως, ο αναπληρωτής γραμματέας του Δήμου Κωνσταντινούπολης, Μαχίρ Πολάτ, σημείωσε ότι “η κάλυψη των τοιχογραφιών και των ψηφιδωτών του Kariye, ενός μνημείου που αποτελεί από τα αριστουργήματα της ιστορίας και της παγκόσμιας τέχνης, “σκοτώνει” δυστυχώς τον χαρακτήρα και την καλλιτεχνική αξία του κτιρίου”.

Η “Μονή της Χώρας” ήταν βυζαντινό μοναστήρι. Επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας έγινε τζαμί, τον 16ο αιώνα. Το 1958 άρχισε να λειτουργεί ως μουσείο. Το 2019 αποφασίστηκε να μετατραπεί σε τζαμί. Κάτι που έγινε τον Αύγουστο του 2020. Τώρα, προγραμματίζεται να γίνει εκεί η πρώτη προσευχή.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις