Σε καμία περίπτωση η Τουρκία δεν ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστοιχιών, S-400, που αγόρασε από τη Ρωσία, προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, υποστηρίζει τώρα η Άγκυρα.
Ειδικότερα, ο Τούρκος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Σερντάρ Κιλίτς, μιλώντας σήμερα σε τηλεδιάσκεψη του Ιδρύματος, World Affairs Council, είπε: «Σε καμιά περίπτωση δεν έγινε κάτι τέτοιο. Είναι εκτός πάσης συζήτησης. Ακόμα κι αν έχουν γίνει δοκιμές του συστήματος (σ.σ. S-400), εμείς ως μέλη του ΝΑΤΟ, συντονίζουμε τις δραστηριότητές μας μέσω των στρατιωτικών καναλιών της συμμαχίας».
Τις τελευταίες εβδομάδες, σε μερίδα ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης αναφέρθηκαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των S-400, προκειμένου να εντοπίσει τα ελληνικά F-16, τα οποία είχαν πετάξει στην Κύπρο, στο τέλος του Αυγούστου.
Οι πληροφορίες αυτές λέγεται πως προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια κύκλων στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για τους ρωσικούς S-400.
Προειδοποιήσεις για κυρώσεις
Ως γνωστόν, τόσο στους κόλπους του ΝΑΤΟ, όσο και στις ΗΠΑ, θεωρούν ότι η ενεργοποίηση, ανάπτυξη και επιχειρησιακή λειτουργία αυτών των οπλικών συστημάτων αποτελούν απειλή για τα εναέρια μέσα-αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.
Το Κογκρέσο, μάλιστα, με απόφασή του, έχει προειδοποιήσει την Τουρκία ότι θα της επιβληθούν κυρώσεις, εφόσον προβεί σε επιχειρησιακή εκμετάλλευση των S-400.
Έως τώρα η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει προβεί μόνο σε δοκιμές αυτών των οπλικών συστημάτων, που, όπως φημολογείται, αγοράστηκαν με χρήματα του Κατάρ, και όχι σε επιχειρησιακή εκμετάλλευσή τους.
Ανεξαρτήτως, λοιπόν, αν λέγει την αλήθεια ή όχι ο Τούρκος πρέσβης, είναι βέβαιον ότι ο ίδιος, με αυτή τη δήλωσή του, επεδίωκε να καθησυχάσει την αμερικανική πλευρά.
Πόσο μάλλον, αφού η Τουρκία θέλει να πείσει ότι, ως μέλος του ΝΑΤΟ, δεν στρέφεται κατά άλλων «συμμάχων» της.
Ακόμα, όμως, κι αν δεν συνέβη αυτό το περιστατικό, η Τουρκία επανειλημμένως έχει στραφεί κατά «συμμάχων» της στο ΝΑΤΟ.
Έχει στραφεί τόσο κατά γαλλικού πολεμικού πλοίου στη Μεσόγειο, όσο και κατά της Ελλάδας, όπως φάνηκε με τις επιθετικές κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, να μπαινοβγαίνουν στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.
Κύπρος: Τα ελληνικά F-16
Να σημειωθεί ότι στο τέλος του Αυγούστου του 2020, ελληνικά F-16 πέταξαν, από την Κρήτη στην Κύπρο, δίχως να τα αντιληφθεί η τουρκική αεράμυνα, όπως αναφέρουν ελληνικοί στρατιωτικοί κύκλοι.
Κάτι που προκάλεσε εμφανή εκνευρισμό και ανησυχία στην τουρκική πλευρά, η οποία, πολύ μετά, και αφού τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επέστρεφαν στη βάση τους, έσπευσε να απογειώσει τουρκικά μαχητικά, προκειμένου να «αναχαιτίσουν» τα ελληνικά.
Ήταν, όμως, αργά. Τα ελληνικά είχαν εκτελέσει την αποστολή τους και επέστρεφαν στη βάση τους. Στο μεταξύ, άλλα ελληνικά μαχητικά είχαν απογειωθεί, προκειμένου να εμποδίσουν τα τουρκικά να «παρενοχλήσουν» τα ελληνικά F-16 που επέστρεφαν από την αποστολή τους.
Κατά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα περί χρήσεως των S-400 εναντίον των ελληνικών F-16, από τα ρωσικά συστήματα λέγεται ότι ενεργοποιήθηκαν μόνο τα ραντάρ για τον εντοπισμό των ελληνικών F-16. Όχι, όμως, ότι «λοκαρίστηκαν» τα μαχητικά αεροσκάφη.
Ελληνικοί στρατιωτικοί κύκλοι, πάντως, δεν επιβεβαιώνουν ότι συνέβη κάτι τέτοιο.
lawandorder.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις