Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας άφησε να εννοηθεί ότι η Άγκυρα έχει βάλει μπροστά το σχέδιο για τη δημιουργία δύο κρατών στη Μεγαλόνησο

Τις τουρκικές προθέσεις για δύο κράτη στην Κύπρο, προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στη 12η Διάσκεψη των πρέσβεων στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Εμμέσως πλην σαφέστατα, άφησε να εννοηθεί ότι η Άγκυρα έχει βάλει μπροστά το σχέδιο για τη δημιουργία δύο κρατών στη Μεγαλόνησο, καθώς και ότι είναι κατά της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Όσον αφορά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, αν και πολλοί, ως γνωστόν, εκτιμούν ότι πλέον οι Τουρκία έχε εγκαταλείψει αυτό τον στόχο.

Εξέφρασε την εντονότατη επιθυμία της Τουρκίας για μια Τελωνειακή Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Συμφωνία που θα αποφέρει μεγάλα κέρδη στην Τουρκία. Κάτι, όμως, που συναντάει την ισχυρή αντίθεση, έως τώρα, της Γαλλίας.

Ως συνήθως, επίσης, επέρριψε τις ευθύνες για τη χειροτέρευση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, στην Ελλάδα, την Κύπρο και, πλέον, τη Γαλλία.

Για την Ανατολική Μεσόγειο επανέλαβε τους γνωστούς τουρκικούς ισχυρισμούς, περί δικαίων της Τουρκίας εκεί, ενώ αναφερόμενος στο μνημόνιο της Αγκυρας με την κυβέρνηση – μαριονέτα της Τρίπολης, στη Λιβύη, είπε ότι έτσι προστατεύονται τα τουρκικά δικαιώματα στη Μεσόγειο.

Ο Μ. Τσαβούσογλου, επίσης, προσποιήθηκε για μια ακόμη φορά τον υπέρμαχο του διαλόγου με την Ελλάδα, την οποία, όπως είπε, κάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος στο τραπέζι της ειρηνικής διαπραγμάτευσης.

Κυπριακό

Ειδικότερα, αφού, κατά την προσφιλή μέθοδό του, επέρριψε τις ευθύνες στην Κυπριακή Δημοκρατία για τη μη επίλυση του Κυπριακού, ουσιαστικά ετάχθη κατά της λύσης της Ομοσπονδίας, αφήνοντας σαφώς να διαφανεί ότι η Άγκυρα προωθεί το σχέδιο των δυο κρατών.

“H Κύπρος είναι η εθνική μας υπόθεση”, είπε, για να πρόσθεσε, φωτογραφίζοντας τη Λευκωσία, ότι “είναι σαφές ποιος εμποδίζει τη λύση”.

Κατά τον ίδιον, “υπάρχει μια νοοτροπία στο νησί που δεν θεωρεί την “τουρκική κοινωνία” (σ.σ.κατεχομενα) ίση. Τώρα, επιπρόσθετα, υποστηρίζει τις προσπάθειες διατήρησης της Ομοσπονδίας. Αλλά από πού προέρχεται αυτή η ψευδής αντίληψη και ματαιοδοξία που βασίζεται στην υπόθεση ότι θα τα επιτρέψουμε αυτά;

Μέχρι σήμερα δεν έχουν συμφωνήσει (σ.σ. η Κυπριακή Δημοκρατία) στην πολιτική ισότητα. Σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει πολιτική ισότητα, πρέπει να υπάρχει κυριαρχική (!) ισότητα. Και έτσι θα είναι.

Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα καθίσουν στο τραπέζι μόνο για διαπραγματεύσεις. Το έστειλαν αυτό το μήνυμα και στις τελευταίες εκλογές”.

Και, βέβαια, ούτε λέξη για τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής της Κύπρου, την αποχώρησή τους, καθώς και το απαράδεκτο καθεστώς των εγγυήσεων που άνοιξε το δρόμο στον “Αττίλα”.

Ανατολική Μεσόγειος

Για την Ανατολική Μεσόγειο είπε πως το ζητούμενο είναι “ο δίκαιος διαμοιρασμός των πόρων”.

Και, αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, και πάλι στην Ελλάδα και την Κύπρο, πρόσθεσε: “Εκείνοι που δημιουργούν αστάθεια στην περιοχή, είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορούν να σφετεριστούν τα δικαιώματα των Τούρκων”.

Επιπλέον, μιλώντας για την τουρκο-λιβυκή συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ, η οποία, εκτός του διεθνούς Δικαίου, είναι πέραν πάσης γεωγραφικής πραγματικότητας, είπε: “Το μνημόνιο που υπογράψαμε τον καθορισμό περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Οσον αφορά την τουρκική εμπλοκή στην εμφύλια σπαρασσόμενη χώρα, στο πλευρό της “κυβέρνησης” της Τρίπολης, ανέφερε: “Στο πλαίσιο της διατήρησης μίας μόνιμης κατάπαυσης πυρός, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας σε συντονισμό με όλες τις πλευρές, ιδίως τον ΟΗΕ”.

Τελωνειακή Ένωση – Μεταναστευτικό

Ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι Τουρκία και ΕΕ έχουν κοινά συμφέροντα, καθώς και ότι “η διαδικασία ένταξής μας στην ΕΕ σημαίνει διαπραγμάτευση, ασφάλεια, ευημερία, ειρήνη και συνεργασία για ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων ημών”.

Ωστόσο, επετέθη κατά της ΕΕ, φωτογραφίζοντας κυρίως τη Γαλλία, λέγοντας πως “η εξέταση αυτού του ζητήματος μέσα από την οπτική του πολιτιστικού και θρησκευτικού εχθρού, αντί των κοινών συμφερόντων, συνιστά μια “αρρώστια”, από την οποία δεν μπορεί να απαλλαγεί η Ευρώπη”.

Και, βέβαια, δεν παρέλειψε να ρίξει τις ευθύνες γι’ αυτό στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

“Ορισμένες χώρες – μέλη της ΕΕ – είπε- δημιουργούν επίτηδες εντάσεις στις σχέσεις μας με την ΕΕ. Η Ελλάδα, η ελληνοκυπριακή διοίκηση και πρόσφατα η Γαλλία μεταφέρουν τα διμερή προβλήματά μας στην ΕΕ. Και έτσι καταχρώνται την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ΕΕ εναντίον μας”.

Αφού, επίσης, υποστήριξε ότι “η πλειονότητα των μελών της ΕΕ γνωρίζει τη σημασία του διαλόγου με την Τουρκία για το μέλλον της ίδιας της ΕΕ”, πρόσθεσε: “Οι υπόλοιποι τα παρακολουθούν όλα αυτά μπερδεμένοι και αποθαρρημένοι”.

Ακόμα, ο ίδιος εμφανίστηκε να κόπτεται ιδιαίτερα για μια συμφωνία Τελωνειακή Ενωσης ΕΕ – Τουρκίας, λέγοντας: “Μπορούμε να αναβιώσουμε μια επωφελή σχέση μέσω μιας θετικής ατζέντας, προστατεύοντας τη διαδικασία ένταξής μας. Υπάρχουν απτές ευκαιρίες, περιλαμβανομένης της επικαιροποίησης της Τελωνειακής Ένωσης και της απελευθέρωσης των θεωρήσεων” για τους Τούρκους πολίτες.

Επιπλέον, ανέφερε ότι “το Μεταναστευτικό συνιστά κοινό μας πρόβλημα”, και τόνισε ότι “η συμφωνία της 18ης Μαρτίου (σ.σ. για Προσφυγικό – Μεταναστευτικό) πρέπει να επικαιροποιηθεί”.

Ελληνο-τουρκικός διάλογος

Τέλος, εμφανίστηκε ως υπέρμαχος του διαλόγου, λέγοντας: “Δεν κλείνουμε τις πόρτες μας στον διάλογο και την -χωρίς προϋποθέσεις- διπλωματία. Είπαμε, αν θέλετε, ζούμε με ένταση και κλιμάκωση ή έχουμε διπλωματία, διάλογο και συνεργασία. Η επιλογή είναι της Ελλάδας. Η Τουρκία, δόξα τον Αλλάχ, είναι ικανή να προχωρήσει παντοιοτρόπως”.

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε ότι, είτε η Ελλάδα θα κάτσει στο τραπέζι με τους τουρκικούς όρους, είτε η Τουρκία θα συνεχίσει τους … πειρατικούς “περιπάτους” του στόλου της στην Α.Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, πρότεινε και την συνεκμετάλλευση. Ειδικότερα είπε: “Τους παρουσιάζουμε (σ.σ. στους Έλληνες) κάθε είδους λογική διπλωματική πρωτοβουλία: συγκεκριμένες προτάσεις όπως διερευνητικές συνομιλίες, διαμοιρασμό εσόδων, περιφερειακή διάσκεψη, όλα προτάθηκαν από εμάς.

Ο ίδιος ο πρόεδρός μας πρότεινε τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο για να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα, όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με όλες τις παράκτιες χώρες”.

Προηγουμένως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη “διπλωματία των σεισμών”, λέγοντας: “Οι γείτονες χρειάζονται ο ένας τον άλλον. Με το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρός μας στον σεισμό της Σμύρνης, το αναφέραμε αυτό. Θέλουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα μιλώντας”.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις