Ελάχιστες είναι πλέον οι πιθανότητες να προκηρυχτεί πρόγραμμα Νέων Αγροτών για το 2020 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει πως εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι και στη Μαγνησία, που επιθυμούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα αναγκαστούν να περιμένουν ακόμη μια χρονιά, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για την υλοποίησή του.

Να αναφερθεί ότι το 2018, που ήταν η τελευταία χρονιά που προκηρύχτηκε το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, στον Νομό οι τελικοί δικαιούχοι που εντάχθηκαν ήταν 297, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας- Βορείων Σποράδων. Από την πλευρά τους οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την προοπτική να μην προκηρυχτεί ούτε φέτος. Ο Χρ. Πάντζιος από τον Αλμυρό, που εντάχθηκε προ ετών στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, τόνισε πως «όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή. Αυτό που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, είναι πως δεν θα υπάρξει προκήρυξη φέτος λόγω κορωνοϊού, αλλά και μεγάλης καθυστέρησης στην έγκριση και πληρωμή των Σχεδίων Βελτίωσης». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπόλοιπα διαθέσιμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα δοθούν για την υλοποίηση του γνωστού 5χίλιαρου, της έκτακτης ενίσχυσης, που προωθεί η Κομισιόν, για να απαλύνει τις συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Να αναφερθεί ότι σε 41 εκ. ευρώ υπολογίζονται τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή κονδύλια για το 5χίλιαρο (έως 5.000 ευρώ ανά αγρότη και έως 50.000 ανά επιχείρηση) στην Ελλάδα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα όμως και αν δοθεί η δυνατότητα από την Κομισιόν για διπλασιασμό των κονδυλίων αυτών στα κράτη μέλη, η Ελλάδα, με βάση το βασικό σενάριο που «τρέχει» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν θα έχει να διαθέσει για το 5χίλιαρο πάνω από 70-72 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα Νέων Αγροτών απευθύνεται σε όσους θέλουν να γίνουν επαγγελματίες αγρότες, δίνοντάς τους ένα ποσό που αρχίζει από τις 17.000 και φτάνει τις 22.000 ευρώ ως δώρο. Το αντάλλαγμα που θα δώσουν είναι η μόνιμη εγκατάσταση στη γεωργία ή την κτηνοτροφία για τέσσερα χρόνια. Εάν κάποιος σκοπεύει να εγκατασταθεί μόνιμα στη γεωργία και δεν έχει περάσει τα 40, τότε θα πρέπει να διεκδικήσει και την επιδότηση, που του δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο διαρκούν οι δεσμεύσεις του Προγράμματος οι νέοι αγρότες δεν μπορούν να αλλάξουν επάγγελμα, φορέα ασφάλισης ή τόπο κατοικίας. Εάν το κάνουν, θα πρέπει να επιστρέψουν την επιδότηση που έλαβαν. Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα των Νέων Αγροτών είναι ότι η δέσμευση αυτή τη φορά είναι μικρότερης διάρκειας, καθώς παλιότερα ήταν για δέκα χρόνια. Η διαφορά αυτή είναι σημαντική, καθώς εάν κάποιος αποφασίσει ότι τελικά δεν θέλει να μείνει στο επάγγελμα, μετά την τετραετία μπορεί να διακόψει τη δραστηριότητα, χωρίς χρηματική ποινή ή άλλη συνέπεια.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις