Εξηγούμεθα ευθύς εξ αρχής για να μην παρεξηγούμεθα για το θέμα των ημερών στο νότιο Έβρο, στην περιοχή των Φερών, που είναι εθνικό και πάρα πολύ σοβαρό.
Δεχόμαστε – καλοπροαίρετα – τις σαφείς διαβεβαιώσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης, ότι «ουδέποτε έχει καταληφθεί ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις». Αυτό δεν θέλει να το αμφισβητεί ουδείς εχέφρων Έλληνας, γιατί αλλιώς θα είναι σαν να προσβάλει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και το προσωπικό τους, που ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή, πανέτοιμο να εκτελέσει την αποστολή του και το καθήκον του.
Ουδείς εξ ημών είναι περισσότερο Έλλην από τους άλλους, πολύ περισσότερο οι πολιτικοί και στρατιωτικοί υπεύθυνοι της χώρας.
Αλλά…
Γιατί πάντα υπάρχει ένα «αλλά»…
Λάθη όμως γίνονται από όποιον δουλεύει, και αυτά πρέπει να επισημαίνονται, να αναλύονται και να διορθώνονται εγκαίρως για να μην επαναλαμβάνονται. Και λάθη σε θέματα εθνικά είναι και σοβαρά και έχουν επιπτώσεις. Και στην περίπτωσή μας είναι κυρίως λάθη επικοινωνιακού χειρισμού της κρίσεως και όχι ουσίας.
Το θέμα γνωστό. Το θυμίζουμε εν τάχει…
Προ 4-5 ημερών έκανε δειλά – δειλά στον ελληνικό τύπο η είδηση ότι τουρκικές δυνάμεις «είχαν καταλάβει» ελληνικό έδαφος στο νότιο Έβρο, στις Φέρες, «αμφισβητούμενο» τάχα, που είχε δημιουργηθεί από την αλλαγή του ρου του ποταμού κλπ. Αμέσως άρχισαν οι δημοσιογραφικές ερωτήσεις προς τα υπουργεία Εθνικής Αμύνης (ΓΕΕΘΑ) και το ΥΠΕΞ για το τι ακριβώς συμβαίνει. Οι απαντήσεις ποίκιλαν. Από το σταθερό και αυστηρώς υπηρεσιακό «δεν έχει σημειωθεί καμία κατάληψη ελληνικού εδάφους» ή «το αρμόδιο για τον χειρισμό του θέματος είναι το ΥΠΕΞ υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιούνται παραδοσιακά οι διαπραγματεύσεις των δύο επιτροπών για την κοίτη του ποταμού», μέχρι και το ότι «δεν μπορούμε να βγάζουμε ανακοινώσεις και διαψεύσεις για κάθε δημοσίευμα που κυκλοφορεί». Η τελευταία απάντηση δόθηκε στον υπογράφοντα από αρμόδιο στρατιωτικό, όταν του θέσαμε το σχετικό ερώτημα μαζί και με έναν άλλο στρατιωτικό συντάκτη που τον επισκεφθήκαμε στο γραφείο του. Και ασφαλώς αυτός δεν ενεργούσε λέγοντάς μας αυτά αυτοβούλως, αλλά εκτελώντας σαφείς εντολές των ηγεσιών του ΥΠΕΘΑ και του ΥΠΕΞ, που ήταν η σαφής – επικοινωνιακή τουλάχιστον – υποβάθμιση του θέματος. Αυτή η απάντηση μας δόθηκε το πρωί της Πέμπτης 21 Μαΐου στο ΥΠΕΘΑ.
Και πραγματικώς το θέμα είχε μείνει στο επίπεδο ενός «συνήθους μεθοριακού επεισοδίου» από αυτά που πλειστάκις συμβαίνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή στον Έβρο και επιλύονται σε χαμηλό και τεχνικό επίπεδο από τις κοινές συνοριακές επιτροπές που ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ήδη από το 1923 και το 1926 όταν καθορίστηκε ως ελληνοτουρκικό σύνορο στον Έβρο, το ποτάμι και ο ρους του. Και επειδή το ποτάμι δεν αλλάζει όσα χρόνια και αν περάσουν, η διευθέτηση τέτοιων προβλημάτων προβλέπονταν ήδη από τότε.
Μέχρι που προχθές, εμφανίστηκε αυτό το θέμα, με αναπαραγωγή στοιχείων από ελληνικές ιστοσελίδες στη γνωστή, λαϊκή (έως λαϊκίστικη πλειστάκις), βρετανική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας “Sun”. Παρερχόμεθα το γεγονός του πως έφτασαν τα στοιχεία αυτά στη “Sun”, που για εμάς είναι γνωστός και επαναλαμβανόμενος από τους «προμηθευτές», αλλά το γεγονός αυτό, της δημοσιοποιήσεως του θέματος από ένα μεγάλο ξένο ΜΜΕ, επέφερε – ΤΟΤΕ μόνο – «ξύπνημα» στην Ελλάδα, όπου η αντιπολίτευση – μείζονα και ελάσσονα – θεώρησε ότι το θέμα «πουλάει» πολιτικά και βγήκαν «από τη δεξιά» στα (αντιπολιτευτικά) «κεραμίδια» ενάντια σε μία κεντροδεξιά κυβέρνηση, η οποία έχει πρόσφατη τη πολύ μεγάλη επιτυχία της αντιμετωπίσεως της ΠΡΩΤΗΣ φάσεως του υβριδικού πολέμου, που εξαπόλυσε η Τουρκία τον Μάρτιο στο βόρειο Έβρο.
Από το σημείο αυτό και πέρα «χάθηκε η μπάλα», κατά το κοινώς λεγόμενο, με τα μεν fake news να διαδέχονται το ένα το άλλο, λέξεις να διαστρεβλώνεται η έννοιά τους, να διαπιστώνεται βασική άγνοια των όρων των συνθηκών που διέπουν το θέμα, να γίνεται ένας αχταρμάς και πολιτικοί αρχηγοί μάλιστα να τα υιοθετούν δημοσίως στη Βουλή, ενώ πολιτικά κόμματα να «ρωτούν» και μάλιστα δημοσίως «αν έχει καταληφθεί ελληνικό έδαφος», προσβάλλοντας έτσι επίσης δημοσίως τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό τους, κατηγορώντας τους – εμμέσως πλην σαφώς – ότι δεν εκτέλεσαν το καθήκον τους. Και η κυβέρνηση από την πλευρά της, από εκεί που δεν μιλούσε καθόλου, και είχε υποβαθμίσει πλήρως το θέμα, να κάνει συνεχείς δηλώσεις, διαψεύσεις, τουίτ κλπ που έτσι όπως έγιναν και την ώρα που έγιναν, μάλλον χειροτέρεψαν την κατάσταση και επέτειναν τη σύγχυση.
Επομένως, το ερώτημα που προκύπτει – και πρέπει να απαντηθεί – είναι ένα και μείζον κατά την προσωπική μας άποψη:
Γιατί αφέθηκε το θέμα αυτό να «υφέρπει» επί 2ήμερο από τότε που πρωτοεμφανίστηκε και δεν δόθηκε ΤΟΤΕ υπεύθυνα, μία ΠΛΗΡΗΣ, ΑΜΕΣΗ και ΥΠΕΥΘΥΝΗ εξήγηση του τι γίνεται στον Έβρο, τι προβλέπουν οι συνθήκες και γιατί γίνεται, αλλά προτιμήθηκε η «αιδήμονα σιγή», τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών, όσο και στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, με αποτέλεσμα να βρουν πρόσφορο έδαφος για να λειτουργήσουν τα fake news και να εκτραπεί πλέον το θέμα από αυτό που ήταν σε αυτό που έγινε τώρα, έτσι όπως έγινε και να κινητοποιηθούν οι πάντες ΜΕΤΑ τη δημοσιοποίησή του από τη “Sun”;
Στο μεταξύ η Άγκυρα βλέποντας εγκαίρως ότι από ένα απλό τυπικό μεθοριακό συμβάν στο ποτάμι, από τα δεκάδες που γίνονται ετησίως και επιλύονται σε τοπικό επίπεδο, διείδε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πάρει μία ρεβάνς για το απίστευτο στραπάτσο που υπέστη στον πρώτο γύρο του υβριδικού πολέμου που επιχείρησε και εξαπέλυσε το δεύτερο γύρο αυτού, με το να «διοχετεύσει» καταλλήλως σε ΜΜΕ του εξωτερικού, το θέμα έτσι όπως αυτή ήθελε να παρουσιαστεί. Με αποτέλεσμα τώρα η ελληνική πλευρά «να τρέχει και να μη φτάνει».
Και να βρίσκεται σε θέση άμυνας από εκεί που ήταν «καβαλάρης».
Γιατί κάποιοι υποτίμησαν το θέμα αρχικώς.
Γιατί κάποιοι έκαναν δηλώσεις που δεν θα έπρεπε να γίνουν έτσι όπως έγιναν γιατί έδωσαν λαβή για παρερμηνείες.
Γιατί κάποιοι άλλοι το βρήκαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνουν «αντιπολίτευση» επί μείζονος εθνικού θέματος.
Γιατί κάποιοι «πολιτικοί κουκουρούκου» υιοθετούν άκριτα και δημόσια όποιο fake news κυκλοφορεί στο διαδίκτυο…
Την επόμενη Τρίτη ο ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας θα μεταβεί στο ΥΠΕΘΑ, όπου μαζί με τον ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλο, θα ενημερώσουν υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα επί του θέματος.
Καλό θα ήταν όταν όλοι θα είναι εκεί, κάποιος στρατιωτικός να τους υπενθυμίσει το όνομα του 19χρονου στρατιώτη Ζήση Καραγώγου ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 19 Δεκεμβρίου 1986 υπερασπιζόμενος, μαζί με τους συναδέλφους του στην ίδια περιοχή των Φερών, το ελληνικό έδαφος. Μετά από αιματηρή πολύωρη σύγκρουση οι Τούρκοι αποχώρησαν συναποκομίζοντας 9 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες.
Στον Έβρο ΔΕΝ παίζουμε, και ούτε υπάρχει χώρος για «πολιτική εκμετάλλευση» από τον οποιονδήποτε. Στον Έβρο υπάρχει ΜΙΑ γροθιά και αυτή είναι ενιαία και ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Αυτό ας το καταλάβουν ΟΛΟΙ, και ΟΛΟΙ μαζί ας αντιμετωπίσουν τη δεύτερη φάση του υβριδικού πολέμου που φαίνεται να επιχειρεί η Άγκυρα για να πάρει τη ρεβάνς του στραπάτσου που υπέστη τον περασμένο Μάρτιο.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις