Αμερικανοί αξιωματούχοι συγκέντρωσαν πληροφορίες, που αποδεικνύουν ότι η Κίνα απείλησε τον ΠΟΥ ότι θα σταματήσει να συνεργάζεται στην έρευνα κατά του κορωνοϊού, σε περίπτωση που ο Οργανισμός κήρυττε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ο κορωνοϊόςτείνει ολοένα και περισσότερο να μετατρέψει την υποβόσκουσα αντίθεση ΗΠΑ-Κίνας σε… Ψυχρό πόλεμο. Το Πεκίνο επιχείρησε να αποτρέψει τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) να εκπέμψει εγκαίρως συναγερμό για το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές Ιανουαρίου.
Σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να έχει καταλήξει η CIA, η οποία κατηγορεί τους Κινέζους ότι την ίδια εποχή συγκέντρωναν ιατρικά εφόδια απ’ όλο τον κόσμο. Πράγματι, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2020, η Κίνα εισήγαγε 56.000.000 αναπνευστήρες και μάσκες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Παράλληλα, μείωσαν τις εξαγωγές κινεζικών μασκών PPE και άλλων ιατρικών εργαλείων.
Έκθεση της CIA, το περιεχόμενο της οποίας διέρρευσε, αναφέρει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συγκέντρωσαν πληροφορίες, που αποδεικνύουν ότι η Κίνα απείλησε τον ΠΟΥ ότι θα σταματήσει να συνεργάζεται στην έρευνα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, που ήδη είχε αρχίσει να διεξάγει ο Οργανισμός, σε περίπτωση που κήρυττε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια έκθεση που βλέπει το φως της δημοσιότητας και είναι πιθανό να πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις στις αμερικανοκινεζικές σχέσεις. Η πρώτη έκθεση, μια γερμανική εκτίμηση πληροφοριών που δημοσιεύθηκε από το Der Spiegel, είχε αποκαλύψει πως η Κίνα είχε ζητήσει να συγκαλυφθεί η σοβαρότητα του κορωνοϊού από τον ΠΟΥ.
Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν αποκαλύψει ότι ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping είχε ζητήσει από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Tedros Adhanom Thebreyesus να καλύψει τη σοβαρότητα της κατάστασης τον Ιανουάριο του 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Xi είχε ζητήσει από τον Tedros να μην αποκαλύψει πως ο ιός ήταν μεταδοτικός μεταξύ ανθρώπων. Του είχε, επίσης, ζητήσει να καθυστερήσει την επίσημη δήλωση, πως η επιδημία είχε εξελιχθεί σε πανδημία.
Ο ΠΟΥ προέβη σε επίσημη διάψευση, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει αν Κινέζοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να καθυστερήσουν, ή να αλλάξουν την ανακοίνωση που καθιστούσε τον πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Δεν σχολιάζουμε συγκεκριμένες συζητήσεις που διεξάγονται με κράτη-μέλη, αλλά μπορούμε να πούμε ότι ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο ΠΟΥ ενήργησε βάσει τεκμηρίων που επικεντρώνεται στην προστασία όλων των ανθρώπων, παντού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού.
Η έκθεση της CIA τονίζει ότι, όταν ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία στις 30 Ιανουαρίου, επιχείρησε να βγάλει από το κάδρο την Κίνα. Και η αναφορά χαρακτηρίζει την στάση αυτή αιτία που πυροδότησε οργή στη Δύση και ώθησε τον πρόεδρο Τραμπ να επικρίνει τον ΠΟΥ για τη στήριξη που παρείχε στον χειρισμό του Πεκίνου και στη συνέχεια, τον Μάρτιο, να αναστείλει τη χρηματοδότηση.
Η Κίνα έχει επικριθεί ευρέως από δυτικά ΜΜΕ για τον αρχικό χειρισμό της επιδημίας στην Ουχάν, όταν κυβερνητικοί παράγοντες είχαν απαγορεύσει στους τοπικούς γιατρούς να προειδοποιήσουν τον κόσμο. Στη συνέχεια, Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν αφήσει αιχμές ότι τον κορωνοϊό είχαν μεταφέρει στην Ουχάν Αμερικανοί που είχαν συμμετάσχει το περασμένο φθινόπωρο στους διεθνείς στρατιωτικούς αγώνες. Το Πεκίνο πάντως τηρεί σκληρή στάση. Όταν ο Αυστραλόςπρωθυπουργός ζήτησε να διεξαχθεί μια τέτοια έρευνα, ο Kινέζος πρεσβευτής απάντησε ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να απαντήσει, μποϊκοτάροντας τα αυστραλιανά προϊόντα.
Το έγγραφο της CIA, η γερμανική έκθεση και μια άλλη έρευνα-ανάλυση που πραγματοποίησε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Κίνα απέκρυψε τις πληροφορίες σχετικά με το κορωνοϊό τον Ιανουάριο, για να έχει τον χρόνο να ανασυνταχθεί και να συσσωρεύσει ιατρικές προμήθειες απ’ όλο τον κόσμο.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις