Τρεις βασικές οδηγίες για τους πολίτες στις περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία από αύριο το απόγευμα – Εκτακτη ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά – Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές ενόψει του κύματος κακοκαιρίας «Ιανός» που αναμενεται να χτυπήσει από αύριο το απόγευμα τη χώρα μας . Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση που έκανε πριν από λίγα λεπτά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς το εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο θα πλήξει τη χώρα. Το φαινόμενο είναι «μεσογειακός κυκλώνας». Πρόκειται για σχετικά σπάνιο φαινόμενο που έχει την τάση να γίνεται πιο συχνό.
Με ιδιαίτερη σφοδρότητα θα χτυπήθει το Ιόνιο και νομοί της Πελοποννήσου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι κάτοικοι της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς, της Ηλείας, της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας. Στην Αττική το φαινόμενο της χτυπήσει την Παρασκευή, ενώ στις Κυκλάδες θα φτάσει το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ το Σάββατο αναμένεται να επηρρεάσει και την Κρήτη.
O κ.Χαρδαλιάς κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ασφαλίσουν τα σπίτια τους, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να φιλοξενηθούν ει δυνατόν σε σπίτια συγγενωβν και φίλων αν στο παρελθόν είχαν αντιμετωπίσει πλημμύρες στα σπίτια τους. Ειδικότερα, οι τρεις βασικές οδηγίες από την Πολιτική Προστασία είναι:
-Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή κοντά υπάρχουν χείμαρροι και ακτές να μην παραμείνουν σε υπόγειους χώρους και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν σε συγγενείς ή φίλους.
-Να αποφύγουν τις μετακινήσεις τους.
-Να μη διασχίζουν χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει.
Πώς θα κινηθεί ο μεσογειακός κυκλώνας
Από αύριο Πέμπτη αργά το απόγευμα, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, αναμένεται ο μεσογειακός κυκλώνας να πλήξει τη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, όπως η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, αλλά και η Ηλεία.
Στη συνέχεια η κακοκαιρία «Ιανός» θα χτυπήσει πιο ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο πιθανόν να παρατηρηθούν φαινόμενα κακοκαιρίας και στην Κρήτη.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την ένταση του μεσογειακού κυκλώνα παρεμφερή και πιθανώς ισχυρότερη, με αυτή της έντονης κακοκαιρίας. Ως εκ τούτου, αναμένονται αιφνίδιες πλημμύρες, σε αστικές και παράκτιες περιοχές. Επιπλέον, ενδέχεται να παρατηρηθούν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αλλά και στις τηλεπικοινωνίες. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας συνέστησε ψυχραιμία.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, η Εθνική Μετωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Δείτε live την πορεία του «Ιανού»:
Το έκτακτο δελτίο έχει ως εξής:
Κακοκαιρία θα επικρατήσει στην κεντρική και νότια Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης (17-09-2020) που θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.
Πιο αναλυτικά έντονα φαινόμενα προβλέπονται:
– Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.
– Την Παρασκευή (18-09-2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.
– Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου (βλ. δορυφορική εικόνα) αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά.
Επισημαίνεται ότι:
• Λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές, και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής (βρίσκεται πάνω από θάλασσα), δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 4 επικρατέστερα σενάρια σχετικά την τροχιά που θα ακολουθήσει το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού έως τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 19/09.
• Δεν είναι ακόμα σαφές αν ο Ιανός θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Η ομάδα πρόγνωσης του ΕΑΑ/ meteo.gr θα μελετά με προσοχή τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και θα σας ενημερώνει για την επερχόμενη καιρική μεταβολή με νεότερες ανακοινώσεις.
Καλλιάνος: Θα χτυπηθεί και η Αττική
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Καλλιάνο η Αθήνα θα ειναι μια από τις περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο των καταιγίδων από το ξημέρωμα της Παρασκευής μέχρι κατά διαστήματα και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου.
Χαρακτηριστικά ο κ. Καλλιάνος, επισημαίνει:
«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και για τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πέρα από την Αττική, θα επηρεαστούν με πολύ δυνατά φαινόμενα το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η υπόλοιπη Στερεά, η Εύβοια, οι Κυκλάδες και προς το τελείωμα της Κακοκαιρίας (την Κυριακή) η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Προσοχή στους σφοδρούς ανέμους που θα προκαλέσουν προβλήματα στο Ιόνιο και τα δυτικά παράκτια ηπειρωτικά τμήματα.Χοντρικά αυτές είναι οι περιοχές (εικόνα) που θα επηρεαστούν από την τριήμερη κακοκαιρία (από την Πέμπτη απόγευμα στο Ιόνιο έως και την Κυριακή στο ΝΑ Αιγαίο) που βρίσκεται προ των πυλών.
Από τους χάρτες φαίνεται ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Ζάκυνθος και Πελοπόννησος:
Στη φωτογραφία που ακολουθεί καταγράφονται οι περιοχές που θα σημειωθούν βροχοπτώσεις
Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία ενόψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, συγκάλεσε το Μεσημέρι της Τετάρτης έκτακτη σύσκεψη , στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), σε συνέχεια του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γεώργιος-Μάριος Καραγιάννης, ο Διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού – Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, στελέχη από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καθώς και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις