Σε στοχευμένες παρεμβάσεις οι οποίες θα μειώσουν τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων θα πρέπει να προχωρήσει η Πολιτεία, για να μη ζήσουμε καταστάσεις Καρδίτσας, με τους επιστήμονες να έχουν εκπονήσει από το 2016 σχέδια διαχείρισης πλημμυρών όντας άγνωστο εάν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα από πλευρά της, για τον περιορισμό του παραπάνω κινδύνου από τη στιγμή που είναι μη εκτιμήσιμη η συμπεριφορά των φερτών υλικών που συγκεντρώνεται σε ένα ποτάμι ή χείμαρρο.

Σύμφωνα με τον διδάσκοντα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Λάμπρο Βασιλειάδη, του οποίου το ερευνητικό αντικείμενο είναι και η διαχείριση ακραίων υδρολογικών φαινομένων, υπάρχουν εδώ και καιρό χάρτες προσομοίωσης κινδύνου πλημμυρών, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι περιοχές του Αλμυρού και ο Βόλος, με τον Άναυρο, τον Κραυσίδωνα και τον Ξηριά. «Δεν θα πρέπει να καθαρίζονται σαρωτικά τα ποτάμια, καθώς τα φυτά που βρίσκονται στις όχθες παίζουν ρόλο, ενώ θα πρέπει να καθαρίζονται συνεχώς οι γέφυρες, που είναι επικίνδυνα σημεία, αλλά και να γίνεται επιτόπιος έλεγχος της στάθμης του χειμάρρου, κάτι που μέχρι στιγμής δεν γίνεται» σημειώνει ο κ. Βασιλειάδης. «Έχουμε κάνει σχέδια διαχείρισης πλημμυρικών φαινομένων και στις περιοχές που επλήγησαν από το 2015-2016. Δεν γνωρίζουμε τι τα έκανε η Πολιτεία στη συνέχεια, ούτε εάν έγιναν έργα. Αυτό είναι δικό της κομμάτι» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. Αναγκαίες είναι οι στάθμες παρατήρησης για τη μέτρηση της στάθμης ενός ποταμού η χειμάρρου, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσα κυβικά νερού μπαίνουν μέσα και στον Βόλο δεν υπάρχουν μετρήσεις για το πόσο νερό κατεβαίνει σε Ξηριά, Κραυσίδωνα και Άναυρο.

«Υπάρχουν προσομοιώσεις για τη ζώνη του Βόλου, τη Νέα Αγχίαλο και τον Αλμυρό, καθώς έχουμε οκτώ συνολικά λεκάνες απορροής υδάτων. Έχουμε προτείνει τεχνικές λύσεις στις προσομοιωμένες ζώνες πλημμύρας για την αποφυγή του κινδύνου σημαντικών καταστροφών», επισημαίνει ο κ. Βασιλειάδης, που συμπληρώνει πως απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση σε επίπεδο χειμάρρων, με τις παρεμβάσεις να πραγματοποιούνται όχι μόνο ανάντη, (στα τμήματα που βρίσκονται προς τις πηγές), αλλά και κατάντη (αυτά που βρίσκονται προς τις εκβολές) τους.

Ο διδάσκοντας προτείνει την υλοποίηση από πλευράς Πολιτείας τεχνικών έργων που θα μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εκτεταμένων πλημμυρών. Δηλαδή να σκαφτεί ένα ποτάμι ή χείμαρρος για να αυξηθεί η διατομή, αλλά και η παροχευτικότητά του. «Δεν θα πρέπει για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί σκυρόδεμα, ώστε να μην αλλάξει η τραχύτητα του εδάφους, με την Πολιτεία να είναι σε θέση να παρέμβει κατάλληλα για να βρει την πιο ενδεδειγμένη λύση».

e-thessalia

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις