Κ.Φαρσαλινός: «Ο κόσμος πρέπει να βγαίνει έξω – Αυτό που δεν πρέπει είναι να συγκεντρώνεται σε κλειστούς χώρους»

Ελάχιστα αυξήθηκε η κινητικότητα μεταξύ 1ου και 2ου lockdown!

Η «δικαιολογία» τόσο των κυβερνητικών, όσο και των «ειδικών» της επιτροπής για τον κορωνοϊό και για την αποτυχία του lockdown είναι πως ο κόσμος βγαίνει έξω και κυκλοφορεί. 

Μελέτη όμως που πραγματοποιήθηκε  για την κινητικότητα στην πανδημία στο 1ο και 2ο, lockdown στην Ελλάδα υποστηρίζει πως η απόλυτη διαφορά στην κινητικότητα μεταξύ πρώτου και δεύτερου lockdown ήταν μόλις 11,5%.

Είναι πλέον φανερό πως το lockdown έχει αποτύχει, καθώς δεν κατάφερε να περιορίσει ούτε την πανδημία, ενώ έχει και τρομακτικές συνέπειες για την οικονομία και την ψυχολογία των πολιτών.

Ο κ.Φαρσαλινός μιλώντας για το lockdown στον 98,4 και τα είπε:

«Δεν έχουμε ιδέα αν τα μέτρα που παίρνουμε κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στον πληθυσμό από το όφελος που έχουμε», προσθέτοντας πως «μία μελέτη από την Ελβετία βρήκε πως μόνο από ορισμένα ψυχολογικά προβλήματα (αυτοκτονίες, διαζύγια, αλκοολισμό κτλ) θα χαθούν τα επόμενα χρόνια 1,7 εκατομμύρια έτη ζωής, ως επιπλοκή 3 μηνών περιοριστικών μέτρων (εμείς τους έχουμε ξεπεράσει τους 3 μήνες)». 

Η κυβέρνηση και οι «ειδικοί» για να «δικαιολογήσουν» την αποτυχία του lockdown έριξαν την ευθύνη στους πολίτες, χαρακτηριστικά είναι τα όσα είχε δηλώσει η Ματίνα Παγώνη πριν από λίγες ημέρες, όταν είχε πει πως «Πώς θα πέσουν τα κρούσματα όταν είναι όλοι έξω;». 

Ενώ καθημερινά τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αντί να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση δείχνουν εικόνες από το Σύνταγμα και κατακρίνουν τους πολίτες που βγήκαν έξω.

Σε όλα αυτά απαντάει η μελέτη που υπογράφουν πολλοί καθηγητές και δημοσιεύεται στο docmed.gr, σύμφωνα με την οποία η αύξηση της κινητικότητας των πολιτών μεταξύ το 1ο και το 2ο lockdown ήταν ελάχιστη, που να δικαιολογούσε την επιβολή της δεύτερης απαγόρευσης.

Να υπενθυμίσουμε πως μετά το τέλος του πρώτου lockdown τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη «πανηγύριζαν» για το πόσο καλά τα πήγε η Ελλάδα στην διαχείριση της πανδημίας.

Στη μελέτη, την οποία την υπογράφει, αναφέρθηκε ο καθηγητής ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και στο πανεπιστήμιο Πατρών Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, όπου και υποστήριξε πως χρησιμοποιεί τα Google mobility, τονίζοντας πως

«δεδομένο δεν είναι βγαίνω με το αυτοκίνητό μου έξω και βλέπω κόσμο, αλλά βλέπω στοιχεία μέσω κινητών τηλεφώνων. Στην βιβλιογραφία χρησιμοποιούν στοιχεία Google mobility, τα στοιχεία αυτά είναι αντικειμενικά και σου δίνει ημερησία δεδομένα».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως μόνο η Αυστρία είχε μικρότερη αύξηση κινητικότητας από εμάς, προσθέτοντας παράλληλα πως η Αυστρία είχε 19 ημέρες lockdown στο 2ο κύμα της πανδημίας, ενώ εμείς ακόμα βρισκόμαστε σε lockdown.

Υποστηρίζοντας παράλληλα και πως «πολύ καλά κάνει ο κόσμος και βγαίνει έξω! Ο κόσμος δεν πρέπει και αυτό που χρειάζεται για να μην έχουμε διασπρορά του ιού είναι να μην συγκεντρώνεται σε κλειστούς χώρους. Τ’ ότι έχουμε αύξηση 20% στην κίνηση στα πάρκα είναι κάτι ευχάριστο».

«Κινδυνεύουμε τα μέτρα να κοστίσουν περισσότερες ζωές σε βάθος χρόνου απ’ ότι σώζουν -εάν σώζουν- σοβαρό αριθμό ζωών»

Ο κ. Φαρσαλινός ανέφερε ότι μια ανάλυση των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων των lockdown στην Ελβετία βρήκε ότι οι 3 μήνες ακραίων περιοριστικών μέτρων (διάρκεια μικρότερη από την μέχρι στιγμής διάρκεια των δύο οριζόντιων lockdown στην Ελλάδα) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια 1,7 εκατομμυρίων ετών ζωής σε βάθος χρόνου, λόγω πρόωρης θνησιμότητας από παράγοντες όπως αυτοκτονίες, διαζύγια, οικογενειακή βία, αλκοολισμό και κατάθλιψη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το 2016 χάθηκαν στην Ελλάδα περίπου 425.000 έτη ζωής από πρόωρους θανάτους. Σε μια πρώιμη ανάλυση των δεδομένων διαπίστωσαν ότι κατά το 2020 χάθηκαν στην Ελλάδα περίπου 22.000 έτη ζωής λόγω των 4881 θανάτων από COVID-19, που αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 5% των συνολικών ετών ζωής που χάνονται κάθε χρόνο. Σε άλλη μελέτη από τις ΗΠΑ, οι επιστήμονες βρήκαν ότι το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων θα οδηγήσει σε απώλεια 5,5 εκατομμυρίων ετών ζωής έναντι απώλειας περίπου 3 εκατομμυρίων ετών ζωής αν τα σχολεία παρέμεναν ανοιχτά, ακόμη κι αν προκαλούσαν αύξηση τους θανάτους λόγω COVID.

Έτσι, δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα και είναι πιθανό τα ακραία μέτρα να οδηγήσουν τελικά σε μεγαλύτερη βλάβη, παρά όφελος, για την υγεία του πληθυσμού.

Να σημειώσουμε ότι με το μείωση ετών ζωής είναι τα πόσα έτη ζωής «χάνονται» από το προσδόκιμο ζωής. Δηλαδή αν κάποιος έχοντας μία «τέλεια» ζωή πρόκειται να ζήσει 80 χρόνια, αν ζήσει τελικά 78 χρόνια, εξαιτίας κάποιων κακουχιών, τότε «χάθηκαν» δύο χρόνια ζωής. Γενικά ο δείκτης χρησιμοποιείται για τις οικονομικές μελέτες.

Σε ότι αφορά τα εμβόλια τόνισε «ξέραμε ότι χρειάζονται μήνες, έχει σημασία εάν θα πάει πίσω έναν ή δύο μήνες; Δεν είναι το μόνο που μπορεί να πάει στραβά, μία μετάλλαξη δρόμος είναι. Όταν σας έλεγα από τον Ιούνιο πως δεν υπάρχει πλάνο, όταν σας έλεγα τον Σεπτέμβριο ότι δεν υπάρχει πλάνο, σήμερα δεν υπάρχει πλάνο. Είναι καταστροφικά αυτά που γίνονται, δεν ξέρουν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις εάν προκαλούν μεγαλύτερη βλάβη στην κοινωνία, είναι ξεκάθαρο αυτό. Δεν το γνωρίζουν, δεν το εξετάζουν! Γράψαμε σε ανάλυση πως εάν τα μέτρα τα θα έχουν περισσότερες βλάβες απ’ ότι οφέλη, αυτό είναι βασική παράβαση των κανόνων της δημόσιας υγείας». 

Επιπλέον τόνισε πως υπάρχει μεγάλη ανισότητα, «ο COVID σκοτώνει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ τα μέτρα διαλύουν νεότερα και παραγωγικότητα κομμάτια του πληθυσμού, αυτό δεν το καταλαβαίνουμε;»

Όσον αφορά τις καταγγελίες για περισσότερους θανάτους εκτός ΜΕΘ ο κ.Φαρσαλινός είπε: «Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει, λόγω της φύσης του νόσου υπάρχει απομόνωση και ελλιπέστατη ενημέρωση. Δεν ξέρω κατά πόσο τα στοιχεία είναι αξιόπιστα. Δεν έχω δει κανένα δεδομένο για το πόσοι γιατροί έχουν προσβληθεί με COVID μέσα στα νοσοκομεία, ή πόσοι ασθενείς με άλλα νοσήματα έχουν προβληθεί. Τα νοσοκομεία είναι κέντρα διασποράς του ιού». 

Ενώ για τις μάσκες είπε: «Είναι το μέτρο που εξέθεσε όλους, ακόμη και μένα που το υποστήριζα όταν άλλοι το έλεγαν “επικίνδυνο” και μετά από έναν μήνα το λέγανε “σωτήριο”. Επιστήμονες που λέγανε πως η υφασμάτινη μάσκα 8πλασιάζει τον κίνδυνο λοιμώξεων μετά από έναν μήνα έλεγαν πως η υφασμάτινη μάσκα και σώζει και είναι ασφαλέστατη. Αυτά έχουν συμβεί στην Ελλάδα από τους “ειδικούς” που βγαίνουν στα κανάλια. Εξακολουθώ να πιστεύω πως στους κλειστούς χώρους η χρήση μάσκας έχει ένα όφελος, αν και ακόμη δεν το έχουμε μετρήσει αυτό». 

Επίσης έδωσε ένα παράδειγμα ενός γνωστού του που έκανε 4 φορές PCR τεστ, ο οποίος είναι αρκετά πιθανό να βγήκε τέσσερις φορές θετικός

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις