«Η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι ήδη χαοτική, είχαμε τον χειρότερο Μάρτιο και τον χειρότερο Απρίλιο όλων των εποχών στην απασχόληση», τόνισε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

«Το κλείσιμο της οικονομικής δραστηριότητας για δύο μήνες προφανώς προκαλεί υφεσιακές τάσεις, αλλά το ότι δεν προστατεύονται οι θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα, οι μισθοί και η καταναλωτική δύναμη των εργαζομένων δεν είναι ένα νομοτελειακό γεγονός» σημείωσε η κα Αχτσιόγλου μιλώντας στο Open, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί την αυθόρμητη υφεσιακή τάση της αγοράς χωρίς να παρεμβαίνει».

Όπως είπε, σύμφωνα με τις διαρροές της κυβέρνησης, «θα διατηρηθεί το νέο σχήμα της εκ περιτροπής εργασίας και το κράτος θα συμπληρώνει κάτι, πιθανόν το μισό του μισού από τον μισθό, αν αυτό συμβεί οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα έχουν μειώσεις της τάξης του 20%-30%». Σημείωσε, ακόμα, ότι «δεν υπάρχει καμία προστασία για τον κατώτατο μισθό και κινδυνεύουμε να δημιουργηθεί ένας νέος υποκατώτατος μισθός», επίσης «η νέα εκ περιτροπής εργασία μπορεί να εφαρμόζεται σε συνδυασμό με μερική απασχόληση, οδηγώντας σε μισθούς 200 ευρώ τον μήνα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε, παρουσίασε εγκαίρως «ένα συγκροτημένο πρόγραμμα για την οικονομία, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των μισθών», αλλά «η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε τέτοιες προτάσεις και χάσαμε ένα σημαντικό παράθυρο».

Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «οποιαδήποτε ενίσχυση γίνεται στην αγορά -εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις-πρέπει να συνδέεται με ρήτρες διατήρησης των θέσεων εργασίας, μη αρνητικής μεταβολής των σχέσεων εργασίας και πλήρους καταβολής των μισθών».

Στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα, πρόσθεσε, «για όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή θα πρέπει να υπάρχει πλήρης καταβολή από το κράτος των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών, για τις επιχειρήσεις οι οποίες ξεκινούν να λειτουργούν με διοικητικούς περιορισμούς θα πρέπει το κράτος να συμπληρώνει τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές ώστε να καταβάλλονται στο 100%και στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν διοικητικούς περιορισμούς να ενισχύσει συγκεκριμένο ποσοστό του λεγόμενου εργατικού κόστους, με την υποχρέωση πάντα να μην μειώνονται μισθοί, να μην χάνονται θέσεις εργασίας και να μην υπάρχει μετατροπή των σχέσεων εργασίας από πλήρη σε μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία».

Τέλος, σχολιάζοντας δήλωση του κ. Θεοδωρικάκου, επισήμανε ότι «η μη παρέμβαση είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Το ότι έχουμε καπιταλισμό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος. Προφανώς και μπορεί να κάνει ρυθμίσεις, να απαγορεύσει απολύσεις και να επιδοτήσει μισθούς».

πηγή:thestival.gr

Φωτο: Intime

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις