Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα Δικαστήρια του Βόλου για υποθέσεις κτηματολογικού τύπου που αφορούν ακίνητα στην Αλόννησο. Πρόκειται για υποθέσεις πολιτών που ζητούν διόρθωση των λανθασμένων εγγραφών στο Κτηματολόγιο για ιδιοκτησίες τους. Χθες μάλιστα κατατέθηκαν τρεις αγωγές κατόχων ακίνητης περιουσίας στην Αλόννησο.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις στην Αλόννησο που θα πρέπει η διόρθωση της πρώτης εγγραφής να ζητηθεί με αγωγή ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία που λήγει την 31-12-2020 και για τις περιπτώσεις αυτές, θα ήταν σημαντικό να εξετάσει το Υπουργείο την απλούστευση των διαδικασιών, έτσι ώστε να μειωθούν οι περιπτώσεις που απαιτούν μέχρι σήμερα Δικαστική διόρθωση, προκειμένου οι δημότες να ελαφρυνθούν οικονομικά.

Με επιστολή του ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης ζητούσε από τον υπουργό Περιβάλλοντος παράταση της προθεσμίας για τη διόρθωση ανακριβών εγγραφών στο Κτηματολόγιο, ενώ η επιστολή του δημάρχου κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ αλλά και στον πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου.
Οι τρεις αγωγές που κατατέθηκαν χθες αφορούν ιδιοκτήτες ακινήτων που ζητούν διόρθωση της εγγραφής για το ακίνητό τους είτε αναφορικά με την έκταση είτε με την ίδια την περιγραφή του ακινήτου. Ειδικότερα, μία εκ των τριών περιπτώσεων αφορά ιδιοκτήτη ακινήτου (οικοπέδου) στην Αλόννησο που δήλωσε έκταση 700 τετραγωνικών μέτρων χωρίς να το τοπογραφήσει. Σε πρόσφατη τοπογράφηση φάνηκε όμως πως το οικόπεδο είχε συνολική έκταση 2.200 τετραγωνικών μέτρων. Δικαίωμα ιδιοκτησίας που δηλώθηκε λάθος φορούν οι άλλες δύο αγωγές. Από τη στιγμή που κατατεθεί η αγωγή, ο φάκελος της υπόθεσης κλείνει μετά από διάστημα 115 ημερών και στη συνέχεια ορίζεται η εκδίκασή της, σε τακτική διαδικασία, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου.
Σημειώνεται ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αλόννησο δεν είχαν υποβάλει τοπογραφικό διάγραμμα καθώς δεν τους είχε ζητηθεί από το Κτηματολόγιο.

Η Αλόννησος αποτελεί μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα στην οποία ξεκίνησε η πιλοτική κτηματογράφηση. Ωστόσο υπήρξε μεγάλος αριθμός αστοχιών όπως λάθη στις διαστάσεις και στα όρια των ακινήτων, εκτίμηση μεγάλου αριθμού ακινήτων ως δασικών λόγω έλλειψης κυρωμένων δασικών χαρτών και αναντιστοιχία της πραγματικής θέσης ακινήτων με θέση στο Κτηματολόγιο. Τα λάθη προσδιορίζονται με στοιχεία στο 75-80% των εγγραφών. Με τη λήξη της προθεσμίας στις 30 Δεκεμβρίου και εφόσον δεν δοθεί τελικά παράταση, ιδιοκτήτες θα χάσουν μέρος της περιουσίας τους ενώ αυτοί που εγγράφηκαν ως δικαιούχοι, θα παραμείνουν δικαιούχοι των ιδιοκτησιών.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις