Αθ. Νικολόπουλος: Μέτρα για να αποτραπεί η εξόντωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

60

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, αποτέλεσμα της απροθυμίας της κυβέρνησης να υποστηρίξει έγκαιρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, διαλύει και τα τελευταία κρούσματα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να χρυσώσει το χάπι της πρωτοφανούς ύφεσης 8,2% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους με μια κατά βάση αυθαίρετη προπαγάνδα για ταχύρρυθμη ανάπτυξη το 2021 εξελίσσεται σε ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ που καταρρέει…

Η συντριβή των αριθμών συνοδεύεται από την καθημερινή απόγνωση εκατομμυρίων εργαζομένων και μικρομεσαίων επαγγελματιών. Μεταξύ αυτών και 820.000 αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό και άλλες 289.000 αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό (βάσει στοιχείων της Στατιστικής Αρχής για το δεύτερο τρίμηνο του 2020) που συχνά πληρώνουν την κρίση πολύ πιο ακριβά από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Όπως συνέβη με την πρόσφατη κρίση του κορονοϊού, όταν χιλιάδες επαγγελματίες αναγκάστηκαν να διακόψουν τις δραστηριότητες τους συμμετέχοντας ενεργά στη γενικότερη προσπάθεια, χωρίς όμως να μπορούν να εξασφαλίσουν παράλληλα ένα στοιχειώδες εισόδημα.

Οι μεγαλοστομίες της κυβέρνησης για τα γενναιόδωρα, υποτίθεται, πακέτα στήριξης που προσέφερε απείχαν από την πραγματικότητα όσο η μέρα από τη νύχτα. Τρανό παράδειγμα η αποτυχία του προγράμματος «Συν-εργασία». Στον αντίποδα, η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για επιχορήγηση του ασφαλιστικού κόστους κατά 50% θα είχε αποτρέψει το κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα είχε σώσει πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να μην την υιοθετήσει αποδεικνύοντας έτσι ένα σκληρό ταξικό πρόγραμμα που ως απώτερη επιδίωξη έχει την έξοδο από την αγορά των περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να δημιουργηθεί «ζωτικός χώρος» για τις πολυεθνικές και τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Οι προβλέψεις του προσχεδίου Πισσαρίδη είναι δηλωτικές ενός οικονομικού προγράμματος που έρχεται να γκρεμίσει ό,τι άφησε όρθιο η μεγάλη οικονομική κρίση.

Απέναντι στον οδοστρωτήρα που έρχεται είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί άμυνας που θα αποτρέψουν την εξόντωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Όπως για παράδειγμα η δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού, που θα επιτρέψει στους χρεωμένους επαγγελματίες να διατηρούν στο ταμείο τους ένα μέρος των εσόδων με τα οποία να εξοφλούν τους προμηθευτές και το προσωπικό και να εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Η ανυπαρξία τέτοιου λογαριασμού σημαίνει ενίσχυση των αδήλωτων εισοδημάτων και φτωχοποίηση…

real.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like