ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Στον αέρα βρίσκεται ακόμα η διαδικασία μεταφοράς των χριστουγεννιάτικων δέντρων από την περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα.

Παρότι το υπουργείο Περιβάλλοντος με απόφαση που έλαβε στις 12/11/2020 άναψε το πράσινο φως για την υλοτόμηση και διακίνηση των ελάτων από τις 27 Νοεμβρίου, οι ελατοπαραγωγοί δεν έχουν ακόμα σαφή εικόνα για το τι μέλει γενέσθαι, όπως εξηγεί στο iefimerida ο πρόεδρος της κοινότητας Ταξιάρχη Χαλκιδικής Γιάννης Ξάκης. «Έχω μπροστά μου την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Κάποιοι παραγωγοί έχουν αρχίσει και κόβουν έλατα, οι περισσότεροι όμως φοβούνται μήπως δεν επιτραπεί τελικά η διακίνηση και προτίμησαν να περιμένουν», σημειώνει ο κ. Ξάκης.
Επιστολή στον Χαρδαλιά

Οι παραγωγοί έστειλαν πριν λίγες ημέρες επιστολή με τις υπογραφές τους στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, την οποία κοινοποίησαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους τοπικούς βουλευτές ζητώντας να τους επιτραπεί η μετακίνηση. «Θα σας παρακαλούσαμε να μας χορηγήσετε ένα έγγραφο για τη μετάβασή μας στα αστικά κέντρα έτσι ώστε να πουλήσουμε τα έλατά μας μιας και είναι ένα εποχιακό προϊόν», αναφέρουν χαρακτηριστικά ζητώντας ελαστικότητα και εντός των αστικών κέντρων για την παράδοση δέντρων κατ’ οίκον, αλλά και για τη μετακίνησή τους από δήμο σε δήμο, τονίζοντας παράλληλα ότι ο στολισμός του δέντρου θα φέρει χαρά σε όλες τις οικογένειες.

«Ατύπως μας είπαν ότι θα έχουμε απάντηση μέχρι την Παρασκευή καθώς αν είναι να μεταφέρουμε τα δέντρα μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα», λέει ο κοινοτάρχης του χωριού που είναι χτισμένο στο δάσος του όρους Χολομώντας. Από τον Ταξιάρχη προέρχονται κάθε χρόνο περίπου 25.000 έλατα, η συντριπτική πλειοψηφία φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων που στολίζονται στα Ελληνικά νοικοκυριά.

Οικονομική καταστροφή

Η καλλιέργεια ελάτων ξεκίνησε με δειλά βήματα στο χωριό γύρω στο 1960 και σήμερα η τοπική οικονομία στηρίζεται στα Χριστουγεννιάτικα δέντρα σε ποσοστό 90%. «Αν δεν μας επιτρέψουν να διακινήσουμε τα δέντρα μας , αυτό θα σημαίνει οικονομική καταστροφή αλλά η προέχει η δημόσια υγεία. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει συνωστισμός στα σημεία που τα πουλάμε και είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε με αυστηρότητα όλα τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία της υγείας των καταναλωτών και των οικογενειών μας», τονίζει ο κ. Ξάκης. Όπως διευκρινίζει αν δεν κοπούν τα δέντρα, του χρόνου θα έχουν μεγαλώσει πολύ και θα είναι αδύνατο να διατεθούν στην αγορά.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/alaloym-me-ta-hristoygenniatika-dentra

EUROKINISSI/File
Αθανασία Αγγελοπούλου

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις