Σκληρές κόντρες, ξέσπασαν για πολλοστή φορά στην Αλβανία, με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για το κλείσιμο των ελληνικών κόλπων στο Ιόνιο

Σκληρές κόντρες, ξέσπασαν για πολλοστή φορά στην Αλβανία, με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για το κλείσιμο των ελληνικών κόλπων στο Ιόνιο, και το επόμενο βήμα, την επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων (ΕΧΥ) από τα έξι ναυτικά μίλια που είναι, στα 12 ν.μ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Δημοκρατικό Κόμμα», το οποίο ανήκει στο ίδιο ευρωπαϊκό πολιτικό «στρατόπεδο» με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της γείτονος, Σαλί Μπερίσα, καταγγέλλουν δριμύτατα τον Αλβανό πρωθυπουργό, και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντυ Ράμα, για υπόγειες συνεννοήσεις και μυστικές συμφωνίες με τη Αθήνα, για προδοσία των Αλβανών, και για ξεπούλημα των αλβανικών εθνικών συμφερόντων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, μάλιστα, σε ανακοίνωσή του αφήνει να διαφανεί ότι, εάν γίνει κυβέρνηση, θα επανεξετάσει τις όποιες συμφωνίες υπάρξουν ανάμεσα στα Τίρανα και στην Αθήνα.

Να σημειωθεί, πάντως, πως Αθήνα και Τίρανα έχουν συμφωνήσει σε κοινή προσφυγή στο διεθνές Δικαστήριο, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο. Ως εκ τούτου, θα υπάρξει απόφαση του Δικαστηρίου, την οποία θα πρέπει να εφαρμόσουν οι δύο πλευρές. Η προσφυγή θα πρέπει να γίνει μετά από διερευνητικές επαφές, προκειμένου να συμφωνηθούν τα κοινά σημεία της προσφυγής.

Επιπλέον, παρά τους ισχυρισμούς της αλβανικής αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα «κλέβει» θαλάσσιες περιοχές και πλούτο από την Αλβανία, το κλείσιμο των κόλπων και η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων ουδόλως αφορά την Αλβανία, δεδομένου ότι πρόκειται για αυτονόητο δικαίωμα που δίδει σε κάθε χώρα του κόσμου το διεθνές Δίκαιο.

Εξάλλου, η Αλβανία εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πολύ πριν την Ελλάδα, είχε επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια. Κάτι, άλλωστε, που παραδέχεται και ο Ε.Ράμα, σε ανάρτησή του στο twitter.

Κοκορομαχίες

Το τραγελαφικό με τις «κοκορομαχίες» στην αλβανική σκηνή είναι ότι πολλές εξ’ αυτών έχουν να κάνουν με αμιγώς προσωπικές πολιτικές βεντέτες, πίσω από τις οποίες κρύβονται, εκτός των άλλων, μεγάλα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα.

Κάποια στιγμή, μάλιστα, καταντούν γραφικές. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι τόσο ο πρώην πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, όσο και ο νυν, Ε.Ράμα, είχαν έλθει σε συνεννόηση με την Ελλάδα για το θέμα των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο και για σειρά άλλων διαφορών.

Ο Σ.Μπερίσα είχε υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης, το 2009, η οποία ανετράπη στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας. Με προτροπή, μάλιστα, του Ε.Ράμα, ο οποίος τότε χρησιμοποιούσε εξίσου βαρύτατους χαρακτηρισμούς σε βάρος του πρώτου.

Ο Ε.Ράμα, επίσης, θα υπέγραφε την Ανοιξη του 2018 μαζί με τον τότε Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τη συμφωνία που σχεδόν είχαν ολοκληρώσει οι τότε υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας, Νίκος Κοτζιάς, και Ντίτμηρ Μπουσάτι.

Κάτι που δεν έγινε, εξαιτίας κυρίως της έτερης αλβανικής «βεντέτας», ανάμεσα στον Ράμα και τον Πρόεδρο της αλβανικής Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα.

Τώρα, λοιπόν, άπαντες εμφανίζονται σαν να’ χουν προέλθει από πολιτική … «παρθενογέννεση» δηλώνουν βασιλικότεροι του βασιλέως, στα εθνικά ζητήματα, ενώ ειδικά η αντιπολίτευση καλλιεργεί την εικόνα του δήθεν υπερπατριώτη.

Πίσω από όλα αυτά, βέβαια, υπάρχουν ισχυροί κύκλοι στα Τίρανα, οι οποίοι επιδιώκουν να κόψουν κάθε προοπτική προσέγγισης της Αλβανίας με την Ελλάδα. Όπως κάτι αντίστοιχο υπάρχει και στην Ελλάδα.

«Μυστικές συμφωνίες»

Ενδεικτικά του κλίματος στη γειτονική χώρα είναι τα δημοσιεύματα στα αλβανικά ΜΜΕ.

Ο ιστότοπος, Gazeta SI, αναφέρει ότι «η Ελλάδα επεκτείνεται με 12 ναυτικά μίλια και κλείνει τους κόλπους, κάτι που αποτελεί μειονέκτημα για την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο. Η επέκταση αυτή μπορεί να αποβεί εις βάρος των αλβανικών εθνικών συμφερόντων».

Με απίστευτους χαρακτηρισμούς, οι οποίοι οφείλονται, εκτός των άλλων, στην προσωπική βεντέτα τους, καταφέρθηκε εναντίον του Ράμα ο πρώην πρόεδρος και βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, και πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σ.Μπερίσα.

Έκανε λόγο για «φοβερό πισώπλατα μαχαίρωμα στην Αλβανία», για «μυστική συμφωνία Δένδια – Ράμα», για «πράξη εσχάτης προδοσίας, όπως εκείνη του Χότζα σε βάρος του Κοσσόβου», καθώς και για κέρδη της Ελλάδας «ίσα με την έκταση της Θεσπρωτίας».

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, Κόχα Γιόν, γράφει ότι «η Ελλάδα αποφάσισε ότι τα 12 ναυτικά μίλια αλβανικής θάλασσας, εφεξής θα είναι ελληνικά».

Ο αντιπολιτευόμενος τηλεοπτικός σταθμός, Syri.net, αναφέρει ότι «η Αθήνα δίνει επίσημη μορφή στη μυστική συμφωνία Ράμα – Μητσοτάκη, τον Σεπτέμβριο», ενώ γράφει ότι «τα τουρκικά ΜΜΕ αντέδρασαν λυσσασμένα».

Ο ιστότοπος, shqiptarja.com, που ανήκει στον φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό, report tv, και λέγεται ότι είναι ιταλικών συμφερόντων, κάνει λόγο για «χριστουγεννιάτικο δώρο της Ελλάδας στον εαυτό της».

Ο αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολοκλήρωσης (ΣΚΟ), Πετρίτ Βασίλη, χαρακτήρισε τον Ράμα ως «άνθρωπο των παζαρεμάτων» και ως «προδότη που η απομάκρυνσή του είναι ιερή και πατριωτική αποστολή».

Ο επικεφαλής του κινήματος «Αυτοδιάθεση», Μποϊκεν Αμπάζι, κατήγγειλε την Ελλάδα για «εδαφικό επεκτατισμό».

Το κόμμα των τσάμηδων, PDIU, το οποίο είναι γνωστό για τις ανθελληνικές θέσεις του, κάλεσε τον Ράμα να εξηγήσει στους Αλβανούς τι μυστικές συμφωνίες έχει κάνει με το Μητσοτάκη.

Απάντηση Ράμα

Από τη μεριά του, ο Ε.Ράμα, ως απάντηση, έδωσε στη δημοσιότητα δύο αλβανικά επίσημα έγγραφα, του 1976 και του 1990, που δείχνουν ότι η Αλβανία έχει επεκτίνει τα χωρικά ύδατά της.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός έγραψε στο twitter:

«Ζούμε στον 21ο αιώνα και στην Ευρώπη, όπου είναι αδύνατο να «αγοράζονται και να πωλούνται» θάλασσες και εδάφη, ούτε κρυφίως, ούτε δημόσια. Αυτά μπορεί να συμβούν μόνο στο βάλτο της κακίας και της αμάθειας, στον οποίο τα κατακάθια της αλβανικής κοινωνίας βρίσκουν αλώνι να αλωνίζουν.

Η επέκταση της Ελλάδος στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, δεν έχει σχέση με την μεταξύ μας θαλάσσια ζώνη στο Ιόνιο. Το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ν.μ. ασκείται εκεί όπου είναι εφικτό και όχι εκεί όπου είναι ανέφικτο, όπως είναι η περίπτωση στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ μας, όπου για την διαχωριστική γραμμή θα αποφασίσει το Δικαστήριο.

Η Ελλάδα άσκησε το δικαίωμα αυτό τώρα τελευταία, ακριβώς όπως το έχει ασκήσει η Αλβανία από το 1990. Τα υπόλοιπα είναι ανοησίες.

Μετά την ακύρωση της κακής Συμφωνίας του 2009 και των διαφωνιών που ακολούθησαν, εμείς μπορέσαμε επιτέλους να συμφωνήσουμε με την ελληνική πλευρά, να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο για την οριοθέτηση των θαλασσίων μας συνόρων.

Η επέκταση της Ελλάδος στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, δεν αφορά τον μεταξύ μας θαλάσσιο χώρο στο Ιόνιο. Η εθνικο-λαογραφική λασπολογία της αχαλίνωτης αλβανικής πολιτικής ξεχύθηκε ξανά στον ψηφιακό ωκεανό μέσα από την μεγάλη συκοφαντία της «πώλησης της θάλασσας» στην Ελλάδα. Αυτή την ακραία τρέλα για πολιτικά οφέλη μπορούν να την πιστέψουν μόνο εκείνοι που ούτε θέλουν να ακούσουν, και ούτε θέλουν να καταλάβουν!

Δείτε και τα επίσημα έγγραφα του 1990, τα οποία αποδεικνύουν ότι η Αλβανία έκανε τότε, ακριβώς εκείνο που κάνει η Ελλάδα σήμερα και που ισχύει ακόμα και σήμερα αφού κατατέθηκαν στον ΟΗΕ.

Ούτε η ελληνική πλευρά είχε τι να αμφισβητήσει τότε, ούτε εμείς έχουμε τι να αμφισβητήσουμε σήμερα στην απόφαση της Ελλάδας. Αφήστε τη λάσπη στο βάλτο της».

Αντιδράσεις αξιωματικής αντιπολίτευσης

Από τη μεριά του, σε ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα καταγγέλλει την κυβέρνηση για κινήσεις «σε βάρος των συμφερόντων της χώρας», και δηλώνει ότι «αύριο, η κυβέρνηση του ΔΚ θα παλέψει δια της νομοθετικής ισχύος, με πλήρη σεβασμό στην Απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και με την καλύτερη αλβανική κα διεθνή τεχνογνωσία, για την υπεράσπιση των νόμιμων συμφερόντων της Αλβανίας».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κόμματος έχει ως εξής:

«Το ΔΚ Αλβανίας έχει παρακολουθήσει με προσοχή και ανησυχία όλες τις εξελίξεις σχετικά με την πορεία της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.

Εκφράζει την ανησυχία του για τη σιωπή και την έλλειψη διαφάνειας από πλευράς κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις ως προς την έγκριση του Διατάγματος επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ευρισκόμενοι αντιμέτωποι με το γεγονός της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. από πλευράς της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι απολύτως νόμιμο, κάθε Αλβανός πολίτης να απευθύνει στην Αλβανική Κυβέρνηση τις ακόλουθες ερωτήσεις:

1.Γιατί η αλβανική κυβέρνηση δεν επέδειξε διαφάνεια για τις διαπραγματεύσεις οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, μολονότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εκ νέου το 2017;

2.Ποια ήταν υπό διαπραγμάτευση θέματα, για ποια συμφώνησαν οι δύο πλευρές και για ποια δεν συμφώνησαν;

3.Συζητήθηκε στις διαπραγματεύσεις εκείνες, η ιδέα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.; Εάν συζητήθηκε, ποια ήταν η θέση της αλβανικής κυβέρνησης;

4.Θέτει η απόφαση της ελληνικής πλευράς να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ., σε λιγότερο ευνοϊκή θέση διαπραγμάτευσης την Αλβανία;

5.Προέβη η αλβανική κυβέρνηση σε ανάλυση των νομικών συνεπειών της επέκτασης αυτής;

6.Σε περίπτωση που η επέκταση αυτή θέτει την Αλβανία σε λιγότερο ευνοϊκή θέση, θα πρέπει η αλβανική κυβέρνηση να αναπτύξει τις επιφυλάξεις της για αυτή την επέκταση καθώς και για άλλες πτυχές που επιδεινώνουν τη θέση της Αλβανίας;»

Θανάσης Αργυράκης

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις