Εφτά μήνες μετά την ομόφωνη αθώωση γιατρού η οποία κατηγορείτο ως υπαίτια για το θάνατο ασθενούς στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά την απαλλακτικής απόφασης γιατί διαπίστωσε απόλυτη ακυρότητα κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο.
Ο λόγος αναίρεσης δεν έχει να κάνει με την ουσία της υπόθεσης αλλά αφορά στον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων, αφού κατά τον εισαγγελικό λειτουργό του Αρείου Πάγου, δεν αναγράφεται στην απόφαση ότι οι δύο αρχαιότεροι Πρόεδροι πρωτοδικών κωλύονται ή νομίμως απουσιάζουν.
Σύμφωνα με την υπεράσπιση της γιατρού η οποία υπηρετεί στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού, ενώ την ίδια μέρα εκδικάστηκαν στο ίδιο πινάκιο ακόμα 17 υποθέσεις, αναίρεση ασκήθηκε μόνο κατά της αθωωτικής απόφασης της γιατρού η οποία κατηγορείτο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ενώ σε απάντηση που έλαβε εγγράφως από το Πρωτοδικείο Κέρκυρας, δεν ήταν υποχρεωτικό να αναγράφετε στην απόφαση το κώλυμα των αρχαιότερων προέδρων καθώς προκύπτει ξεκάθαρα από την κατάσταση υπηρετούντων δικαστών.

 

Λόγος αναίρεσης

Αντίθετα στο σκεπτικό της αναίρεσης του, ( η οποία προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 10/11/2020) ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Παπαγεωργίου, υποστηρίζει την απόλυτη ακυρότητα η οποία συνίσταται στο γεγονός ότι «στη σύνθεση του δικάσαντος δικαστηρίου, αναγράφεται ότι διηύθυνε τη συζήτηση ο πρωτοδίκης Ανδρέας Αθηναίος ως προεδρεύων Πλημμελειοδίκης. Όμως στο πρωτοδικείο Κέρκυρας, στο οποίο οι συνθέσεις των ποινικών δικαστηρίων δεν καταρτίζονται με κλήρωση, διότι προβλέπεται οργανικός αριθμός δικαστών μικρότερος των 15, κατά την ημέρα έναρξης της συνεδρίασης υπηρετούσαν δύο πρόεδροι Πρωτοδικών, εννέα Πρωτοδίκες (με αρχαιότερη την Μαρία Γιαγκιώζη και δεύτερο στην αρχαιότητα τον Ανδρέα Αθηναίο) και μία Πάρεδρος.
Στα πρακτικά και στην απόφαση δεν αναφέρεται ότι οι δύο Πρόεδροι Πρωτοδικών κωλύονται ή νομίμως απουσιάζουν, καθώς και η αρχαιότερη του προεδρεύοντος στην παρούσα δίκη.
Συνεπώς δεν τηρήθηκαν εν προκειμένω οι διατάξεις των σχετικών άρθρων του Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, που καθορίζουν τη σύνθεση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου με αποτέλεσμα να επέλθει απόλυτη ακυρότητα και να καταστεί αναιρετέα η προσβαλλόμενη απόφαση σύμφωνα με τη διάταξη και τις σταθερές νομολογιακές παραδοχές του Αρείου Πάγου».

Πολυετή ψυχική φθορά

Από την πλευρά της κατηγορουμένης γιατρού, γίνεται λόγος για μεγάλη ψυχική ταλαιπωρία η οποία τελικά οδήγησε στην αθώωση της η οποία επήλθε κατόπιν ενδελεχούς αποδεικτικής διαδικασίας, διάρκειας τριών συνεχόμενων συνεδριάσεων, ενώπιον του τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κέρκυρας και σε περίπτωση που ο Άρειος Πάγος κάνει δεκτή την αναίρεση η ίδια έρχεται και πάλι αντιμέτωπη με μια νέα δίκη. Η υπεράσπιση της κάνει λόγο και για την φθορά που έχει υποστεί ως άνθρωπος και ως επιστήμονας και όλα αυτά τα χρόνια μετά το θάνατο του ασθενούς και την δίωξη της, αλλά και την αμφισβήτηση που έχει εισπράξει από μερίδα ανθρώπων στο πρόσωπο της, σε μια μικρή κοινωνία ενός νησιού.

πηγή:bloko.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις