Στο χείλος της οικονομικής καταστροφής βρίσκονται εκατοντάδες ιδιοκτήτες παιδότοπων σε όλη την Ελλάδα, καθώς ακόμα δεν γνωρίζουν πότε θα ανοίξουν, όντας ήδη τρεις μήνες κλειστοί με τα έξοδα να τρέχουν και τα έσοδα να βρίσκονται στο μηδέν.
Για τεράστιο πρόβλημα κάνει λόγο το μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Παιδότοπων Ελλάδας και ιδιοκτήτης των «Παιζωναυτών» στην παραλία του Βόλου, Μανώλης Κανακάρης, που επισημαίνει πως παρά τη μείωση του ενοικίου κατά 40% τα έξοδα εξακολουθούν να είναι τεράστια και ανέρχονται στα 5.000 ευρώ τον μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χώροι που νοικιάζουν είναι μεγάλοι και μόνο για το μίσθωμα απαιτούνται 4.500 ευρώ. Παράλληλα θα πρέπει να πληρωθεί το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο και το ίντερνετ, έξοδα που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, χωρίς εδώ και τρεις μήνες να έχει γίνει ούτε ένα ευρώ τζίρος.
«Δεν έχουμε την παραμικρή ενημέρωση για το πότε και αν θα ανοίξουμε. Έχουμε στείλει επιστολές στα υπουργεία αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε τίποτα. Στην Ελλάδα λειτουργούν 800 πιστοποιημένοι παιδότοποι με 10.000 εργαζομένους. Έχω κάνει επένδυση 250.000 ευρώ και δεν γνωρίζω πώς θα καταφέρω να ανταπεξέλθω στα έξοδα. Πλήρωσα το ρεύμα γιατί φοβήθηκα να μη μου το κόψουν, με τα έξοδα να αγγίζουν τις 10.000 μηνιαίως, τα οποία και κατέβαλα. Οι 14 εργαζόμενοι μπορεί να πήραν τα 800 ευρώ για ενάμιση μήνα, αλλά βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση» τονίζει χαρακτηριστικά.
Ερώτημα βέβαια αποτελεί τι θα γίνει σε περίπτωση που εγκριθεί από τους λοιμωξιολόγους η άρση των λουκέτων, αφού οι γονείς θα φοβούνται να πάνε τα παιδιά τους σε έναν εσωτερικό παιδότοπο μη τύχει και κολλήσουν τον Covid -19.
«Υπάρχει τρομερά μεγάλο πρόβλημα, γιατί έχουμε ρίξει αίμα και κόπο, με τον κορωνοϊό να δημιουργεί ένα μη ασφαλές περιβάλλον. Οι γονείς από την πλευρά τους δεν θα έχουν άδικο να είναι επιφυλακτικοί, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να τηρήσουμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλά που θα μας υποδειχθούν από τους ειδικούς» επισημαίνει ο κ. Κανακάρης, ζητώντας από την πολιτεία να μην αντιμετωπίζεται ο κλάδος, όπως οι υπόλοιποι, αλλά να βοηθηθούν περισσότερο, καθώς βρίσκονται ένα βήμα πριν την οικονομική «άβυσσο».
Για να βγει ένα κομμάτι από τη χασούρα σκοπεύει να ανοίξει το μαγαζί από αύριο Δευτέρα για το κοινό, μόνο για καφέ και φαγητό, τηρώντας τους κανόνες που έχουν τεθεί από τους λοιμωξιολόγους.
Στα πρακτικά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία ενός παιδότοπου αναφέρεται ο ιδιοκτήτης μιας ανάλογης ανοιχτής επιχείρησης Γιώργος Καλαμποκάς, που σημειώνει πως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ο τρόπος με τον οποίον θα παίζουν τα παιδιά, τι υγειονομικοί κανόνες θα πρέπει να τηρούνται, πώς θα πραγματοποιούνται οι απολυμάνσεις στα παιχνίδια και ποιες θα είναι αποστάσεις μεταξύ των θαμώνων.
Καμία ενημέρωση
Για έξοδα 8.000 ευρώ κάθε μήνα για έναν μεσαίας κατηγορίας τετραγωνικών παιδότοπο, κάνει λόγο η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παιδότοπων Ευτυχία Μαρίνου, αναρωτώμενη πόσο μπορεί να αντέξει ένας επιχειρηματίας του χώρου. Εκτιμά πως σε περίπτωση που οι αρμόδιοι δεν δώσουν λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, ένας αριθμός επιχειρήσεων δεν πρόκειται να ανοίξει.
Όπως αναφέρει στη «Θ» έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά ακόμα δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση βρίσκοντας κλειστές πόρτες. «Το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως οι εξωτερικοί παιδότοποι θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου, αλλά δεν ξέρουμε τίποτα για τους εσωτερικούς. Ακόμα και αν μας επιτραπεί να λειτουργήσουμε από Ιούλιο, ουσιαστικά δεν θα κερδίσουμε κάτι, αφού μέσα στο καλοκαίρι δεν θα υπάρχει πελατεία. Νεοσύστατες επιχειρήσεις δύο και τριών ετών δεν έχουν ούτε ένα ευρώ στο ταμείο, και είναι απορίας άξιο πόσο μπορεί να αντέξει κάποιος».
Όλα εξαρτώνται από τα Δημοτικά
Η υπεύθυνη του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης, Ελ -Λα, Φωτεινή Φιλίππου ανέφερε ότι βρίσκονται σε αναμονή των ανακοινώσεων του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων.
Όπως εξηγεί σε ένα ΚΔΑΠ λειτουργούν καλοκαιρινά τμήματα που φιλοξενούν παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών γονέων που εργάζονται. «Τα ΚΔΑΠ, που είναι μέσω ΈΣΠΑ αποτελούν προτεραιότητα για τους εργαζόμενους γονείς από τα 15 Ιουνίου που κλείνουν τα σχολεία έως και τις 31 Ιουλίου, με το ωράριο να αρχίζει στις 7 και να ολοκληρώνεται στις 3 το μεσημέρι, ή από τις 8 το πρωί, μέχρι τις 4 το απόγευμα».
Τονίζει ότι περιμένουν την απόφαση του υπουργείου για το αν θα ανοίξουν τα Δημοτικά, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση να αρχίσουν να λειτουργούν και πάλι τα ΚΔΑΠ.
«Στα ΚΔΑΠ υπάρχουν λύσεις, αρκεί να μη μένουμε αδρανείς» καταλήγει.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις