«Ένα λάθος γίνεται σφάλμα μόνο όταν προτιμήσουμε να μην το διορθώσουμε»
Τζων Κένεντι
Μπήκαμε στο νέο έτος με την προσδοκία να ξεπεράσει γρήγορα η Πατρίδα μας τόσο την υγειονομική κρίση που μας ταλαιπωρεί εδώ και 10 μήνες όσο και τη συνακόλουθη οικονομική δυσπραγία που έχει εξουθενώσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με κίνδυνο λουκέτου για χιλιάδες από αυτές, ειδικά στον χώρο της εστίασης, και απώλειας πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Και ενώ η κυβέρνηση και όλοι οι πολίτες μαχόμαστε στο πεδίο της σκληρής πραγματικότητας, διαρκούσης ακόμη της εορταστικής περιόδου και της ελπίδας που γεννάει κάθε φορά η έλευση του νέου έτους αλλά και η άφιξη των πρώτων εμβολίων, προέκυψε αίφνης η απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης περί δημιουργίας κλειστής δομής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών (και προσφύγων) δυναμικότητας 1500 ατόμων, στην κοινότητα Φυλακίου του Δήμου Ορεστιάδας, όπου λειτουργεί ήδη Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης παράνομων μεταναστών (και προσφύγων) δυναμικότητας περίπου 500 ατόμων.
Η εν λόγω απόφαση πέραν από απροσδόκητη είναι πραγματικά ακατανόητη και επικίνδυνη.
Απροσδόκητη, διότι όταν είχε προκύψει πάλι πριν από μερικούς μήνες παρόμοιο ζήτημα δημιουργίας κλειστής δομής στην περιοχή του Διδυμοτείχου, είχε σηκωθεί μεγάλος θόρυβος και θύελλα αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας (κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, δημοτικών φορέων, ΜΜΕ κτλ) και προς στιγμή δόθηκε η εντύπωση ότι το θέμα έκλεισε οριστικά.
Όμως φευ! Οι βουλές του αρμόδιου υπουργείου αποδείχθηκαν διαφορετικές.
Και εδώ έρχεται το ακατανόητο της απόφασης, διότι η συγκεκριμένη απόφαση
υπονομεύει την πολιτική της κυβερνήσεως και αμφισβητεί ευθέως αν δεν ακυρώνει την αξιοπιστία της.
Και πώς να χαρακτηρίσει κανείς διαφορετικά την απόφαση αυτή, όταν έρχεται να αναιρέσει όσα με κόπο έχει επιτύχει η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα στον τομέα της ασφάλειας, τόσο μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του παρελθόντος έτους όσο και με την τιτάνια προσπάθεια που καταβλήθηκε έκτοτε για την ενίσχυση και επέκταση του φράχτη, την εγκατάσταση νέων εξελιγμένων συστημάτων επιτήρησης και ελέγχου των συνόρων, την πρόσληψη μεγάλου αριθμού συνοριοφυλάκων, στην πλειοψηφία τους παιδιών από τον Έβρο και τη Θράκη, την ενίσχυση της FRONTEX σε ανθρώπινο και υλικοτεχνικό δυναμικό κ.α.
Συνακόλουθα, η απόφαση αυτή αναιρεί τις προηγηθείσες δεσμεύσεις της κυβερνήσεως για το υπόψη θέμα. Κατ’ αρχάς του ίδιου του κ. Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει δεσμευθεί προσωπικά ότι δε θα γίνει οποιαδήποτε δομή στον Εβρο και στη Θράκη για ευνόητους λόγους (εννοώντας προφανώς εθνικούς). Ενός πρωθυπουργού που έχει επισκεφθεί τον Εβρο και τη Θράκη περισσότερο από κάθε προκάτοχό του και περισσότερες φορές σε σύγκριση με κάθε άλλη περιοχή της Πατρίδας μας, δείχνοντας έμπρακτα το αμέριστο ενδιαφέρον του για την περιοχή μας και τη μέγιστη σημασία που αποδίδει στην οικονομική της δυναμική και την αναπτυξιακή της προοπτική! Και όχι μόνο του κ. Πρωθυπουργού αλλά και πολλών άλλων υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων, με προεξάρχοντες τον υπουργό προστασίας του πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη και τον τότε υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Καράογλου.
Αναντίλεκτα επομένως, η δημιουργία της νέας δομής θα επηρεάσει αρνητικά το πολιτικό ισοζύγιο σε βάρος της κυβέρνησης στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, μια περιοχή προνομιακή για το κόμμα της ΝΔ και εκ των πλέον ισχυρών εκλογικών στηριγμάτων της.
Τέλος, η απόφαση αυτή είναι εθνικά επικίνδυνη και μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικά επιβλαβής, σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία.
Στην πρόσφατη διαδικτυακή σύσκεψη που έγινε για το ζήτημα αυτό, ο κ. Μηταράκης προέβαλε ορισμένες δικαιολογίες για την αναγκαιότητα κατασκευής της δομής και παρείχε κάποιες διευκρινίσεις προκειμένου να διασκεδάσει τις προβαλλόμενες αντιρρήσεις και να καθησυχάσει τους βουλευτές, τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες και τους πολίτες.
Αφήνω το γεγονός ότι μόνο μια λάθος απόφαση απαιτεί κυβερνητική, υπουργική εν προκειμένω, υποστήριξη, γιατί μια σωστή απόφαση στέκεται μόνη της, πείθει αφ’ εαυτής και δε χρειάζεται οποιαδήποτε ενίσχυση και περιορίζομαι σε αυτά που δεν είπε ο κ. Υπουργός. Κοντολογίς απέφυγε να πει το πιο σπουδαίο κατ εμέ. Υπήρξε συνεννόηση και σύμφωνη γνώμη του υπουργείου προστασίας του πολίτη και κυρίως σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη δημιουργία της δομής αυτής; Προσωπικά το βρίσκω εξαιρετικά αμφίβολο αν όχι αδύνατο, καθώς η ύπαρξη μιας τέτοιας δομής σε απόσταση ολίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα εγκυμονεί τεράστιους επιχειρησιακούς κινδύνους, αποτελεί κυριολεκτική βόμβα στα θεμέλια της Άμυνας του Έβρου και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι το ΓΕΕΘΑ κυρίως αλλά και κατ’ επέκταση το ΥΠΕΘΑ θα συμφωνούσε στο ενδεχόμενο δημιουργίας δομής τέτοιου μεγέθους στη συγκεκριμένη θέση.
Στο σημείο αυτό οφείλω να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, τον Αντιπεριφερειάρχη Εβρου και τους βουλευτές, για την καθαρή θέση που έλαβαν στη συγκεκριμένη σύσκεψη εναντίον της ενδεχόμενης κατασκευής της δομής. Θα μου επιτραπεί όμως να πω ότι η θέση αυτή δεν πρέπει να υπαγορεύεται από το πολιτικό κόστος και την αντίθετη άποψη της κοινής γνώμης. Πρώτιστης σημασίας είναι ότι δεν εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον, εν προκειμένω η άμυνα της χώρας, η εσωτερική ασφάλεια και η ασφάλεια των πολιτών. Ως εκ τούτου και αν ακόμη όλοι ήταν σύμφωνοι με τη δημιουργία της δομής, δεν έπρεπε επ’ ουδενι να δημιουργηθεί στον Εβρο και στη Θράκη για λόγους εθνικούς. Το ίδιο ισχύει και για τα έναντι των μικρασιατικών ακτών νησιά μας. Αλλά αν γι αυτά θα μπορούσε κανείς να προβάλει την αναγκαιότητα δημιουργίας παρόμοιων δομών ένεκα της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, που δέχεται επιστροφές προσφύγων μόνο από τα νησιά, στον Εβρο κάτι τέτοιο δεν ισχύει, οπότε ούτε ως σκέψη έπρεπε να μας απασχολεί.
Μερικοί, και δυστυχώς είναι αρκετοί και επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων, αρνούνται να συνειδητοποιήσουν ότι η Τουρκία είναι εχθρική χώρα, ότι έχει συγκεκριμένους γεωοπολιτικούς στόχους σε βάρος της Πατρίδας μας, ότι απεργάζεται συγκεκριμένα σχέδια κατά του Ελληνισμού και ότι το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης είναι ορατό όσο ποτέ άλλοτε. Σε αυτή τη συγκυρία, όπου απαιτείται εθνική εγρήγορση, ηθική προπαρασκευή και εργώδης υλική προετοιμασία, είναι αδιανόητο να προβαίνουμε στον εθνικό αυτοχειριασμό μας με αποφάσεις όπως αυτή του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής.
Οι καιροί ου μενετοί !
Ολοκληρώνοντας, απευθύνομαι προς τον υπουργό κ. Μηταράκη παραφθείροντας μια φράση του Ιρλανδού πολιτικού Ντάνιελ Ο Κόννελ (1775 – 1847) : «Τίποτα δεν μπορεί να είναι πολιτικά ορθό αν είναι ανήθικο ή αντίθετο στο εθνικό συμφέρον».
Και επειδή το να μη διορθώνεις ένα λάθος είναι χειρότερο λάθος από πολιτικής απόψεως, προτρέπω τον κ. Υπουργό να ακυρώσει πάραυτα την ατυχή απόφασή του για τη δημιουργία δομής παράνομων μεταναστών (και προσφύγων) στο Φυλάκιο Έβρου.
Παναγιώτης Φαραντάτος
Αντιστράτηγος ε.α
Υποψήφιος Βουλευτής Ν.Δ
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις