Οι πηγές αναφέρουν ότι ο πρόσφατος γύρος των μυστικών συνομιλιών στοχεύει συγκεκριμένα στην αποκατάσταση των δεσμών σε επίπεδο πρεσβευτών

Ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, συνομιλεί τις τελευταίες εβδομάδες με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο πλαίσιο προσπάθειας που ξεκίνησε η Τουρκία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, σύμφωνα με την τουρκική δεξαμενή σκέψης η Al-Monitor, η οποίο επικαλείται πηγές και στις δύο χώρες που παρακολουθούν από κοντά το θέμα.

Η Τουρκία απέλασε τον πρέσβη του Ισραήλ και ανακάλεσε τον δικό της το Μάιο του 2018 για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μετακινήσουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Οι πηγές αναφέρουν ότι ο πρόσφατος γύρος των μυστικών συνομιλιών στοχεύει συγκεκριμένα στην αποκατάσταση των δεσμών σε επίπεδο πρεσβευτών.

Σύμφωνα με την Al-Monitor, η τουρκική κυβέρνηση ανησυχεί για το ότι η νέο-εισερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεν θα παράσχει τα ίδια «προνόμια» που ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τραμπ ήταν επιεικής απέναντι στην επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, την ανατολική Μεσόγειο και το νότιο Καύκασο, καθώς και στην αγορά ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 και στην υπόθεση της τράπεζας Halkbank.

«Ο στόχος είναι ότι το να κάνεις τα γλυκά μάτια στο Ισραήλ, η Τουρκία θα κερδίσει πόντους εντός της ομάδας Μπάιντεν», αναφέρει χαρακτηριστικά δυτικός αξιωματούχος στο Al-Monitor.

«Τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία μπορούν να δείξουν ότι αποκαθιστούν τους των διπλωματικούς τους δεσμούς ‘ως βήμα καλής θέλησης’ απέναντι στην επικείμενη κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία είναι πιθανό να ενδιαφέρεται περισσότερο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας σε σχέση με την κυβέρνηση Τραμπ, που δεν την απασχόλησε καθόλου», υποστηρίζει το Al-Monitor.

Μαρία Ζαχαράκη

ethnos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις