Παρά το γεγονός ότι έχει ιστορικό επιτυχημένων επεμβάσεων και ότι έχει πάρει την θετική «πιστοποίηση» από το ΚεΣΥ – Μείζον θέμα για τους καρδιοπαθείς ασθενείς
Ένα μείζον θέμα φέρνει στο προσκήνιο με καταγγελία του το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ένα θέμα ουσιαστικό για τους καρδιοπαθείς, για το σύστημα δημόσιας υγείας, για τους επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Αθήνας.
Πρόκειται για τη λειτουργία του προγράμματος διαδερμικής εμφυτεύσης αορτικής βαλβίδας στη Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου Αττικόν, η οποία διακόπηκε αίφνης, σχεδόν βίαια και αναιτιολόγητα, από τους επικεφαλής του νοσοκομείου το 2017, όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr.
Η Β΄Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ιδρύθηκε το 2008, επί διεύθυνσης Δημήτρη Κρεμαστινού. Ως τον Σεπτέμβριο του 2017 οι καρδιολόγοι της κλινικής είχαν αντιμετωπίσει συνολικά 64 ασθενείς τοποθετώντας, με βάση πάντα τις σχετικές προδιαγραφές, αορτική βαλβίδα, με θνητότητα μηδενική.
Το 2016 το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚεΣΥ) ξεκίνησε την αξιολόγηση των αντίστοιχων Κέντρων στο ΕΣΥ καθώς και στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να δοθεί η απαραίτητη πιστοποίηση λειτουργίας. Έκτοτε όλα τα νοσοκομεία που υλοποιούσαν σχετικά προγράμματα διαδερμικής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδας πιστοποιήθηκαν για αυτό, εκτός από το Αττικόν. Ωστόσο, για την εξαίρεση του νοσοκομείου δεν υπάρχει καμία πειστική απάντηση, υπάρχει αντιθέτως η σαφής και επιστημονική θετική απάντηση του ΚεΣΥ από τον Απρίλιο του 2018! Κι επιπλέον υπάρχει η αδράνεια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, της τωρινής όπως και της προηγούμενης.
Σημειωτέον πως επειδή η διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδος απαιτεί καρδιοχειρουργική κάλυψη, τα δημόσια νοσοκομεία με τη δυνατότητα αυτή στο λεκανοπέδιο περιορίζονται σε 3 (Ιπποκράτειο, Ευαγγελισμός, Αττικόν).
Το Αττικόν, που αποτελεί και το μοναδικό από τα παραπάνω νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ, παρά το γεγονός ότι πληροί απολύτως όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις έχει υποχρεωθεί σε διακοπή του προγράμματος διαδερμικής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδος. Ο περιορισμένος αριθμός των δημοσίων νοσοκομείων που πραγματοποιούν την επέμβαση οδηγεί σε πολύμηνη αναμονή των ασθενών που μερικές φορές έχει μοιραία κατάληξη ή τους υποχρεώνει να αναζητήσουν λύση σε ιδιωτικά νοσοκομεία.
Όπως τονίζεται και στην καταγγελία της ΕΙΝΑΠ «έχουν παρέλθει 2 χρόνια και 8 μήνες από την κατάθεση του σχετικού φακέλου από το νοσοκομείο καθώς και 2 χρόνια και 2 μήνες (20/4/2018) από την έγκρισή του από την ολομέλεια του ΚΕΣΥ. Δυστυχώς παρά την παρέλευση του παραπάνω χρονικού διαστήματος το αίτημα έγκρισης παραμένει σε εκκρεμότητα από το Υπουργείο χωρίς να έχει δοθεί κάποια συγκεκριμένη απάντηση».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, το ΚεΣΥ ως αρμόδιο όργανο για την έγκριση του προγράμματος είχε ενημερώσει τους επικεφαλής του νοσοκομείου πως «το αίτημα της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου σας σχετικά με την καταλληλότητα εμφύτευσης αορτικών βαλβίδων εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης την καθ’ ύλην αρμόδιας επιτροπής του ΚεΣΥ. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπολείπεται η υπογραφή του υπουργού. Κατόπιν αυτού, μπορείτε να προχωρήσετε στην υλοποίηση του σχετικού προγράμματος». Η υπογραφή υπολείπεται τα τελευταία 2 χρόνια.
«Απαιτούμε από το υπουργείο Υγείας την επίλυση της παραπάνω εκκρεμότητας που έχει ξεπεράσει κάθε αποδεκτό όριο και τη λήψη κάθε απαραίτητου μέτρου ώστε να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των διαδερμικών εμφυτεύσεων αορτικής βαλβίδας στο Αττικό Νοσοκομείο» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ – σημειωτέον πως είναι η πολλοστή φορά από το 2018 μέχρι σήμερα που αναζητεί, πλην όμως δεν λαμβάνει απαντήσεις για αυτό το θέμα.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις