Ενα μεγάλο απεργιακό «μπλακ άουτ» έχει προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη, στη χώρα με πλήθος σωματείων να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

 

Από τους πρώτους που δήλωσαν συμμετοχή στην απεργία -η οποία κηρύχθηκε από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας- ήταν οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ. Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι τον τελευταίο καιρό, υπό τις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας, κατάφεραν με υπευθυνότητα να κρατήσουν σε κίνηση της Σταθερές Συγκοινωνίες και προσθέτουν:

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε αυτή η πανδημία να γίνει “εργαλείο” για να περάσουν αντεργατικά νομοσχέδια και να ισοπεδωθούν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Είναι ξεκάθαρο ότι ο προτάσεις της κυβέρνησης για κατάργηση του 8ώρου, απλήρωτες υπερωρίες, επιπλέον περιορισμό της απεργίας, αποδυνάμωση της δυνατότητας για εργατικές διαφορές, μειώσεις παροχών της εργατικής τάξης μέσω ΟΑΕΔ, περαιτέρω αποδυνάμωση δυνατότητας υπογραφής ΣΣΕ και άλλων πολλών, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους εργαζόμενους. Γι’ αυτό, συντασσόμαστε με όλα τα Συνδικάτα και συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία που κήρυξε για τις 26 Νοεμβρίου 2020, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας»

Κανονικά τα λεωφορεία με παρέμβαση Καραμανλή
Την ίδια στιγμή, διαφορετική ρότα φαίνεται πως επιλέγουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, οι οποίοι δεν θα πραγματοποιήσουν απεργία. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN, με παρέμβαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή δεν θα προχωρήσουν σε απεργία. Κατά την ίδια πηγή, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τους συνδικαλιστές των εργαζομένων στα λεωφορεία και έπειτα από συνεννόηση, η απεργία τους ανεστάλη.

Από την πλευρά του υπουργείου Μεταφορών, θα γίνει προσπάθεια για συνεννόηση και με τους εργαζόμενους στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός).

Απεργία και στα πλοία
Στην αυριανή απεργία θα συμμετέχει και η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), κρατώντας «δεμένα» τα πλοία στα λιμάνια της χώρας.

Η ΠΕΜΕΝ ανακοίνωσε ότι η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε όλη τη χώρα. Στο κείμενο προκήρυξης της απεργίας η ΠΕΜΕΝ αναφέρει ότι «στους ναυτεργάτες είναι σε εξέλιξη η κατευθυντήρια γραμμή των εφοπλιστών για να επιβάλλουν σε όλες τις κατηγορίες καραβιών, συνθήκες γαλέρας, με ναυτεργάτες χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κοινωνική ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα», ενώ προσθέτει ότι «συνεχίζεται ο εγκλωβισμός και ο μη επαναπατρισμός των χιλιάδων ναυτεργατών στα ποντοπόρα πλοία, οι μαζικές απολύσεις στα επιβατηγά και καμία ουσιαστική κάλυψη όλων των ανέργων».

Η ΠΕΜΕΝ καλεί όλους του ναυτικούς να συμμετέχουν με μαχητικότητα στους καταπέλτες των πλοίων και στην περιφρούρηση της απεργίας στις 26 Νοέμβρη.

Χωρίς ελεγκτές εναέριες κυκλοφορίας
Στην απεργιακή κινητοποίηση δήλωσαν το «παρών» και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο συζητείται στη Βουλή.

Στην ανακοίνωσή τους για την απεργία, σημειώνουν ότι «μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση του νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής και διαπιστώνοντας ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξακολουθεί να κωφεύει στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και την απόλυτα δικαιολογημένη ανησυχία τους για το υπηρεσιακό και εργασιακό τους μέλλον, εξακολουθούμε να αντιδρούμε στη στάση που επέλεξε να κρατήσει, υιοθετώντας την μέθοδο του αιφνιδιασμού και της υπέρμετρης επίδειξης ισχύος».

Τα αιτήματα των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας είναι:

-η δημιουργία μιας ΑΠΑ με ανεξέλεγκτες και υπέρμετρες εξουσίες που δεν συνάδουν με αυτές μιας ανεξάρτητης αρχής με δημόσιο χαρακτήρα
-η μετατροπή της ΥΠΑ από Αυτοτελή Δημόσια Υπηρεσία σε ΝΠΔΔ, ούτε επιλύουν τα ουσιαστικά προβλήματα της Υπηρεσίας, ούτε επιβάλλονται από καμία ευρωπαϊκή απαίτηση, αλλά αντίθετα παραβιάζονται ξεκάθαρα Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί με επιπτώσεις στην ασφάλεια των πτήσεων και διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα και παραβλέπεται ο ευαίσθητος εθνικός χαρακτήρας της Υπηρεσίας.

Στην απεργία συμμετέχει και η Ενωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας της ΥΠΑ (ΕΝΗΜΑΕΚ).

Απεργία και στο Δημόσιο
Για αύριο έχει κηρύξει γενική πανελλαδική απεργία και η ΑΔΕΔΥ. Η ΑΔΕΔΥ ζητεί μεταξύ άλλων μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών, μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών, αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.

Στην ανακοίνωσή της για την απεργία, η ΑΔΕΔΥ επαναλαμβάνει επίσης το αίτημά της για αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου που «μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία».
Επιπλέον, καλεί ακόμη σε «αποχή από κάθε ηλεκτρονική ψευδοψηφοφορία σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια».
Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις