Φωτιές άναψαν στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, λόγω των αρκετών κρουσμάτων κορονοϊού που έχει εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες πάντως, τώρα μπαίνει σε κατάσταση «συναγερμού».
Μια ημέρα μετά το δημοσίευμα του Law&Order, όπου αποκαλύφθηκε ότι καταγράφεται σειρά κρουσμάτων τόσο στα τρία κεντρικά κτίρια του υπουργείου Εξωτερικών, στην Αθήνα, όσο και σε πολλές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, η ηγεσία του υπουργείου έσπευσε να εκδώσει σχετική ανακοίνωση προς το προσωπικό, με οδηγίες για το πρόβλημα.
Το εντυπωσιακό, βέβαια, είναι ότι, ενώ στο έγγραφό του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, δίνει οδηγίες για το το πως πρέπει να δουλέψουν οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, δεν δίδεται η παραμικρή οδηγία για το τι πρέπει να κάνουν οι πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας ανά τον κόσμο.
Κι’ αυτό, τη στιγμή που η κατάσταση σε πολλές χώρες, όπου λειτουργούν οι διπλωματικές αποστολές της χώρας μας είναι πολύ χειρότερη υγειονομικά απ’ ότι στην Ελλάδα.
Όπως αποκάλυψε το Law&Order, το λιγότερο δύο διπλωματικές αποστολές μας έχουν «κτυπηθεί από τον κορονοϊό.
Πρόκειται για τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην ΕΕ, στην «καρδιά» των ενδιαφερόντων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δηλαδή, καθώς και στη Μόσχα. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι έχουν «πληγεί» και άλλες πρεσβείες και προξενεία.
Ανησυχητική εικόνα
Στο έγγραφό του, στις 2 Νοεμβρίου 2020, ο Θ. Δεμίρης δίδει οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, δηλαδή στα τρία κτίρια του, στην Αθήνα (στην Ακαδημίας και στη Ζαλοκώστα).
Κι’ αυτά, όπως αναφέρει «υπό το φως των νέων ανησυχητικών στοιχείων σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και της αύξησης των κρουσμάτων στην κεντρική υπηρεσία, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των υπαλλήλων και βεβαίως η εύρυθμη λειτουργία του υπουργείου το προσεχές διάστημα κατά το οποίο τα κρούσματα ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω».
Στο μισό οι συναλλαγές με το κοινό
Μεταξύ των άλλων μέτρων, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «οι Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας που συναλλάσσονται με το κοινό παρακαλούνται όπως περιορίσουν τις συναλλαγές τους μειώνοντας τις ημέρες και ώρες αυτών κατά το ήμισυ».
Επιπλέον, προβλέπεται «περιορισμός στο απολύτως αναγκαίο των συσκέψεων και συναθροίσεων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και σε συσκέψεις / συγκεντρώσεις εφόσον αυτές κρίνονται σκόπιμο να πραγματοποιηθούν».
Ακόμα, «περιορισμός των υπηρεσιακών μετακινήσεων στο απολύτως αναγκαίο και μόνο μετά από έγκριση της υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου».
Τα μέτρα αυτά, όπως αναφέρεται στο έγγραφο λαμβάνονται για να αποτραπούν «οι επιπτώσεις τόσο στην υγεία του προσωπικού, όσο και στη λειτουργία του υπουργείου που πρέπει να διασφαλιστεί όσο γίνεται απρόσκοπτα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία».
Εύλογα, ωστόσο, γεννάται το ερώτημα: Ενα υπουργείο, όπως το Εξωτερικών, στο οποίο απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία του, ειδικά σε σοβαρές συγκυρίες για τα εθνικά ζητήματα, είναι η πραγματοποίηση των συσκέψεων και βέβαια οι διαρκείς μετακινήσεις, είναι δυνατόν να μην έχουν ληφθεί εγκαίρως μέτρα, όπως, για παράδειγμα το στοιχειώδες, οι τηλεδιασκέψεις;
Μέτρα
Στις οδηγίες, ακόμα, προβλέπεται:
-«Εκ περιτροπής εργασία (50% του προσωπικού) σε εβδομαδιαία βάση, ώστε σε περίπτωση κρούσματος στη μια ομάδα και τυχόν απομάκρυνσης της να συνεχίζεται η λειτουργία των γραφείων Διεύθυνσης με άλλη ομάδα».
Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην πρώτη φάση της καραντίνας, την Ανοιξη, σε μια περίοδο δηλαδή που ήδη είχε αρχίσει η κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά, η ίδια η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δούλευε εκ περιτροπής (!).
Δηλαδή, δύο πρόσωπα εναλλάσσονταν ανά εβδομάδα στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Εξωτερικών. Κάτι αντίστοιχο, άραγε, θα γίνει και τώρα;
-«Εξ’ αποστάσεως εργασία».
-«Σε περίπτωση πολυπρόσωπων γραφείων και Διευθύνσεων, καθιέρωση -για το εκ περιτροπής προσωπικό- της κυλιόμενης προέλευσης στην εργασία μεταξύ 8,30 και 10,30 με αντίστοιχη προσαρμογή της λήξεως του ωραρίου».
-«Σε περίπτωση θετικού κρούσματος ο προϊστάμενος της εκάστοτε Διεύθυνσης οφείλει άμεσα να ενημερώνει τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου (…)»
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις