Η διαχρονική σχέση του κατασκευαστή Χρήστου Καλογρίτσα με τη Νέα Δημοκρατία και ειδικότερα με τον πρώην υπουργό της Δημήτρη Αβραμόπουλο χρονολογείται από το μακρινό 2007, όπου  στο υπουργείο Υγείας βρισκόταν υπουργός ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

 

Ανάθεση Κατασκευής Νοσοκομείου Θήρας, με 13.205.000€

Το 2007 η εταιρεία Τοξότης, συμφερόντων Χρήστου Καλογρίτσα ανέλαβε να κατασκευάσει το νοσοκομείο Θήρας.

Μία ανάθεση η οποία σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από διάφορα ΜΜΕ.

Ειδικότερα στις 13 Μαΐου 2008 η ΔΕΠΑΝΟΜ, φορέας, ζήτησε από τον Αριστείδη Καλογερόπουλο, τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας και δεξί χέρι του κ. Αβραμόπουλου, την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης της 12ης Απριλίου 2007 ως προς τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου Θήρας. Με αυτή ο προϋπολογισμός του έργου αυξήθηκε από 5,5… σε 13,9 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούλιο του ίδιου έτους,  η ΔΕΠΑΝΟΜ με έγγραφο της ζήτησε από το υπουργείο Υγείας, να χαρακτηριστεί το έργο ως «ειδικής φύσεως», για διάφορους λόγους που είχαν να κάνουν με την κατασκευή σε νησιωτική και απομακρυσμένη περιοχή. Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΠΑΝΟΜ δεν χρειαζόταν να πάει σε ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό, αλλά σε πρόσκληση συγκεκριμένων κατασκευαστικών εταιρειών. Όπερ και εγένετο.

Η ΔΕΠΑΝΟΜ απηύθυνε πρόσκληση σε εργοληπτικές επιχειρήσεις πέμπτης τάξης. Τελικά υπέβαλλαν προσφορές τέσσερις εταιρείες. Μεταξύ αυτών η ΑΚΤΩΡ και η ΤΕΡΝΑ, ενώ συμμετείχε και η ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ, η οποία είναι μία από τις θυγατρικές της ΑΚΤΩΡ.

Την 1η Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου αναδείχτηκε προσωρινός μειοδότης η ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε, η οποία ανήκει στην ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, που συνεργάζεται με την ΑΚΤΩΡ, με οικονομική προσφορά συνολικού ποσού 13.205.000 ευρώ. Η οριστική κατακύρωση έγινε στις 12 Νοεμβρίου 2008.

 

Η ανηψιά του Καλογρίτσα,  Ειδική Σύμβουλος του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Το 2012 στο Πολιτικό Γραφείο του πρώην υπουργού της ΝΔ Δημήτρη Αβραμόπουλου,  είχε διοριστεί η ανιψιά του κατασκευαστή Χρήστου Καλογρίτσα.

Όπως προκύπτει από το αντίστοιχο έγγραφο στη Διαύγεια πρόκειται για τη Βασιλική – Συλβάνα Χρυσακοπούλου, (κόρη της αδελφής του Χρήστου Καλογρίτσα)  η οποία είχε διοριστεί στο πολιτικό γραφείο του τότε υπουργού Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλου επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου τον Αύγουστο του 2012.

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό έγγραφο, η κα Χρυσακοπούλου ήταν Φιλόλογος, κάτοχος διδακτορικού, και τοποθετήθηκε σε θέση ειδικού συμβούλου του τότε υπουργού Εξωτερικών.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται, είναι με πτυχίο φιλολόγου τι είδους συμβουλές μπορούσε να παρέχει στον τότε υπουργό Εξωτερικών, καθώς το αντικείμενό της δεν είχε καμία σχέση με αυτό του συγκεκριμένου υπουργείου;

Δηλαδή η ίδια – η οποία πλέον είναι επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και επομένως άριστη επιστήμονας στο αντικείμενο της – δεν είχε στην προκειμένη περίπτωση διπλωματικές ή άλλου τέτοιου τύπου σπουδές, που να είχαν συνάφεια με το αντικείμενο του ΥΠΕΞ.

Μήπως η τοποθέτησή της είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο κ. Καλογρίτσας, θείος της κ Χρυσακοπούλου, είχε άριστες σχέσεις με το Δημήτρη Αβραμόπουλο όπως ψιθυρίζεται στη ΝΔ;

 

Κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά. Το σίγουρο  πάντως είναι ότι ο «κόκκινος εργολάβος» διαθέτει διαχρονικές εξαιρετικές σχέσεις όχι μόνο με πρόσωπα από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από άλλους πολιτικούς χώρους, και ας προσπαθεί απεγνωσμένα η κυβέρνηση Μητσοτάκη,  να τον «χρεώσει» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τα γεγονότα δείχνουν την αλήθεια!

 

Στέφανος Παπαδόπουλος

 

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις