Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες σε στοιχεία που έχουν προσκομιστεί στην εισαγγελία,  σε ξεχωριστή δικογραφία, αναφέρεται η αρχή του «Μίτου της Αριάδνης» της διαχρονικής διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ, η οποία ξεκινά το μακρινό 1988 και ειδικότερα το 1992,  επί εποχής Μιχάλη Νηστικάκη, ως διευθυντή ασφαλείας Αττικής και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Σε καραντίνα αστυνομικοί της ΓΑΔΑ που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα

 

Ποιος ήταν ο Μιχάλης Νηστικάκης

Πέθανε ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Νηστικάκης - Ειδήσεις ...

Ο Νηστικάκης ήταν  επικεφαλής της ασφάλειας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη -και εξ απορρήτων συνεργάτης του- καθ’ όλη την δεκαετία του 1980, ενώ τον Απρίλιο του 1990, όταν ο Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός, ανέλαβε και διευθυντής της (διευρυμένης πλέον) πρωθυπουργικής φρουράς. Τον Φεβρουάριο του 1991 απομακρύνθηκε από την διεύθυνση της πρωθυπουργικής φρουράς, καθώς ξέσπασε η υπόθεση Κοτσυφάκη: ο αστυνομικός Πέτρος Κοτσυφάκης, ανηψιός και στενός συνεργάτης του Νηστικάκη και μέλος της πρωθυπουργικής φρουράς (μάλιστα, υπηρετούσε ως εσωτερικός φρουρός στο σπίτι του Μητσοτάκη) συνελήφθη από την Ασφάλεια Αττικής για λαθρεμπόριο όπλων, και προφυλακίστηκε. Ο σάλος που ξέσπασε οδήγησε πολλούς -ακόμα και μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας– να ζητήσουν την παραίτηση και αποστρατεία του Νηστικάκη, όμως τελικά η κυβέρνηση αρκέστηκε στο να απομακρύνει τον Νηστικάκη από την πρωθυπουργική φρουρά και να τον τοποθετήσει διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Τον Μάρτιο του 1992, ο Νηστικάκης τοποθετήθηκε διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, μία από τις σημαντικότερες θέσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο Νηστικάκης συνέλαβε τον γνωστό αντιεξουσιαστή Γιώργο Μπαλάφα,

Συνελήφθησαν ο Μπαλάφας και ο Μπουκουβάλας για αφισοκόλληση | in.grως, υποτίθεται, αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, υπόθεση που εξελίχθηκε σε φιάσκο για την Αστυνομία https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3770673 .

 

Τον Μάρτιο του 1993, ο Νηστικάκης προήχθη σε αντιστράτηγο και ανέλαβε Β΄ υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. (τότε υπήρχαν δύο θέσεις υπαρχηγού).

Τον Σεπτέμβριο του 1993, ο Νηστικάκης βρέθηκε κατηγορούμενος μετά την αποκάλυψη της μεγαλύτερης, μέχρι τότε, υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας στα ελληνικά χρονικά, η οποία αφορούσε την εξαγωγή στην Γερμανία πάνω από 300 αρχαίων αντικειμένων, που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο λιμάνι της Πάτρας.

Οι αρχαιοκάπηλοι Φανουράκης και Αλεξάκης (οι οποίοι προφυλακίστηκαν) κατονόμασαν τον Νηστικάκη ως συνεργό τους, και άφησαν υπονοούμενα ότι ο Νηστικάκης συνέλεγε αρχαία αντικείμενα τα οποία προορίζονταν για την αρχαιολογική συλλογή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Τις ίδιες ακριβώς ημέρες, ο Νηστικάκης ενεπλάκη και στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, καθώς ο προφυλακισμένος κατηγορούμενος Χρήστος Μαυρίκης (πρώην υπάλληλος του ΟΤΕ και εν συνεχεία αποσπασμένος στο γραφείο του Μητσοτάκη)

Τα τριψήφια ξυπνούν μνήμες από υποκλοπές | ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑτον κατονόμασε ως συνεργό του σε παγιδεύσεις τηλεφώνων πολιτικών και δημοσιογράφων με εντολή Μητσοτάκη.

Έναν μήνα μετά, με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, η νέα ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., με επικεφαλής τον αντιστράτηγο Μανώλη Χουρδάκη, διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) σε βάρος του Νηστικάκη, ο οποίος τελικά αποτάχθηκε από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, και στην συνέχεια προφυλακίστηκε στις φυλακές Ναυπλίου -ο ίδιος ζήτησε να μην προφυλακιστεί στον Κορυδαλλό, για λόγους ασφαλείας, αίτημα που έγινε δεκτό. Ο Νηστικάκης τελικά αθωώθηκε στις 7 Μαρτίου 1996. Απεβίωσε στις 19 Ιουνίου 2017, σε ηλικία 79 ετών.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας,  ο Νηστικάκης ζητούσε από συγκεκριμένους ποινικούς να αναλαμβάνουν τις εισπράξεις από τους οίκους ανοχής και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Προκειμένου να τους πιέσει και να τους αναγκάσει να δεχτούν να συνεργαστούν, τους συλλάμβανε, τους «χρέωνε» με ανύπαρκτες κατηγορίες, και έτσι κατάφερνε με κατασκευασμένα στοιχεία να τους φυλακίσει.

Κατασκευασμένη ήταν και η σύλληψη του αντιεξουσιαστή Γιώργου Μπαλάφα το Νοέμβριο του 1992, ως, υποτίθεται, αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, υπόθεση που εξελίχθηκε σε φιάσκο για την Αστυνομία, αφού ύστερα από 48ωρη “έρευνα”, “ανακάλυψαν” κάποια ύποπτα πράγματα… και ενώ αρχικά, η ανακοίνωση της Αστυνομίας (προϊστάμενος της όλης επιχείρησης ήταν ο Μιχ. Νηστικάκης) ανέφερε ότι στο Καπανδρίτι βρέθηκαν το 45άρι της “17 Ν” (!) και πέντε γραμμάρια ακατέργαστης ινδικής κάνναβης. Αργότερα, το 45άρι μεταβλήθηκε σ’ ένα όπλο διαφορετικού τύπου, μισό σε όγκο και βάρος από το αρχικό. “Δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε”, δικαιολογήθηκαν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Οσο για τα πέντε γραμμάρια χασίς, έγιναν στο άψε – σβήσε 6,5 ολόκληρα κιλά!  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3770673  .

 

 

Σε άλλες αναφερόμενες στη δικογραφία περιπτώσεις, όταν οι ποινικοί δεν συνεργάζονταν στις παρανομίες που τους ζητούσε, ο Νηστικάκης  συνέχιζε να τους κρατά φυλακισμένους,  παρά του ότι έπρεπε να είχαν αποφυλακιστεί και τους “βάφτιζε” ρουφιάνους για να προκαλέσει την μήνι των συγκρατουμένων τους. Με αυτό τον τρόπο τους ανάγκαζε να “σκεφτούν” την πρότασή του και αν ενδώσουν, προκειμένου να αποφυλακιστούν.

Χαρακτηριστικό το παρατσούκλι των ποινικών που δεν συνεργάζονταν μαζί του, τους οποίους αποκαλούσε ειρωνικά «άγιους».

Πάντοτε όμως με τις μεθόδους που ακολουθούσε,  έβρισκε ποινικούς “πρόθυμους” να συνεργαστούν μαζί του. Κάποιοι εξ αυτών βέβαια,  στην πορεία των ετών “αποσύρθηκαν”,  σε ξεκαθαρίσματα; της νύχτας .

 

Είναι ξεκάθαρο πως η διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ δεν ξεκίνησε με τους νεκρούς  Παπαχρήστο και Μάλαμα, οι οποίοι προβάλλονται  ως η δήθεν «πηγή του κακού»,  και προσπαθούν τεχνηέντως να τους φορτώσουν τα πάντα, για να σταματήσει ο θόρυβος.

Η ύποπτη στοχοποίηση του ΠαπαχρήστουΧαϊδάρι: Ποιος ήταν ο 50χρονος επιχειρηματίας, ποιοι τον ήθελαν ...

Το συγκεκριμένο κύκλωμα διαφθοράς ξεκινά από το μακρινό 1988, και καταφέρνει και λειτουργεί μέχρι και σήμερα, με «κληρονομικό δικαίωμα» από τους αστυνομικούς που αποστρατεύονται στους νέους που αναλαμβάνουν,  παρόλο που στην πορεία των ετών αρκετοί αστυνομικοί και ποινικοί «αποσύρθηκαν»;

 

Δεν είναι μόνο οι οίκοι ανοχής και τα καζίνο,  αλλά και τα καύσιμα, τα όπλα, τα ναρκωτικά, τα ποτά, τα τσιγάρα, τα beat coins, οι άδειες οπλοφορίας, οι ένοπλες συνοδείες επιχειρηματιών και παρανόμων πολιτών, οι πληροφορίες του police online, ο χρυσός, οι ληστείες, οι πόρτες σε μαγαζιά, οι “διευκολύνσεις” που χρειάζονται, αναγκαστικά από τον τρόπο ζωής τους, οι ποινικοί. Όλα αυτά ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ από το κύκλωμα των επιόρκων και δέχονται “κάλυψη”, αφού πληρώσουν.

Δεν τα γνωρίζει όλα αυτά ο κ Χρυσοχοϊδης, οι επιτελείς και σύμβουλοί του,  που έχουν ξαναθητεύσει στο παρελθόν στο ίδιο υπουργείο, από διαφορετικές θέσεις; Πρώτη φορά τα ακούνε; ‘Επεσαν από τα σύννεφα; Γιατί δεν ενεργούν;

 

Το σίγουρο είναι πως η διαπλοκή και διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ έχει χτυπήσει ταβάνι, όχι σήμερα, αλλά από το 1988. Όλοι γνωρίζουν και το κυριότερο κάποιοι εξ αυτών βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά, ως χαμαιλέοντες, προσαρμοζόμενοι σε κάθε κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον Γρηγόρη Δημητριάδη, να τους εμπιστεύεται, κακώς,  απόλυτα σήμερα.

 

Το 2016 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, σε έγγραφό του προς την Εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου, επεσήμανε ότι: «το κύκλωμα έχει καταφέρει να διεισδύσει σε σημαντικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας παρέχοντας την απαραίτητη κάλυψη σε καταστήματα με παράνομη δραστηριότητα χρηματίζοντας εν ενεργεία υψηλόβαθμους αστυνομικούς με τη βοήθεια απόστρατων αξιωματικών, εξασφαλίζοντας την ανάπτυξη της παράνομης δραστηριότητάς του και αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά».

Το 2016 λοιπόν, σύμφωνα με τον τότε διοικητή της Ε.Υ.Π «το κύκλωμα έχει καταφέρει να διεισδύσει σε σημαντικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας…. χρηματίζοντας εν ενεργεία υψηλόβαθμους αστυνομικούς με τη βοήθεια απόστρατων αξιωματικών..”»

Το 2020 τι έχει αλλάξει στην ΕΛ.ΑΣ;  Άλλαξαν οι αξιωματικοί που αναφέρει ο διοικητής της Ε.Υ.Π ότι χρηματίζονται; Αν άλλαξαν,  ποιοι πήραν το “κληρονομικό δικαίωμα”;

 

Αλήθεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει να ενημερωθεί από τον έμπειρο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη; Τι μέτρα σκέφτεται να λάβει;

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης που προΐσταται στην Ε.Υ.Π,  ζήτησε ενημέρωση μετά από τον σάλο που έχει ξεσπάσει; Τι θα αποφασίσει, διαβάζοντας τα όσα αναφέρει επίσημα ο πρώην διοικητής της Ε.Υ.Π;

Θα ενδιαφερθούν ως υπεύθυνοι πολιτικοί να σπάσει το απόστημα ή και αυτή τη φορά, όπως πάντα, κάποιοι θα την γλυτώσουν, κάποιοι θα μιλήσουν για σκευωρία και όλα θα φορτωθούν (τι βολικό…) στους δύο νεκρούς Παπαχρήστο και Μάλαμα.

 

 

Ο λαός ζητά μια αστυνομία που θα φροντίζει για την ασφάλειά του,  δίχως επικοινωνιακά τρικ.

Η πλειονότητα των αστυνομικών δεν βγάζουν πέρα το μήνα,  με το χαμηλό μισθό που έχουν, και σίγουρα αισθάνονται χαζοί όταν μαθαίνουν πως κάποιοι συνάδελφοί τους είναι ένστολοι κακοποιοί,  και περνούν ζωή χαρισάμενη, ενώ αυτοί έλαβαν ένα ευχαριστήριο sms από τον υπουργό.

Η κάθαρση στην ΕΛ.ΑΣ απαιτεί πολιτική απόφαση και τομές, δίχως ανακύκλωση προσώπων από την παρούσα κυβέρνηση,  που έτυχε να βρεθεί στα χέρια της η καυτή πατάτα.

Θα το τολμήσει ;

 

Στέφανος Παπαδόπουλος

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις