Αμείωτο συνεχίζεται το κύμα αποποιήσεων κληρονομιών στο Ειρηνοδικείο Βόλου, παρά τα προβλήματα στη λειτουργία της δικαστικής υπηρεσίας από την πανδημία του κορωνοϊού. Αν και το φαινόμενο δεν είναι καινούριο, συνεχίζεται και μάλιστα με έντονο ρυθμό και φέτος, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες από την πανδημία.

Εκατοντάδες κληρονόμοι αποποιούνται τις κληρονομιές τους, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές. Την ίδια ώρα το ελληνικό Δημόσιο «μαζεύει» ακίνητα, που κανένας δεν γνωρίζει, πως θα αξιοποιήσει.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου μέχρι 11 Σεπτεμβρίου φέτος από την 1η του έτους οι αποποιήσεις κληρονομιών έφθασαν τις 1.100, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι είχαν φθάσει τις 1.170. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το Ειρηνοδικείο Βόλου δεν λειτούργησε για δυόμισι μήνες περίπου, από τις 13 Μαρτίου μέχρι τις 31 Μαΐου. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο κάθε μήνα κατατίθενται δηλώσεις για 180 περίπου αποποιήσεις κληρονομιών και καθημερινά περίπου 9.
Όλο το 2018 οι αποποιήσεις στο Ειρηνοδικείο Βόλου είχαν φθάσει τις 1.753, ενώ στο Ειρηνοδικείο Αλμυρού τις 138. Αντίστοιχα το 2017, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σημειώθηκε αύξηση 50% των αποποιήσεων κληρονομιάς, αφού από 1.071 το 2016, αυτές είχαν φθάσει τις 1.588 στον Βόλο… Πριν την κρίση, τα έτη 2007-2008, οι αποποιήσεις κληρονομιών όλο το έτος δεν ξεπερνούσαν τις 50 στον Βόλο και γίνονταν μόνον για να περάσουν στα χέρια των εγγονών οι ακίνητες περιουσίες…
Περιουσίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ουσιαστικά χαρίζονται στο Δημόσιο, καθώς ήδη οι περισσότεροι κληρονόμοι βαρύνονται με δικές τους οφειλές προς την εφορία, τόσο του ΕΝΦΙΑ, όσο και των φόρων κληρονομίας, αλλά και υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ και τράπεζες.

Δύο στις τρεις κληρονομιές έχουν παθητικό, σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, ενώ οι κληρονόμοι κινητοποιούνται άμεσα πλέον, όταν δεν μπορούν να κάνουν αποδοχή των κληρονομιών και προχωρούν σε αποποιήσεις, όταν λαμβάνουν γνώση για οφειλές είτε από την Εφορία, είτε από ασφαλιστικό Ταμείο, είτε από Τράπεζα.
Το Δημόσιο ή το Ταμείο ή η Τράπεζα αναζητούν στις περισσότερες περιπτώσεις τους κληρονόμους, που δεν έκαναν αποποίηση και τους ενημερώνουν για τις οφειλές του εκλιπόντα, ενώ οι Τράπεζες φθάνουν στο σημείο, να αναζητούν τον κληρονόμο μέχρι και στον τέταρτο βαθμό συγγένειας του εκλιπόντα, όπως στα παιδιά των ανιψιών…
Αντίθετα οι κληρονόμοι δεν αποποιούνται θετικές κληρονομιές, διότι δεν έχουν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς ή τον ΕΝΦΙΑ, εκτός κι αν κληρονομούν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, πράγμα σπάνιο.

Η κατάθεση της δήλωσης αποποίησης κοστίζει 5 ευρώ (μεγαρόσημο). Εφόσον είναι κάτοικοι Ελλάδας, έχουν προθεσμία τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία θανάτου του κληρονομούμενου και ενός έτους, εάν είναι κάτοικοι εξωτερικού, οι δικαιούχοι, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση αποποίησης κληρονομιάς και άρα να μπλοκάρουν τυχόν διαδικασίες κατάσχεσης, τόσο των προσωπικών τους τραπεζικών λογαριασμών, όσο και της λοιπής κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.
Οι εκπρόθεσμες δηλώσεις υπολογίζονται στο 20% του συνόλου.
Το χρονικό περιθώριο της αποποίησης αρχίζει για τον κάθε ένα κληρονόμο σε διαφορετικά χρονικά σημεία και, συγκεκριμένα, από τη στιγμή, που θα κληθεί στην κληρονομιά. Στην περίπτωση του υιού, δηλαδή, από τότε, που έλαβε γνώση της επαγωγής (θάνατος του παππού) και του εγγονού από την επομένη ημέρα αποποίησης του υιού. Εν ολίγοις, εάν κάποιος δεν κληθεί ως κληρονόμος, δεν έχει ξεκινήσει γι’ αυτόν το χρονικό περιθώριο της αποποίησης. Προγενέστερη αποποίηση, πριν κληθεί κληρονόμος, είναι αυτοδικαίως άκυρη. Αν αυτός, που πρέπει να αποποιηθεί, είναι ανήλικος, τότε ζητείται άδεια από το Ειρηνοδικείο της κατοικίας του, με την προϋπόθεση ότι το παθητικό της κληρονομιάς είναι μεγαλύτερο από το ενεργητικό της.

e-thessalia

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις