Η Δημοτική Αρχή Βόλου, παρά τις αντιδράσεις, επέμεινε στην συζήτηση του θέματος για την έκφραση γνώμης περί της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου ‘‘Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Βόλου στη θέση Κάκκαβος. Μολονότι είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις και ακόμα και την ύστατη στιγμή η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης ζήτησε την αναβολή του θέματος και την συζήτησή του σε επόμενο χρόνο, η ομάδα πλειοψηφίας αρνήθηκε να κάνει δεκτό το αίτημα.

Το αποτέλεσμα ήταν οι σύμβουλοι της ΛΑΣ να αποχωρήσουν, καταγγέλλοντας τη δημοτική Αρχή.

Ο Απόστολος Ριζόπουλος, επικεφαλής της ΛΑΣ, αν και παραβρέθηκε στην αρχή της συνεδρίασης, αποχώρησε τελικά, καθώς η δημοτική Αρχή δε δέχθηκε την αναβολή του θέματος. «Βάλαμε στην αρχή δύο κύρια ζητήματα: να δώσει εντολή ο Δήμαρχος να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ από το Δημαρχείο και η δημοτική Αστυνομία και να αναβληθεί το θέμα που αφορούσε την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων για την παραγωγή SRF. Με διάφορα τερτίπια, απρέπειες και ύβρεις, η δημοτική Αρχή με τοποθέτηση του Δημάρχου, υπεράσπισε την παραγωγή SRF και την καύση σκουπιδιών/ Εμείς έπειτα από αυτό τους καταγγείλαμε, αποχωρήσαμε από το δημοτικό συμβούλιο, λέγοντας ότι μετατρέπεται ο Βόλος σε έναν θάλαμο τοξικών αερίων, ότι το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ δεν θα καίει μόνο αυτές τις 18.000 τόνους που θα παράγονται εδώ, αλλά συνολικά 1 εκατ. τόνους απορρίμματα, που σημαίνει ότι θα εισάγονται πέρα από τα δικά μας. Καταστήσαμε τον δήμαρχο και όλους τους συμβούλους υπεύθυνους γι αυτό το έγκλημα που γίνεται στον Βόλο και βγήκαμε λέγοντάς τους ότι «Μονακό θέλατε να φτιάξετε την πόλη του Βόλου, αλλά τελικά θα μετατρέψετε τον Βόλο σε ένα καζάνι που θα καίει τα απορρίμματα του Μονακό και όλης της νότιας Ευρώπης».

Η παράταξη «Μαζί για τον Βόλο» έχει ζητήσει την ακύρωση της συνεδρίασης, λόγω των ειδικών συνθηκών για τον κορωνοϊό, ενώ ο επικεφαλής της, Ιάσονς Αποστολάκης, σε δήλωσή του ανέφερε:

«Αυτές είναι οι διαδικασίες που συνεδριάζει μία δημοτική Αρχή περήφανη, που πάρει το 55%, μία περιφέρεια που έχει πλειοψηφία. Θεωρούμε ότι το θέμα θα έπρεπε να έχει αποσυρθεί, πέρα από το ότι θα γίνει ο Δήμος Βόλου πλασιέ SRF στην τσιμεντοβιομηχανία, είναι και μία άλλη πτυχή του θέματος: Και RDf να μην καιγόταν «στην αυλή» της πόλης μας είναι μία πολιτική απόφαση του δήμου να πει «αντίο» στην ανακύκλωση μια και καλή. Αυτές οι μονάδες όπου έχουν κατασκευαστεί λειτουργούν ανταγωνιστικά στην ανακύκλωση, δίνουν μηδενικό κίνητρο και ουσιαστικά η πόλη θα πάει πολλές δεκαετίες πίσω».

Αντίστοιχα, η γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου και μέλος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Διαλεχτή Τσιτούμη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εκπροσωπώντας ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά, πάντοτε είμαστε ευαίσθητοι σε οποιαδήποτε κατάφωρη παραβίαση των κανόνων υγιεινής και του περιβάλλοντος. Ήδη πέρασε ένα αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που πάει προς το χειρότερο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ίδια μας τη φυσική υπόσταση, και επομένως σήμερα καλέσαμε τον κόσμο να έρθει και να διαδηλώσει ενάντια σε μία νέα ρυπογόνα επιχείρηση που προσπαθεί να κάνει ο δήμος Βόλου, κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρέμβαση και τη συζήτηση με φορείς, συλλογικότητες, που να βάλουν τα ζητήματα και να υπάρξει μία ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Η βιασύνη περιφέρειας και δήμου Βόλου ίσως υποκρύπτει κάτι άλλο. Εμείς λέμε ότι αν δε δώσουμε αξία στο περιβάλλον, την ανθρώπινη ζωή, στον αέρα που αναπνέουμε, στο νερό που πίνουμε, δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη».

Για «πράσινη μπίζνα» μίλησε ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Κώστας Στεργίου: «Εκφράζουμε την καθολική αντίδραση του λαού του Βόλου που εκφράστηκε από τα μεγάλα συλλαλητήρια και από το σύνολο των μαζικών φορέων της πόλης μας με βασικά αιτήματα όχι στην καύση RDF από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, όχι στη δημιουργία παραγωγής SRF από το δήμο Βόλου. Ο δήμος προχωρά σήμερα στην υιοθέτηση της ΜΠΕ. Είναι μία κατάφωρη απόφαση που θα πάρει το δημοτικό συμβούλιο και θα φέρουν βαριά την ευθύνη απέναντι στο λαό του Βόλου για την καρκινογόνα ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσουν πάνω από το πολεοδομικό συγκρότημα. Τα εργατικά σωματεία αντιδρούμε κάθετα, δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος που να συμφωνεί σε αυτό το τερατούργημα, το δήθεν περιβαλλοντικό έργο που ευαγγελίζεται η δημοτική Αρχή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι περιβαλλοντικό έργο, αλλά μία μεγάλη μπίζνα γιατί αν πραγματικά νοιάζονταν για το περιβάλλον θα προωθούσαν τη συνολική ανακύκλωση των απορριμμάτων από την πηγή μέχρι και την τελική της μορφή. Επιλέγουν μία μπίζνα που την ονομάζουν «πράσινη» που είναι και καρκινογόνα. Πίσω από τη μπίζνα αυτή είναι οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που για λογαριασμό των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών νομοθετούν και προκρίνουν τέτοιες επενδύσεις, οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι τοπικοί φορείς.

Εμείς δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να καταργηθεί στην πράξη αυτό που πάει να γίνει, το επόμενο διάστημα τα εργατικά σωματεία θα πάρουν πρωτοβουλίες για τη λαϊκή αντίσταση, για τη λαϊκή κατακραυγή και τη λαϊκή κατάργηση αυτού του τερατουργήματος».

akroama.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις