Απογοήτευση στον εμπορικό κόσμο έφεραν οι θερινές εκπτώσεις, αφού ο κορωνοϊός ακύρωσε οποιαδήποτε διάθεση είχαν οι καταναλωτές για αγορές. Η εμπορική αγορά του Βόλου δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από την όλη κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κλάδοι, όπως τα ανθοπωλεία, που είδαν «εξωπραγματικούς» – προς το χειρότερο – τζίρους. Το αίτημα των εμπόρων είναι ένα: διαρκής στήριξη από την Πολιτεία, αφού τα δύσκολα τώρα ξεκινούν.

Στο Ράδιο ΑΚΡΟΑΜΑ μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Απόστολος Οντόπουλος: «Δεν περιμέναμε ότι μπορούσαν να πάνε καλά τα πράγματα με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά το δίμηνο lockdown που έγινε από τη μία μέρα στην άλλη, χωρίς περιθώρια αντίδρασης. Πρώτοι επλήγησαν οι κλάδοι με μεγάλη εποχικότητα, όπως η ένδυση και η υπόδηση. Πλήγμα αποτέλεσε ο περιορισμός στους γάμους και στα μυστήρια.

Στα ανθοπωλεία, οι μειώσεις στον τζίρο είναι εξωπραγματικές, ενώ  μεγάλη ζημιές υπέστη και ο κλάδος της διοργάνωσης γάμων και μυστηρίων. Οκτώ στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση τζίρου σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, συγκριτικά με το 2019, που ήταν η πιο κακή χρονιά της κρίσης».

Ο κ. Οντόπουλος σημείωσε ότι το ποσοστό της χασούρας είναι σίγουρα πολύ μεγάλο, απέφυγε, όμως, να κάνει κάποια κρίση ο ίδιος, προτού ολοκληρωθούν οι έρευνες που θα γίνουν σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, όπου θα αποτυπωθεί επακριβώς η κατάσταση που επικράτησε την περίοδο των εκπτώσεων στην εμπορική αγορά. Δεν έχουμε τα πολύ σοβαρά προβλήματα του τουρισμού και της εστίασης, όμως, αναπόφευκτα το πρόβλημα θα μεταφερθεί και στον εμπορικό κλάδο, πρόσθεσε, λέγοντα ότι ο προβληματισμός εστιάζεται στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, διότι συνήθως εκεί φαίνονται τα αποτελέσματα του τουρισμού.

Για τα βάρη των επιχειρήσεων

Όσον αφορά στα βάρη των επιχειρήσεων, στα οποία καλούνται να ανταποκριθούν, ο κ. Οντόπουλος είπε πως η στήριξη του κράτους θα πρέπει να είναι διαρκής, διότι αν και το lockdown τελείωσε, τα… απόνερά του είναι ακόμη εμφανή.

«Το γεγονός ότι το θέμα των επιταγών πήγε πίσω κατά 75 ημέρες, εκείνη την περίοδο ανακούφισε τους εμπόρους, όμως, η μετάθεση των επιταγών έγινε με σκοπό να καλυφθούν κάποια στιγμή, δεδομένου ότι θα υπήρχε η ανάλογη κίνηση. Τώρα, οι επιχειρήσεις καλούνται να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις με τις υποχρεώσεις Μαρτίου, Απριλίου και Μαϊου. Δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι εφικτό αυτό», ανέφερε.

Το θέμα της ρευστότητας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα, μετά τα ενοίκια, για το οποίο οι επιχειρήσεις ζητούν στήριξη.

Αναφορικά με τη δυνατότητα οικειοθελούς μείωσης του ενοικίου, και κυρίως αν υπάρχει πρόθεση από τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε αυτή, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου εμφανίστηκε επιφυλακτικός: «Δεν ξέρω κατά πόσο θα ευδοκιμήσει αυτό. Σε καμία περίπτωση δε λέμε να «ριχθούν» οι ιδιοκτήτες. Εμείς προσανατολιζόμασταν στην επιδότηση ενοικίου, όπως είχαμε προτείνει, αν και είναι δύσκολο, όπως μας μετέφεραν από το Υπουργείο. Δεν ξέρω πόσο θα μπορούσε να ευδοκιμήσει η πρόταση αυτή. Εγώ το βλέπω πολύ δύσκολο. Τα ενοίκια ειδικά σε εμπορικούς δρόμους, έχουν ανέβει τα τρία τελευταία χρόνια. Δεν μπορούν να καλυφθούν αυτά τα ενοίκια γιατί είναι πολύ υψηλά. Από την στιγμή που κλείσαμε με κρατική εντολή και οι επιχειρήσεις έχασαν όλο τον βηματισμό τους, η στήριξη πρέπει να είναι συνεχής».

akroama.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις