Tην απόφαση να αποχωρήσει ο Δήμος από τον ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ. Μαγνησίας έλαβε στη χθεσινή συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Σκιάθου. Οι Δήμοι Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου συμμετέχουν στον ΣΥΔΙΣΑ και μετέχουν με εκπροσώπους τους στο όργανο διοίκησής του. Ωστόσο, για τουλάχιστον μία πενταετία η συμμετοχή τους στον ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ. είναι ανενεργός από κάθε άποψη. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποί τους μετέχουν στο Δ.Σ. χωρίς όμως να έχουν παρουσία. Δεν αποδίδουν τις ετήσιες εισφορές και ουσιαστικά δεν υφίσταται κανένας σύνδεσμος μεταξύ του ΣΥΔΙΣΑ και των νησιωτικών Δήμων των βορείων Σποράδων.

Η διαχείριση των ΧΥΤΑ στα τρία νησιά γίνεται αποκλειστικά από τους οικείους Δήμους, με ιδία μέσα, προσωπικό και εν γένει επιλογές ως προς τον τρόπο, τους όρους και το κόστος. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΔΙΣΑ δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη ή συνδρομή, είτε άμεσα, είτε υπό τη μορφή εγκρίσεως.

Στην ουσία υπάρχει αυτονόμηση των Δήμων σε σχέση με τη λειτουργία των ΧΥΤΑ και τη διαχείριση των αποβλήτων. Αυτό οφείλεται κυρίως στη γεωγραφική θέση και απόσταση από τη χερσαία Μαγνησία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ν.4555/2018 στα νησιά οι αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ασκούνται από τις υπηρεσίες των δήμων.
Για τους παραπάνω λόγους, το δημοτικό συμβούλιο Σκιάθου αποφάσισε και τυπικά την αποχώρηση του από τον ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας ενώ αντίστοιχες αποφάσεις αναμένεται να λάβουν και τα δημοτικά συμβούλια της Σκοπέλου και της Αλοννήσου.

e-thessalia

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις