«Πρόθεσή μας είναι οι μετακινήσεις στα υπόλοιπα νησιά να ξεκινήσουν από 25 Μαΐου, αν όλα πάνε καλά έως τότε» είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς – Μήνυμα για τον επικείμενο καύσωνα:  Και στις παραλίες θα πρέπει να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας

«Η χθεσινή πρώτη μέρα του δεύτερου κύκλου κύλησε σχετικά ομαλά» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάςκαι πρόσθεσε ότι «η γενική εικόνα είναι ότι τηρήθηκαν τα μέτρα προφύλαξης».

Με αυτά τα δεδομένα, «Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και στην νήσο Κρήτη» ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ ανακοίνωσε ότι «πρόθεσή μας είναι η μετακίνηση στα νησιά να επιτραπεί από τις 25 Μαΐου και μετά», παρότι η συγκεκριμένη απόφαση θα οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, υποστήριξε ο Υφυπουργός.

Ταυτόχρονα, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι από την Κυριακή 17 Μάϊου επιτρέπονται τα μυστήρια και οι βαπτίσεις, αφού ανοίγουν εκ νέου οι χώροι λατρείας, αλλά με αυστηρές προδιαγραφές, δηλαδή:

· Ο αριθμός των πιστών διαμορφώνεται με βάση την αναλογία 1 άτομο ανά 10τμ, με απόσταση 1, 5 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

· Παράδειγμα: χώρος λατρείας 800 ή 1000 τμ. θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι και 50 άτομα.

· Παραμένει ισχυρή η σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ

· Είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού

Παράλληλα, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις θα υπάρξει σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Στην κατεύθυνση αυτή, «πρέπει να υπενθυμίσουμε την τήρηση των αποστάσεων» υποστήριξε ο Υφυπουργός, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι παρατείνονται μέχρι τις 21 Μαϊου τα μέτρα κυκλοφορίας για όσους διαμένουν σε δομές φιλοξενίας.

Τέλος, εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ο Υφυπουργός απηύθυνε δημόσια ευχαριστίες στο νοσηλευτικό προσωπικό και το ιατρικό προσωπικό, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα νοσηλευτή.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στους άνδρες και τις γυναίκες του πυροσβεστικού σώματος που γιορτάζει σήμερα 90 χρόνια του, ευχαριστώντας τους για τη συμβολή τους, την οποία χαρακτήρισε ως «καθοριστική» στην ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων επαφών και στον έλεγχο τήρησης της καραντίνας.

«Τα περιοριστικά μέτρα σταδιακά σταματούν ισχύουν και διαμορφώνεται μια νέα καθημερινότητα που το τρίπτυχο χέρια- αποστάσεις – μάσκα αποτελεί τη δικλείδα προστασίας που μας οδηγεί στην επόμενη φάση» παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς καταλήγοντας πως «κανείς δεν θέλει να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν χθες».

Γεωργία Σαδανά
πηγή:protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις