Αυτή είναι η πρόταση Μισέλ για τον προϋπολογισμό την περίοδο 2021-27 και το ταμείο ανάκαμψης – Αναλυτικά τα ποσά

71

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσίασε σήμερα  το νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο για το ΠΔΠ 2021-27 και το πλάνο ανάκαμψης, μετά από εντατικές συζητήσεις με τα Κράτη Μέλη.

Το νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο όπως ο ίδιος τόνισε βασίζεται στις έννοιες “συνοχή, σύγκλιση και αναμόρφωση”.

Ο Πρόεδρος παρουσίασε τα 6 δομικά στοιχεία μιας πιθανής μελλοντικής συμφωνίας:

Πρώτον, συνολικό μέγεθος  1.074 δισ.ευρώ για το μέγεθος του ΠΔΠ 2021 – 27, το οποίο βασίζεται στην πρόταση του Φεβρουαρίου και 2 χρόνια διαπραγματεύσεων.

Δεύτερον, οι επιστροφές (rebates), θα παραμείνουν για Δανία, Σουηδία, Γερμανία και Αυστρία, θα διατηρηθούν στα υφιστάμενα επίπεδα.Σε σχέση με το ταμείο ανάκαμψης, αυτό θα φτάσει τα 750 δισ.ευρώ με δανεισμό της Κομισιόν από τις αγορές, με νέους  ίδιους πόρους και θα είναι ένα “εξαιρετικό και άπαξ εργαλείο”.

Προτείνει να διατηρηθεί η αναλογία 2 προς 1 σε επιχορηγήσεις και δάνεια (500 -250 δισ.ευρώ) για να μην επιβαρυνθούν τα Κράτη Μέλη ως προς το χρέος, με στόχο να μην πληγεί η κοινή αγορά.

Η κλείδα κατανομής του ταμείου ανάκαμψης θα αλλάξει ως εξής:  το 70% θα κατανεμηθεί στα πρώτα δύο χρόνια 2021-22 με βάση την πρόταση της Κομισιόν και το 30% το 2023 – 26 με βάση την ανάπτυξη του 2022

Σε σχέση με την διακυβέρνηση και την αιρεσιμότητα, τα κράτη θα πρέπει να φέρουν εθνικά επενδυτικά μεταρρυθμιστικά προγράμματα για το διάστημα 2021-23 με βάσει τις ανά κράτος συστάσεις της Κομισιόν (CSRs) που θα επανεξεταστούν το 2022. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει τα σχετικά προγράμματα τόσο κατά τη σύνταξη, όσο και κατά την πιστοποίηση της υλοποίησής τους.

Πρέπει να τηρείται ο στόχος για χρήση του 30% των χρημάτων για λόγους κλιματικής αλλαγής για να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα το 2050 και οι ενδιάμεσοι στόχοι του 2030.

Επιπλέον πρέπει να πληρούνται τα κριτήρια του κράτους δικαίου και αυτά θα συνδεθούν με τη χρηματοδότηση, η οποία θα τερματίζεται  με ενισχυμένη πλειοψηφία, με βάση πρόταση Κομισιόν και του Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ. Κονδύλια θα πρέπει να κατανεμηθούν στον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Σε σχέση με την αποπληρωμή, η πρόταση Μισέλ προβλέπει να αρχίσει το 2026, με στόχο να πιεστεί το Συμβούλιο να καταλήξει σε συμφωνία για τους ίδιους πόρους νωρίτερα.

Συγκεκριμένα προτείνει από το 2021 φόρο στα πλαστικά, ψηφιακός φόρος από το 2022 και τέλος στην εμπορία CO2 και στο μέλλον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Τέλος σε σχέση με το Brexit, προβλέπει ένα αποθεματικό 5 δισ.ευρώ για τις απρόβλεπτες δαπάνες που  ενδεχομένως να προκύψουν από έλλειψη συμφωνίας.

Αναλυτικά, η κατανομή στους διάφορους τομείς δράσης θα είναι η εξής:

Recovery and Resilience Facility (RRF) 560 δισ.ευρώ

ReactEU:                                                50 δισ.ευρώ

Horizon Europe                                      13.5 δισ.ευρώ

InvestEU:                                                30.3 δισ.ευρώ

Mέσο Υποστήριξης Ρευστότητας       26 δισ.ευρώ

Αγροτική Ανάπτυξη:                             15 δισ.ευρώ

Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (JTF):      30 δισ.ευρώ

RescEU                                                  2 δισ.ευρώ

Πρόγραμμα Υγείας:                              7.7 δισ.ευρώ

NDICI:                                                    15.5 δισ.ευρώ

Σύνολο:                                                 750 δισ.ευρώ

Σύμφωνα με το κείμενο που ο Πρόεδρος του Συμβουλίου έστειλε στα Κράτη Μέλη: τα σχέδια αποκατάστασης και ανθεκτικότητας θα αξιολογούνται από την Κομισιόν εντός δύο μηνών από την υποβολή. Τα κριτήρια συνοχής με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις, καθώς και η ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας του κράτους μέλους πρέπει να λάβουν την υψηλότερη βαθμολογία της αξιολόγησης. Η αποτελεσματική συμβολή στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση θα είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για μια θετική αξιολόγηση. Η αξιολόγηση των σχεδίων αποκατάστασης και ανθεκτικότητας εγκρίνεται από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία μετά από πρόταση της Κομισιόν, μέσω εκτελεστικής πράξης την οποία το Συμβούλιο θα προσπαθήσει να εγκρίνει εντός 4 εβδομάδων από την πρόταση. Η θετική αξιολόγηση των αιτήσεων πληρωμής υπόκειται σε ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων. Η Κομισιόν εκδίδει την απόφαση για την έγκριση πληρωμών, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής”.

real.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like